• home
 • video
 • pas verschenen

  Pinot verzilvert zijn bloedvorm ook in Ronde van Lombardije

  Ronde van Lombardijeeinde
  18 °C/>wegwedstrijd
  VertrekBergamo - AankomstComo -
  Afstand241 km
  04080120160200241

   Thibaut Pinot heeft de Ronde van Lombardije gewonnen. De Fransman, die eerder deze week ook al zegevierde in Milaan-Turijn, kwam solo over de streep. Vincenzo Nibali werd tweede, Dylan Teuns won het sprintje voor de derde plaats.

   Ronde van Lombardije in een notendop

   • Winnaar van de dag: Zonder enige twijfel Thibaut Pinot. De Fransman werd tijdens de Giro eerder dit jaar nog opgenomen in het ziekenhuis, maar slaat nu terug met misschien wel de mooiste overwinning uit zijn carrière.
   • Verliezer(s) van de dag: De grootste verliezer is wereldkampioen Valverde. Maar al te graag had hij voor een eerste keer willen zegevieren in zijn kersverse regenboogtrui, maar op de Colma Di Sormano kon hij de versnellingen van Pinot en co niet volgen. Ook Bardet had zijn zinnen gezet op nog een mooie winst in Lombardije, maar hij kwam ongelukkig ten val.
   • Sleutelmoment: Op de voorlaatste beklimming van de dag, de Civiglio, zette Pinot alles op alles om Nibali van zich af te schudden. Hij probeerde en probeerde, en uiteindelijk kraakte de taaie Italiaan dan toch en lag de weg naar de finish helemaal open.

   Pinot wint de Rode van Lombardije, Teuns is knap derde

   Roglic opent finale, Valverde en Bardet grootste verliezers

   De 112e editie van de Ronde van Lombardije startte aan een razendsnel tempo. Na 30 kilometer ging de teller niet onder de 50km/u, een vroege vlucht was niet aan de orde. Na talloze aanvalspogingen ging een groep van acht dan toch op avontuur. De bekendste naam: Quick-Step Floors-renner Sénéchal.

    

   De acht vluchters waren slechts een vogel voor de kat, want de grote kanonnen wachtten in het peloton de Madonna Del Ghisallo af. 9.1km klimmen aan gemiddeld 5.2% moest wel slachtoffers maken, maar deed dat niet. Die zouden pas later vallen.

    

   Op de volgende beklimming, de Colma Di Sormano, opende Roglic de debatten. Op stukken tot 27% danste hij op de pedalen en stond de deur achterin het peloton wagenwijd open. De Sloveen ging ervan door en rekende de vroege vluchters stuk voor stuk in, al volgden de andere favorieten niet zo ver.

    

   Achteraan kreeg Bardet het al meteen lastig en ging de Fransman bovendien nog eens tegen de grond na een botsing met een cameraman. Ook voor wereldkampioen Valverde ging het te snel toen Pinot en Nibali de gaspedaal volledig indrukten. Het duo kwam al snel bij Roglic, ook Bernal kon op de valreep nog de overstap maken. De vier leken om de winst te gaan strijden.

   Pinot rekent af met taaie Nibali

   Aan de voet van de Civiglio, de voorlaatste beklimming van de dag, lieten Pinot en Nibali hun twee kompanen achter zich. Bernal kwam nog heel even terug, maar moest al even snel weer afhaken. 

    

   Het werd een Frans-Italiaanse strijd om de winst. Pinot oogde de betere klimmer en probeerde meermaals om de taaie Italiaan te doen kraken. Nét voor de top van de Civiglio was het dan toch prijs voor Pinot. Hij zag Nibali een tandje kleiner schakelen en muisde ervan door. Ook in de afdaling kwam Nibali niet meer dichter, integendeel, hij werd nog gegrepen door de groep met Wellens en Teuns.

    

   Niemand legde Pinot nog iets in de weg om de winst. De Fransman werd de eerste Fransman sinds Jalabert in 1997 op de erelijst van de laatste grote klassieker van het seizoen. De tweede plek ging alsnog naar Nibali, die in de slotkilometer nog maar eens een versnelling in petto had. Teuns eindigde op een knappe derde plek, Wellens werd vijfde.

   Pinot: "Nog nooit voelde ik me zo sterk"

   Met de Ronde van Lombardije heeft Pinot meteen zijn eerste monument te pakken. "Voor mij is dit veruit de mooiste overwinning die ik boekte en ook in de mooiste koers van allemaal. Bovendien versla ik onder meer Vincenzo Nibali", vertelt de Fransman na de wedstrijd.

    

   "Dit is een droom die uitkomt. Ik vertoef wellicht in de beste conditie uit mijn carrière. Nog nooit voelde ik me zo sterk. Deze week won ik al Milaan-Turijn en vandaag liep het voortreffelijk. Toen ik Nibali zag ontsnappen, wist ik meteen dat ik moest meegaan, of we konden voor de tweede plaats rijden."

    

   "Uiteindelijk waren we met vier. Met Nibali stoof ik de Civiglio op en uiteindelijk kon ik hem achter mij laten. En dan volgden natuurlijk nog veertien lange kilometers voor ik de eindmeet zag ik Como."

   Teuns: "Zege zat er niet in"

   Dylan Teuns (3e) mocht naast Thibaut Pinto en Vincenzo Nibali op het podium. "Ik sta terug op het podium en dat in een klassieker. Daar mag ik toch best tevreden mee zijn", reageerde Teuns. "Ik ben derde na Pinot en Nibali, veruit de twee sterkste renners vandaag.

    

   "Ik had heel goede benen, maar meedoen voor de zege heeft er nooit ingezeten. Zeker niet toen er fiks werd gedemarreerd op de Colma Di Sormano. Daar moest ik echt wel passen, maar ik kon daarna weer aanpikken. Door Movistar (Valverde) en FDJ (Pinot) verliep deze koers de hele dag aan een rotvaart."

   Fase per fase

   1. 16 uur 26. Teuns derde, Wellens vijfde . In de sprint om het brons toont Teuns zich de snelste. Uran houdt Wellens nog net van de vierde plek. .
   2. 16 uur 25. Pinot wint! Il Lombardia is voor Pinot! De Fransman rekende in de laatste kilometers af met een taaie Nibali, die toch nog op de tweede plek eindigt. .
   3. 16 uur 24. Laatste kilometer. .
   4. 16 uur 21. 3km. Nibali wordt ingehaald door de groep met Martin, maar dat zint de italiaan niet. Hij ziet dat er niet meteen samenwerking is in de groep en versnelt opnieuw. .
   5. 16 uur 20. Is de vogel gaan vliegen? Met nog 4 kilometer te gaan, vergroot Pinot zijn marge tot 40". Nibali valt helemaal terug en zal alles op alles moeten zetten om zijn tweede plek veilig te stellen.
   6. 16 uur 12. 24", Nibali verliest terrein. De podiumplaatsen momenteel: 1. Pinot, 2. Nibali, 3. Martin. Nog minder dan 10km te gaan!