Ga naar de inhoud
Mollema haalde het na een knappe solo.
Mollema haalde het na een knappe solo.
teams en deelnemers

Mollema zorgt voor eerste Nederlandse zege in 38 jaar in Ronde van Lombardije

 za 12 oktober 2019 16:31
Ronde van Lombardije
Wegwedstrijd
15 °C
243 km
10:38 Bergamo - 16:31 Como
Bauke Mollema
einde
  1. 0
  2. 40
  3. 80
  4. 120
  5. 160
  6. 200
  7. 243

    De Ronde van Lombardije was spek voor de bek van de Nederlander Bauke Mollema (Trek-Segafredo). Na een sublieme solo verwees hij Alejandro Valverde en Egan Bernal naar de dichtste ereplaatsen.

    De Ronde van Lombardije in een notendop

    • Sleutelmoment: Op 18 km van de streep valt het wat stil in de favorietengroep, het sein voor Bauke Mollema om zijn kans te wagen. Niemand reageert.
    • Opvallend: Voor Trek-Segafredo is het de eerste triomf in een WorldTour-klassieker in 3 jaar. De voorganger van Mollema is... Mollema zelf, die in 2016 de Clasica San Sebastian won.
    • Statistiek: Het was van Hennie Kuiper in 1981 geleden dat een Nederlander op het hoogste schavotje stond in de Ronde van Lombardije.

    Wellens anticipeert, Mollema gaat solo

    Als de Belgen een rol wilden spelen in het laatste monument, moesten ze anticiperen. En dat had Tim Wellens goed begrepen. Op 30 kilometer van de streep rukte hij zich los uit de uitgedunde favorietengroep. Enkel Buchmann ging mee.

     

    Het avontuur kwam ten einde op de Civiglio, de op 1 na laatste beklimming, Valverde schoot daar een pijl af, maar Roglic bracht alle favorieten terug in het wiel van "El Imbatido".

     

    Toen Mollema wegsloop, bleven alle grote kanonnen naar elkaar lonken. De Nederlander nam in geen tijd 20 seconden voorsprong. 

    Tegenprikken Roglic en Valverde zijn niet scherp genoeg

    Op de San Fermo della Battaglia (9 km van het einde) trok Roglic moederziel alleen in het tegenoffensief. De Sloveen perste er een klimtijdrit uit, want hij moest een gat van 45 seconden dichten. Maar dichter dan een halve minuut kwam hij niet.

     

    Mollema bleef onverdroten voortzwoegen en ploegen. Ook toen Valverde op zijn eentje tot op 25 tellen kwam. Mollema hield stand en is de eerste Nederlander sinds Hennie Kuiper (1981) die de Ronde van Lombardije op zijn erelijst pent.

     

    Valverde klopte Bernal in het sprintje voor de tweede plaats. Luik-Bastenaken-Luik-winnaar Fuglsang viel net naast het podium. Benoot (24e) was de eerste Belg in Como. Ook Cras (26e) en Wellens (29e) eindigden nog in de top 30.

    Uitslag Ronde van Lombardije

    naamresultaatploeg
    1
    Bauke Mollema
    5:52:59
    Trek - SegafredoTFS
    2
    Alejandro Valverde
    +16
    Movistar TeamMOV
    3
    Egan Bernal
    +16
    Team INEOSINS
    4
    Jakob Fuglsang
    +16
    Astana Pro TeamAST
    5
    Michael Woods
    +34
    EF Education FirstEF1
    6
    Jack Haig
    +34
    Mitchelton - ScottMTS
    7
    Primož Roglic
    +34
    Team Jumbo - VismaTJV
    8
    Emanuel Buchmann
    +50
    BORA - hansgroheBOH
    9
    Pierre Latour
    +50
    AG2R La MondialeALM
    10
    Rudy Molard
    +50
    Groupama - FDJGFC

    Mollema: "Misschien hebben ze me wat onderschat"

    "Ik kan het niet geloven", was de eerste reactie van Bauke Mollema. "Toen het trager ging bij de favorieten, wist ik dat ik moest gaan. Want ik ben niet zo explosief als zij in de finale."

