• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Mollema zorgt voor eerste Nederlandse zege in 38 jaar in Ronde van Lombardije

  Ronde van Lombardijeeinde
  15 °C/>wegwedstrijd
  VertrekBergamo - AankomstComo -
  Afstand243 km
  04080120160200243

   De Ronde van Lombardije was spek voor de bek van de Nederlander Bauke Mollema (Trek-Segafredo). Na een sublieme solo verwees hij Alejandro Valverde en Egan Bernal naar de dichtste ereplaatsen.

   De Ronde van Lombardije in een notendop

   • Sleutelmoment: Op 18 km van de streep valt het wat stil in de favorietengroep, het sein voor Bauke Mollema om zijn kans te wagen. Niemand reageert.
   • Opvallend: Voor Trek-Segafredo is het de eerste triomf in een WorldTour-klassieker in 3 jaar. De voorganger van Mollema is... Mollema zelf, die in 2016 de Clasica San Sebastian won.
   • Statistiek: Het was van Hennie Kuiper in 1981 geleden dat een Nederlander op het hoogste schavotje stond in de Ronde van Lombardije.

   Wellens anticipeert, Mollema gaat solo

   Als de Belgen een rol wilden spelen in het laatste monument, moesten ze anticiperen. En dat had Tim Wellens goed begrepen. Op 30 kilometer van de streep rukte hij zich los uit de uitgedunde favorietengroep. Enkel Buchmann ging mee.

    

   Het avontuur kwam ten einde op de Civiglio, de op 1 na laatste beklimming, Valverde schoot daar een pijl af, maar Roglic bracht alle favorieten terug in het wiel van "El Imbatido".

    

   Toen Mollema wegsloop, bleven alle grote kanonnen naar elkaar lonken. De Nederlander nam in geen tijd 20 seconden voorsprong. 

   Tegenprikken Roglic en Valverde zijn niet scherp genoeg

   Op de San Fermo della Battaglia (9 km van het einde) trok Roglic moederziel alleen in het tegenoffensief. De Sloveen perste er een klimtijdrit uit, want hij moest een gat van 45 seconden dichten. Maar dichter dan een halve minuut kwam hij niet.

    

   Mollema bleef onverdroten voortzwoegen en ploegen. Ook toen Valverde op zijn eentje tot op 25 tellen kwam. Mollema hield stand en is de eerste Nederlander sinds Hennie Kuiper (1981) die de Ronde van Lombardije op zijn erelijst pent.

    

   Valverde klopte Bernal in het sprintje voor de tweede plaats. Luik-Bastenaken-Luik-winnaar Fuglsang viel net naast het podium. Benoot (24e) was de eerste Belg in Como. Ook Cras (26e) en Wellens (29e) eindigden nog in de top 30.

   Uitslag Ronde van LombardijeUitslag Ronde van Lombardije

     naamploegresultaat
   1Bauke MollemaTFS5:52:59
   2Alejandro ValverdeMOV+16
   3Egan BernalINS+16
   4Jakob FuglsangAST+16
   5Michael WoodsEF1+34
   6Jack HaigMTS+34
   7Primož RoglicTJV+34
   8Emanuel BuchmannBOH+50
   9Pierre LatourALM+50
   10Rudy MolardGFC+50

   Mollema: "Misschien hebben ze me wat onderschat"

   "Ik kan het niet geloven", was de eerste reactie van Bauke Mollema. "Toen het trager ging bij de favorieten, wist ik dat ik moest gaan. Want ik ben niet zo explosief als zij in de finale."

    

   "Ik behoorde vooraf niet tot de favorieten, misschien hebben ze me daarom wat onderschat. Dit is in elk geval een heel mooie zege."

   Bekijk de vreugde bij Mollema net na de finish:

   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   van/>/>Bergamo - Como231 kmFuglsangFuglsang

   Fase per fase

   1. 16 uur 31. Mollema kraait victorie! De Nederlander rondt zijn sublieme solo af. Valverde en Bernal mogen mee op het podium. Fuglsang komt als 4e over de streep.
   2. Laatste km. Nog 1.000 meter alles geven voor Mollema. Valverde wordt net voor de slotkilometer bijgebeend door Bernal. 16 uur 30.
   3. 16 uur 28. Nog 3 km. Met zijn beukende stijl blijft Mollema 24 tellen voor Valverde uitrijden. De eerste Nederlandse zege in 38 edities zit eraan te komen.
   4. 16 uur 26. Ultieme poging Valverde. Nog 5 km: Valverde probeert nu in zijn eentje een tijdrit uit zijn dijen te schudden. Hij moet een gat van 25 seconden dichten op Mollema.
   5. 16 uur 24. Mollema zwoegt en ploegt. Hij heeft de San Fermo della Battaglia bijna achter de kiezen. Nu dropt Bernal een bommetje, het verschil bedraagt 35 seconden.
   6. 16 uur 23. Valverde bij Roglic. Maar ook de rest zit niet stil. Valverde komt aan het achterwiel van Roglic likken en neemt Bernal, Woods en Fuglsang mee. .
   7. 16 uur 22. Roglic knabbelt seconde per seconde af van zijn achterstand. Een halve minuut, meer bedraagt het verschil met Mollema niet.
   8. 16 uur 18. Roglic alleen in achtervolging. Nog 9 km en dat is het sein voor Primoz Roglic om moederziel alleen in de tegenaanval te trekken. Kan de Sloveen 45 seconden goedmaken op koploper Mollema?
   9. 16 uur 16. Nog 10 km. 40 seconden krijgt het peloton aangesmeerd van een ontketende Mollema. Wint er voor het eerst in 38 jaar een Nederlander de Ronde van Lombardije? Hennie Kuiper was de laatste in 1981.
   10. 16 uur 15. Mollema blijft verder weglopen. Als hij de San Fermo della Battaglia overleeft, is de buit zo goed als binnen.
   11. Mollema mag beginnen te dromen. 4e keer is scheepsrecht voor Latour, die zich losscheurt uit de groep der favorieten. Mollema rondt de top van de Civiglio, met 15 seconden voorsprong op Latour. Roglic en co staan 24 seconden in het krijt. 16 uur 09.
   12. 16 uur 08. Van de Belgen geen spoor meer in de voorste gelederen. Wellens heeft alles of niets gespeeld. Voor Teuns en Benoot was de Muro di Sormano de boosdoener.
   13. 16 uur 07. Er komt geen lijn in de achtervolging op Mollema. Latour probeert tot 3 keer toe leven in de brouwerij te brengen en dat kost de kop van Sosa (de meesterknecht van Bernal).
   14. 16 uur 04. Poging Mollema. Terwijl iedereen naar elkaar zit te lonken, sluipt Bauke Mollema weg. Hij slaat meteen een mooi gat. Wie haalt de kastanjes uit het vuur?
   15. 16 uur 02. Roglic ruikt het gevaar en brengt een kransje favorieten terug tot in het wiel van Valverde. We herkennen ook nog Fuglsang, Gaudu, Mas en Bernal.
   16. 16 uur . Aanval Valverde! "El Imbatido" laadt zijn geweer en schiet een enorme pijl af. In geen tijd gaat Valverde op en over Buchmann. Gaat hij voor een solo van 19 km?
   17. 15 uur 59. Game over Wellens. De eerste hectometers van de Civiglio komen Wellens duur te staan. Hij moet Buchmann laten gaan. Het favorietenleger zit niet ver.
   18. 15 uur 58. Vincenzo Nibali kan maar net een val vermijden en parkeert. Niet ideaal om de Civiglio aan te snijden vanuit stilstand.