Julian Alaphilippe laat zich voor de 2e dag op een rij rollen in het Baskenland, nu door de Colombiaan Martinez

  Ronde van het Baskenland: Rit 4
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig distance 185.6 km
  location 12u55: Vitoria-Gasteiz - 17u04: Zamudio
  trophy Daniel Martínez
  einde
  startfinish
  0306090120150185.6

   Daniel Felipe Martinez (Ineos) heeft in Zamudio het zegegebaar mogen maken. Remco Evenepoel had zichzelf in de slotfase helemaal opgeofferd voor Julian Alaphilippe (Quick Step-Alpha Vinyl), maar de wereldkampioen moest zich net als gisteren nipt gewonnen geven.

   Bekijk de ontknoping:

   Zeer prangende sprint tussen Martinez en Alaphilippe

   Bij de start was het geloof in een vruchtbare vlucht groot. 15 renners konden echter niet volledig hun gangetje gaan en zo bleef het peloton op 2 gedachten hinken tijdens deze snelle etappe.

    

   Mauri Vansevenant speelde op 40 kilometer van de finish jojo met zijn voormalige metgezellen en deed uiteindelijk in het peloton nog zijn duit in het zakje tijdens de klopjacht op overlever Victor Lafay. 

    

   De Fransman van Cofidis had nog een minuut onder het spandoek van de laatste 10 kilometer, maar toen de UAE-trein van Diego Ulissi op de rails stond, was hij een vogel voor de kat. 

    

   Remco Evenepoel, die door het uitblijven van een uitbarsting geen crisismomentje beleefde op de Baskische muurtjes en in de afdaling zelf(s) prikte, deelde net onder de vod het genadeschot uit. 

    

   De beste jongere was weer het lanceerplatform voor Julian Alaphilippe, maar de bedrijvige wereldkampioen liet zich een beetje wegdrummen in de hectische slotmeters en moest buitenom iets rechtzetten. 

    

   Daniel Martinez zette verstandig aan de binnenkant van de bocht aan en deed de Fransman met een banddikte verrassend weer de baard af. 

   Alaphilippe: "Misschien mis ik nog een beetje vertrouwen", Evenepoel: "Ik voel me vrij leeg"

   • Julian Alaphilippe: "Ik dacht dat we Victor Lafay niet meer zouden inrekenen, maar ik ben blij dat ik toch nog voor de ritzege kon strijden, al had ik hem ook de zege gegund. Mijn benen zijn goed, maar misschien mis ik een beetje zelfvertrouwen. Die kleine foutjes moeten er snel uit."

   • Remco Evenepoel: "Dat ik als junior al gewonnen heb in de streek waar we morgen koersen? Hopelijk geeft me dat energie, want ik voel me nu vrij leeg. Ik kan de energie gebruiken. Hopelijk blijft het weer oké en blijft iedereen veilig. Het was een prachtige rit, veiliger dan gisteren ook."

    "We waren er vandaag weer dicht bij. Het is jammer dat het verschil opnieuw zo klein was, maar we hebben niets verkeerds gedaan. Of ik morgen zal aanvallen? Primoz Roglic is erg sterk. Ik wil overleven en zaterdag is de belangrijkste dag."

   • Primoz Roglic: "Ik wil altijd winnen, maar ik mis een beetje geluk en ik mis ook iets in mijn benen. Maar ik ben goed genoeg om voorlopig nog bij deze groep te blijven. Nu volgen de zwaarste etappes, al waren de voorbije dagen al lastig."