     

    "Ik behoorde vooraf niet tot de favorieten, misschien hebben ze me daarom wat onderschat. Dit is in elk geval een heel mooie zege."

    Bekijk de vreugde bij Mollema net na de finish:

    Ronde van Lombardije
    ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
    07/10 Como - Bergamo
    238 km
    Tadej Pogacar
    Tadej Pogacar

    Fase per fase

    16:31

    Mollema kraait victorie!

    De Nederlander rondt zijn sublieme solo af. Valverde en Bernal mogen mee op het podium. Fuglsang komt als 4e over de streep.
    16:30

    Laatste km.

    Nog 1.000 meter alles geven voor Mollema. Valverde wordt net voor de slotkilometer bijgebeend door Bernal.
    16:28

    Nog 3 km

    Met zijn beukende stijl blijft Mollema 24 tellen voor Valverde uitrijden. De eerste Nederlandse zege in 38 edities zit eraan te komen.
    16:26

    Ultieme poging Valverde

    Nog 5 km: Valverde probeert nu in zijn eentje een tijdrit uit zijn dijen te schudden. Hij moet een gat van 25 seconden dichten op Mollema.
    16:24
    Mollema zwoegt en ploegt. Hij heeft de San Fermo della Battaglia bijna achter de kiezen. Nu dropt Bernal een bommetje, het verschil bedraagt 35 seconden.
    16:23

    Valverde bij Roglic

    Maar ook de rest zit niet stil. Valverde komt aan het achterwiel van Roglic likken en neemt Bernal, Woods en Fuglsang mee.
    16:22
    Roglic knabbelt seconde per seconde af van zijn achterstand. Een halve minuut, meer bedraagt het verschil met Mollema niet.
    16:21
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    16:18

    Roglic alleen in achtervolging

    Nog 9 km en dat is het sein voor Primoz Roglic om moederziel alleen in de tegenaanval te trekken. Kan de Sloveen 45 seconden goedmaken op koploper Mollema?
    16:16

    Nog 10 km

    40 seconden krijgt het peloton aangesmeerd van een ontketende Mollema. Wint er voor het eerst in 38 jaar een Nederlander de Ronde van Lombardije? Hennie Kuiper was de laatste in 1981.
    16:15
    Mollema blijft verder weglopen. Als hij de San Fermo della Battaglia overleeft, is de buit zo goed als binnen.
    16:12

    In de favorietengroep reageerde niemand op Mollema

    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    16:09

    Mollema mag beginnen te dromen

    4e keer is scheepsrecht voor Latour, die zich losscheurt uit de groep der favorieten. Mollema rondt de top van de Civiglio, met 15 seconden voorsprong op Latour. Roglic en co staan 24 seconden in het krijt.
    16:08
    Van de Belgen geen spoor meer in de voorste gelederen. Wellens heeft alles of niets gespeeld. Voor Teuns en Benoot was de Muro di Sormano de boosdoener.
    16:07
    Er komt geen lijn in de achtervolging op Mollema. Latour probeert tot 3 keer toe leven in de brouwerij te brengen en dat kost de kop van Sosa (de meesterknecht van Bernal).
    16:04

    Poging Mollema

    Terwijl iedereen naar elkaar zit te lonken, sluipt Bauke Mollema weg. Hij slaat meteen een mooi gat. Wie haalt de kastanjes uit het vuur?
    16:02
    Roglic ruikt het gevaar en brengt een kransje favorieten terug tot in het wiel van Valverde. We herkennen ook nog Fuglsang, Gaudu, Mas en Bernal.
    16:00

    Aanval Valverde!

    "El Imbatido" laadt zijn geweer en schiet een enorme pijl af. In geen tijd gaat Valverde op en over Buchmann. Gaat hij voor een solo van 19 km?