Ploegmaats en wielerpeloton brengen hulde aan Bjorg Lambrecht met ingetogen etappe

  Ronde van Polen: Rit 4
  />wegwedstrijd
  VertrekJaworzno - AankomstKocierz -
  Afstand133 km
  020406080100133

   Na het overlijden van Bjorg Lambrecht is de 4e etappe in de Ronde van Polen een eerbetoon aan de 22-jarige renner geworden. Teams reden beurtelings op kop in de geneutraliseerde rit, Poolse toeschouwers hielden spandoeken vast voor het Belgische wielertalent en aan de finish haakten renners en medewerkers van Lotto-Soudal in mekaar.

   Stilte bij de start

   Als eerbetoon aan Bjorg Lambrecht besliste de organisatie in samenspraak met de renners om de 4e etappe in te korten en te neutraliseren. Bij de start in Jaworzno zetten de ploegmaats zich vooraan. Na een minuut stilte reden ze in groep voor het peloton uit.

   Ploegmaats op kop

   De 6 ploegmaats van Bjorg Lambrecht openden de etappe aan het front van het peloton. Zij aan zij reden Sander Armée, Carl Fredrik Hagen, Tomasz Marczynski, Harm Vanhoucke, Jelle Wallays en Enzo Wouters samen over de Poolse wegen. In gedachten waren ze bij hun teamgenoot.

    

   Na 45 km, het punt waarop Lambrecht gisteren zwaar ten val kwam, hielden de renners van Lotto-Soudal halt. Samen met de staf en de koersdirecteur eerden ze de jonge renner.

   Finish met rugnummer 143

   Na het kopwerk van Lotto-Soudal mochten de andere teams beurtelings Bjorg Lambrecht eren in de cockpit van het peloton. Aan de rand van de weg betuigden de Poolse wielerfans hun medeleven met bordjes en spandoeken voor de Belgische wielrenner.

    

   Op 10 km van het einde was het weer aan Lotto-Soudal. Op een slotklim, geknipt voor Lambrecht, reden ze in stilte naar de finish. Daar stond Lambrechts rugnummer op het asfalt gekalkt. De renners en de staf van Lotto-Soudal haakten nog een keer in mekaar om hun verdriet te verwerken.

    

   Of ze morgen nog van start gaan in de 5e etappe beslissen ze later.

   Fase per fase

   1. De staf van de ploeg haakt iets verder in mekaar. 16 uur 44.
   2. De ploegmaats van Bjorg Lambrecht houden halt bij zijn rugnummer. 16 uur 43.
   3. 16 uur 39. Na een ingetogen moment zetten de ploegmaats van Bjorg Lambrecht koers naar de teambus. Die staat net voorbij de finish geparkeerd.
   4. 16 uur 36. Eerbetoon aan rugnummer 143. De beklijvende rit is afgelopen. Aan de finish haken de renners van Lotto-Soudal nog een keer in mekaar. Ze stoppen bij rugnummer 143, dat op het asfalt is geschilderd. De helmen gaan af, de tranen vloeien. De staf van het team heeft postgevat aan de rand van het parcours. Het is muisstil in Kocierz.
   5. 16 uur 35 match afgelopen
   6. Laatste km. De zware tocht van Lotto-Soudal zit er bijna op. 16 uur 32.
   7. 16 uur 28. Sacrale stilte. Hoe is het bij u thuis of op het werk? Hier op de sportredactie kan je een speld horen vallen. Iedereen is in gedachten bij Bjorg Lambrecht. Sterkte aan zijn familie, zijn vrienden en zijn collega's in het peloton.
   8. 16 uur 25. De laatste kilometers zijn niet van de poes. Ideaal voor Bjorg Lambrecht dus. Hier had hij ongetwijfeld een keer zijn benen getest met het oog op de Ronde van Spanje. Want klimmen was zijn specialiteit.
   9. Nog 5 km voor Lotto-Soudal. 16 uur 20.
   10. 16 uur 12. Lotto-Soudal sluit af. Nog 10 km: de renners van Jumbo-Visma loodsen hun collega's van Lotto-Soudal naar voren. Zij trekken nu in een blok naar de finish om daar het eerbetoon aan Bjorg Lambrecht in schoonheid af te sluiten.
   11. 16 uur 11.
   12. 16 uur 02. Op 14 km van de streep maken de jongens van Novo Nordisck plaats voor hun collega's van Groupama-FDJ.
   13. 15 uur 54. Nog 20 km: de volgende in de rij om Bjorg Lambrecht te herdenken zijn de teams van Education First en Mitchelton-Scott.
   14. 15 uur 49. Na het kopwerk van de Poolse selectie duikt nu Team Sunweb op in de voorste gelederen.
   15. 15 uur 40. De jongens van Katjoesja-Alpecin rijden nu op kop van deze geneutraliseerde etappe.
   Ronde van Polen
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Krakau - Krakau132.3 kmAckermannAckermann
   2/>/>Tarnowskie Góry - Katowice152.7 kmMezgecAckermann
   3/>/>Chorzów - Zabrze150.5 kmAckermannAckermann
   4/>/>Jaworzno - Kocierz133.7 km
   5/>/>Wieliczka - Bielsko-Biala153.8 kmMezgecAckermann
   6/>/>Zakopane - Koscielisko160 kmVingegaardVingegaard
   7/>/>Bukovina Terma - Bukowina Tatrzanska153.3 kmMohoricSivakov