• home
 • video
 • pas verschenen

  Teuns strandt weer in het wiel van Kwiatkowski

  Ronde van Polen: Rit 5einde
  />wegwedstrijd
  VertrekWieliczka - AankomstBielsko-Biala -
  Afstand152 km
  020406080100120152

   In de Ronde van Polen heeft Michal Kwiatkowski (Team Sky) opnieuw gewonnen, opnieuw voor Dylan Teuns. Onze landgenoot geraakte op de hellende finishstrook net niet over de Pool. In de stand blijft Kwiatkowski leider voor Teuns.

   Ronde van Polen
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1/>/>Krakau - Krakau134 kmAckermannAckermann
   2/>/>Tarnowskie Góry - Katowice144.3 kmAckermannAckermann
   3/>/>Krakau - Zabrze139 kmHodegHodeg
   4/>/>Jaworzno - Szczyrk179 kmM. KwiatkowskiM. Kwiatkowski
   5/>/>Wieliczka - Bielsko-Biala152 kmM. KwiatkowskiM. Kwiatkowski
   6/>/>Zakopane - Bukovina Terma129 kmPreidlerM. Kwiatkowski
   7/>/>Bukovina Terma - Bukowina Tatrzanska136 kmS. YatesM. Kwiatkowski

   Actie pas op hellende aankomststrook

   In de 5e etappe kregen de renners wat hellinkjes voorgeschoteld. Biermans trok samen met 6 anderen ten aanval. Team Sky van leider Kwiatkowski vond het allemaal prima. Meer dan 2'40" kregen de koplopers niet. In de lokale rondes was hun liedje uit.

    

   Op meer actie was het wachten tot in de allerlaatste kilometer. In het zuiden van Polen lag een hellende aankomststrook, spek voor de bek van Kwiatkowski en Teuns.

    

   Kwiatkowski ging zelf aan en hield zijn inspanning vol tot op de streep.  Teuns kwam nog naast de leider, maar hem kloppen, lukte weer niet. Net als gisteren moest hij zijn meerdere erkennen in de Pool. Jan Bakelants finishte als 10e.

    

   In het klassement staat Kwiatkowski 12 seconden voor op titelverdediger Teuns. Donderdag wacht de renners in Polen een korte, maar zware bergetappe. De aankomst is bergop.

   Teuns: "Gemiste kans"

   Dylan Teuns moest net als dinsdag vrede nemen met de tweede stek. "Dit was niet de moeilijkste van de 4 etappes door de bergen, maar uiteindelijk ging het nog wel hard op het einde. Het ging er nerveus aan toe, mede omdat het een "tricky" aankomst was, waar je tijd kon verliezen omdat er breuken konden ontstaan in de sprint", zegt Teuns.

    

   "Het was zaak om goed vooraan te zitten in het slot en je goed te positioneren. Ik zat goed geplaatst in de laatste 3 à 4 kilometer en toen de sprint begon, reed ik mijn eigen koers."

    

   "Op 300 meter van de streep raakte ik bijna het wiel voor mij en moest ik even inhouden. Ik verloor wat snelheid, moest van richting veranderen en dat kostte me misschien wel de zege. Dit is een gemiste kans, al moet ik wel tevreden zijn. Ik verlies geen tijd in het klassement, wat hier toch mijn grote doel is."

    

   Teuns staat nu op 12 seconden van leider Kwiatkowski. "Er komen nog twee belangrijke en lastige ritten aan en ik sta tweede. Ik ben hier de titelverdediger en dus ga ik er alles aan doen om vrijdag ook op het podium te eindigen."

   Kwiatkowski: "Mijn langste sprint"

   Voor Michal Kwiatkowski was het zijn tweede ritzege in Polen. "Ik had nooit gedacht dat ik hier kon winnen", zegt de thuisrijder.

    

   "We wisten dat het een lastige finish was voor de sprinters, maar ik had toch niet verwacht dat ik vandaag zelf zou meespelen voor de overwinning. Toen we het lokale circuit een eerste keer opreden, gaf ik door aan mijn ploegmaten dat we onze kans moesten gaan. We moesten ons op z'n minst vooraan positioneren, want Dylan Teuns zou zeker iets proberen."

    

   "Ik schudde een lange sprint uit mijn benen, een van de langste uit mijn carrière. Dat was nodig, want anders zou Ackermann het te gemakkelijk krijgen. Ik moest anticiperen. Teuns kwam nog heel dicht, maar gelukkig bleef ik voorop. Dylan zal de komende dagen zeker nog iets proberen. Ik verwacht een hevige strijd de komende dagen."