Marco Haller is de snelste in chaotische sprint in Ronde van Noorwegen, Evenepoel blijft leider

  Ronde van Noorwegen
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 232 km
  location 12:50: Hovden - 18:00: Kristiansand
  trophy Marco Haller
  einde
  startfinish
  0306090120150180210232

   De langste etappe in de Ronde van Noorwegen is gewonnen door Marco Haller (Bora-hansgrohe). De Oostenrijker was na een chaotische sprint zonder loodsen de snelste voor Ethan Vernon (Quick Step) en Alexander Kristoff (Intermarché). Remco Evenepoel werd vandaag niet aangevallen en blijft leider.

   Marco Haller geeft favorieten het nakijken

   Een klassiek scenario was het vandaag in deze sprintersetappe in de Ronde van Noorwegen. Aan de start koos een groepje met zes renners meteen het hazenpad. Het peloton liet hen begaan en had alle vertrouwen in een goede afloop.

    

   Die kwam er ook, want met nog 10 kilometer te gaan, werden de zes avonturiers ingerekend. Met een late uitval probeerde Nathan Van Hooydonck nog voor een ultieme verrassing te gaan, maar ook hij kreeg de sprintersploegen niet klein. 

    

   In een chaotische sprint waar alle favorieten min of meer vooraan zaten, ging Marco Haller ietwat verrassend als eerste aan. De Oostenrijker had blijkbaar goeie benen want niemand van de favorieten kwam nog aan zijn wiel. Ethan Vernon en Alexander Kristoff moeten vrede nemen met een podiumplaats. Tom Van Asbroeck was de beste Belg op plaats 5.

    

   In de strijd om het klassement bleef alles ongewijzigd. Evenepoel kwam nooit in de problemen en mag ook morgen zijn oranje trui weer aantrekken. Ook de bergtrui wist Evenepoel in de laatste kilometers terug te winnen. 

   Rituitslag Ronde van NoorwegenRituitslag Ronde van Noorwegen

   Fase per fase

   1. 18 uur 03. Marco Haller! Marco Haller wint ietwat verrassend! Hij gaat vroeg aan en blijft iedereen voor. Vernon en Kristoff worden tweede en derde. .
   2. 18 uur 02. Haller gaat aan. .
   3. 18 uur 02. 1 Kilometer. De favorieten zijn bij Van Hooydonck. Het wordt sprinten dus!  .
   4. 18 uur 01. Het gat wordt kleiner, maar niet veel kleiner. Kan hij hier vriend en vijand verrassen? .
   5. 18 uur . INEOS moet het vuile werk opknappen. Van Hooydonck heeft 5 seconden beet. .
   6. 17 uur 59. Nathan Van Hooydonck probeert het op zijn eentje eens. Het peloton moet vol in de achtervolging. Knappe actie van de Belg! .
   7. 17 uur 58. 3 kilometer. De laatste beklimming heeft toch wat scheurtjes opgeleverd. Er is weinig duidelijkheid vooraan in het peloton. Wie kan zich het snelst organiseren? .
   8. 17 uur 57. Evenepoel pakt bergtrui terug. Aan de top van het laatste klimmetje glipt Evenepoel snel naar de kop. Op die manier wint hij de bergtrui terug. Daar is hij dus ook mee bezig! .
   9. 17 uur 56. nog 5 km. Uno-X wil het de sprinters nog wat lastig maken op de laatste klim. De Noren trekken even stevig door, maar Kristoff en Pedersen zitten beiden nog goed in de buurt. .
   10. 17 uur 53. Het gewriemel is begonnen. Remco Evenepoel houdt zich wijselijk afzijdig en zakt een beetje af richting de buik van het peloton.  .
   11. 17 uur 51. Het peloton moet nog één keer over de kleine Gimlekollen-beklimming heen. Daarnet was dat geen probleem voor de snelle mannen. Dropt er iemand nog een bommetje of is iedereen tevreden met een massasprint? .
   12. 17 uur 49. Ook DSM komt zich mengen. Met Sam Welsford hebben zij ook een gevaarlijke klant voor de zege.  .
   13. 17 uur 49. Laatste 10 kilometer. Een klimmetje wordt makkelijk verteerd. Niets lijkt een massasprint nog in de weg te staan. Wie haalt het? Kristoff, Pedersen, Hayter, Vernon of toch nog iemand anders? .
   14. 17 uur 43. Koplopers gegrepen. Een ultieme aanvalspoging is niet uitgesloten, maar veel ploegen lijken hun zinnen te hebben gezet op een massasprint. De koplopers worden inmiddels ingelopen. Einde verhaal voor Bonneu en co. .
   15. 17 uur 41. Opmerkelijk beeld, want Ethan Hayter zit helemaal achteraan het peloton. Doet hij alsof, of is dit een teken aan de wand? We zullen het snel weten. .
   16. 17 uur 38. Rémi Cavagna verricht stevig beukwerk en trekt het hele peloton op een lint. Er zijn aardig wat Noren die het peloton komen aanschouwen in Kristiansand. Zij zullen dadelijk de samensmelting zien. De koplopers hebben nog 20 seconden. .
   17. 40 seconden. Op een lange baan kan het peloton de vluchters voor het eerst zien rijden. Hun verhaal is bijna afgelopen. . 17 uur 37.
   Ronde van Noorwegen
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   vanwegwedstrijdBergen - Voss174 kmRemco EvenepoelRemco Evenepoel
   vanwegwedstrijdUlvik - Geilo124 kmEthan HayterTobias Johannessen
   vanwegwedstrijdGol - Stavsro176 kmRemco EvenepoelRemco Evenepoel
   vanwegwedstrijdHovden - Kristiansand232 kmMarco HallerRemco Evenepoel
   vanwegwedstrijdFlekkefjord - Sandnes182 kmRemco EvenepoelRemco Evenepoel
   vanwegwedstrijdStavanger - Stavanger149 kmAlexander KristoffRemco Evenepoel