• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Mohoric doet het à la De Gendt, Sivakov is de eindwinnaar in Polen

  Ronde van Polen: Rit 7einde
  />wegwedstrijd
  VertrekBukovina Terma - AankomstBukowina Tatrzanska -
  Afstand153,3 km
  020406080100120153.3

   Matej Mohoric (Bahrein-Merida) heeft de slotetappe van de Ronde van Polen gewonnen na een bijzonder knappe solo. De eindzege was voor de Rus Pavel Sivakov (Ineos). De Deen Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), die als leider aan de slotdag was begonnen, kraakte in de lastige slotrit.

   Matej Mohoric had zich de voorbije week vrijwel elke dag in het offensief gestort, maar de aanvalsplannen van de Sloveen werden keer op keer gefnuikt. Op de slotdag wilde de hardrijder van Bahrein-Merida zich echter niet laten kennen.

    

   Mohoric was de eerste aanvaller van de dag, nestelde zich in een kopgroep van 14 renners en nam op ongeveer 60 kilometer van de finish afscheid van zijn medevluchters. De voorsprong was nooit geruststellend en Mohoric leek op het glooiende terrein min of meer een vogel voor de kat.

    

   Maar Mohoric had veel geleerd van Thomas De Gendt in de Tour en beschikte vandaag vooral over een stevige brandstoftank. Een groepje tegenaanvallers naderde wel tot op 20 seconden, maar niemand zou de Sloveen nog terugzien.

    

   Het gevaar kwam ook niet van de klassementsmannen, waar Ineos het spel tactisch speelde. Leider Jonas Vingegaard werd voor de echte finale gedropt, troonsopvolger Pavel Sivakov wilde geen risico's lopen met de bonificatieseconden en schonk de ritzege en ereplaatsen met de glimlach weg. In de slotsprint werd hij niet meer bedreigd.

    

   Op zijn 22e wint de talentvolle Rus van Ineos met de Ronde van Polen dus een rittenkoers op het hoogste niveau. Een zwar(t)e editie, die voor eeuwig en altijd overschaduwd zal worden door het overlijden van Bjorg Lambrecht (22).

   Rituitslag Rit 7Rituitslag Rit 7

     naamploegresultaat
   1Matej MohoricTBM4:04:42
   2Neilson PowlessTJV+55
   3Gianluca BrambillaTFS+1:07
   4Tsgabu GrmayMTS+1:19
   5Pawel PoljanskiBOH+1:32
   6Daniel NavarroTKA+1:57
   7Kilian FrankinyGFC+1:57
   8Pierre LatourALM+2:15
   9Sergio HiguitaEF1+2:15
   10Diego UlissiUAD+2:15

   Fase per fase

   1. 16 uur 33. Eindwinst voor Sivakov! Pavel Sivakov balt zijn vuist: op zijn 22e is hij de eindwinnaar. .
   2. 16 uur 31. De favorieten zullen in groep finishen. De boni's zijn dankzij Brambilla ook weg. Sivakov voor de eindwinst? .
   3. 16 uur 30. De tweede plaats is voor Powless, die binnendruppelt op 54 seconden. .
   4. 16 uur 29. Winst voor Mohoric! Matej Mohoric (Bahrein-Merida) wint de slotetappe na een straffe aanval. Hij was de eerste aanvaller, kreeg een pakketje mee en nam van hen afscheid op 60 kilometer van de finish. Straffe kost!
   5. Laatste km. Het gaat nu om de eindzege en Izagirre wil de strijd helemaal opengooien. Mohoric rijdt intussen onder de vod. 16 uur 28.
   6. 16 uur 25. Op dit moment zijn de boni's weg, aangezien er nog wat volk tussen Mohoric en het pelotonnetje zwemt. Ineos heeft die vogels bewust laten vliegen, maar met een forse prik kunnen ze nog weggeduwd worden. De helling van zo'n 3 kilometer leent zich daar ook toe. .
   7. 16 uur 24. Nog 3 kilometer. Daar zijn de laatste loodjes van een zware Ronde van Polen. Matej Mohoric mogen we opschrijven als dagwinnaar, onze blik kan dus op de kleppers gericht worden. Wie verovert de eindzege?
   8. 16 uur 21. De toppers zitten op 1'30". Sivakov heeft de eindwinst binnen handbereik, maar overleeft de Rus zo meteen de aanvallen van zijn concurrenten? Voor de dagzege komen ze alleszins te laat. .
   9. 16 uur 18. Dit nummertje van Mohoric doet uiteraard denken aan dat van De Gendt, al is de druk van de toppers in het peloton nu een stuk minder groot. Zij mikken vooral op de steile slotkilometers om daar het eindklassement in een beslissende plooi te leggen. .
   10. 16 uur 16. Het ziet er steeds rooskleuriger uit voor Mohoric, die het kwartet op een kleine minuut zet. Ze waren tot op een 20-tal seconden genaderd, maar de Sloveen is vandaag gewoon te sterk. Al moeten we met twee woorden spreken, natuurlijk. .
   11. 16 uur 11. Nog 10 kilometer. Mohoric moet nog 10 kilometer keihard vechten. De achterstand van de achtervolgers loopt weer op: 40 seconden. In het peloton werkt Ineos wel, maar het is niet met de volle overtuiging. Sivakov kan zo meteen de eindzege veroveren. .
   12. 16 uur 08. Mohoric hanteert nog eens zijn (gevaarlijke) dalersstijl. De Sloveen heeft wat seconden moeten inleveren, maar toont zijn karakter op deze glooiende wegen. .
   13. 16 uur 05. Mohoric krijgt het iets moeilijker. Een groepje met Brambilla, Powless, Poljanski en Grmay wil het gat dichten. .
   14. 16 uur 02. Nog 16 kilometer en het kan nog alle kanten uit. Wat Mohoric presteert, is straf. Hij houdt nog altijd 40 seconden over. Maar de slotkilometers zijn niet van de poes. .
   15. 15 uur 59. Nog 22 kilometer. Wat zegt de chrono op de top van de laatste (gecategoriseerde) klim? 34 seconden voor Mohoric. .
   16. 15 uur 58. De laatste bergpunten zijn uitgedeeld en die prijzenpot brengt slecht nieuws voor Marczynski: de Pool van Lotto-Soudal moet zijn bergtrui nog afstaan aan de Duitser Geschke (CCC). .
   17. 15 uur 55. Formolo blijft de concurrentie afmatten. Rolt de Italiaanse kampioen op die manier de rode loper uit voor Majka? Het gebeurt wel nog altijd op een kleine minuut van leider Mohoric. .
   18. Sprint. Het valt niet stil in het peloton, of wat daar van overblijft. Bij de tussensprint raapt Geoghegan Hart nog 2 secondjes op, Ulissi steelt 1 tel. 15 uur 51.
   Ronde van Polen
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Krakau - Krakau132.3 kmAckermannAckermann
   2/>/>Tarnowskie Góry - Katowice152.7 kmMezgecAckermann
   3/>/>Chorzów - Zabrze150.5 kmAckermannAckermann
   4/>/>Jaworzno - Kocierz133.7 km
   5/>/>Wieliczka - Bielsko-Biala153.8 kmMezgecAckermann
   6/>/>Zakopane - Koscielisko160 kmVingegaardVingegaard
   7/>/>Bukovina Terma - Bukowina Tatrzanska153.3 kmMohoricSivakov