   De baas van de Tour groet Roglic en zijn zoontje: "Je draagt altijd geel"

   Rituitslag Rit 4Rituitslag Rit 4

   Fase per fase

   1. 17 uur 04. Het verschil is minimaal: een banddikte, meer is het niet. Maar Martinez trekt wel aan het langste eind. Martinez, Alaphilippe, Ulissi, Roglic, Bilbao, Aular, Guerreiro, Molard, Vlasov en Brambilla. .
   2. 17 uur 03. Martinez! Het is Martinez die zijn inspanning doortrekt tot op de lijn. Hij houdt Alaphilippe, Ulissi, Roglic en Bilbao af. Alaphilippe zat een fractie in de tang, maar de sprint van Martinez was netjes! .
   3. 17 uur 02. Martinez lanceert voor Ulissi en Alaphilippe. .
   4. 17 uur 02. Evenepoel, Ulissi, Alaphilippe en Roglic. Dat zijn de eerste posities. Nog 500 meter. .
   5. Laatste km. De UAE's zien af in het wiel van Evenepoel. Hij rolt Lafay op.  . 17 uur 01.
   6. 17 uur 01. Lafay lijkt een vogel voor de kat. Evenepoel stoomt naar de kop en gaat hem nekken. .
   7. 17 uur . Dinsdag werd onze Spaanse vriend op 500 meter van de streep ingerekend. Wordt dat ook het lot van deze Lafay? We vrezen ervoor.  .
   8. 16 uur 59. Nog 3 kilometer. Lafay hangt meer en meer tussen zijn kader en de chrono deelt een extra klopje uit: 25". Slaat de pletwals toch weer toe? .
   9. 16 uur 57. De slaafjes van Ulissi ontvangen geen versterking. Nog 33 seconden: Alaphilippe en Evenepoel kleven aan het wiel van de Italiaanse springveer. Het peloton is nog een man of 40 sterk. .
   10. 16 uur 55. Ook bij UAE gaat het kuitenknallen niet van ganser harte. Nog 5,5 kilometer: 43". .
   11. 16 uur 53. Deze omwenteling kan Lafay nekken: UAE kan nog 5 pionnen opstellen. Nog 7 kilometer. .
   12. 16 uur 52. Vansevenant maakt in zijn wiegende stijl dubbele meters. Evenepoel geeft hem nog een zetje, de steun kan nu van UAE komen. Zij beschikken wellicht nog over Ulissi.  .
   13. 16 uur 51. Op deze brede wegen wordt de ballast - Thomas, Armirail, Formolo en Guerreiro - ingerekend.  Het verschil zakt, maar het verval is niet spectaculair: 57". .
   14. 16 uur 50. Nog 10 kilometer. Met zijn zwarte wapperende manen probeert Lafay zich na een bocht te herlanceren. In het peloton doet Vansevenant zijn uiterste best. Daar verliezen we Latour na een pijnlijke glijpartij: dat worden fikse brandwonden! .
   15. 16 uur 49. Bij een vlakke finale ben je altijd geneigd om het voordeel aan het peloton te geven. De afdaling is over een kilometer verleden tijd. Houdt Victor Lafay dan nog stand?  .
   16. 16 uur 47. Na zijn sprintzege van gisteren heeft Pello Bilbao ook een knecht ingezet. Het verschil zakt nog altijd niet onder de minuut. Nog 13 kilometer.  .
   17. 16 uur 46. Als ze elkaar in de favorietengroep begrijpen, dan kunnen ze Lafay nog inrekenen. Al is het parcours wel in zijn voordeel. .
   18. 16 uur 44. Nog 15 kilometer. Een gretige en ietwat onrustige Evenepoel wenkt Vansevenant naar voren. Met zijn laatste restjes moet hij de kloof nog speelbaar houden. Het kwartet Thomas, Armirail, Guerreiro en Formolo gaat in de klauwen van de kudde vallen. Lafay conserveert nog 1'05". .
   Ronde van het Baskenland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1individuele tijdritHondarribia - Hondarribia7,5 kmRoglicRoglic
   2wegwedstrijdLeiza - Viana207,9 kmAlaphilippeRoglic
   3wegwedstrijdLaudio - Amurrio181,7 kmBilbaoRoglic
   4wegwedstrijdVitoria-Gasteiz - Zamudio185,6 kmMartínezRoglic
   5wegwedstrijdZamudio - Mallabia163,8 kmRodríguezEvenepoel
   6wegwedstrijdEibar - Arrate135,7 kmIzagirreMartínez