BEKIJK: Remco Evenepoel rolt de rode loper uit voor de 1e zege van het seizoen voor Julian Alaphilippe

  Ronde van het Baskenland: Rit 2
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 207.9 km
  location 12u18: Leiza - 17u20: Viana
  trophy Julian Alaphilippe
  einde
  startfinish
  0306090120150180207.9

   De kop is eraf voor Julian Alaphilippe dit jaar. In de 2e rit van de Ronde van het Baskenland was hij veruit de snelste van het peloton, nadat de vluchters maar op de valreep werden ingerekend. Remco Evenepoel ontpopte zich tot de perfecte ploegmaat, Quinten Hermans sprintte naar de 3e plaats.

   Vier Spaanse vluchters kozen van bij de start het hazenpad. Julen Amezqueta (Caja Rural - Seguros RGA), Ander Okamika (Burgos-BH), Ibai Azurmendi (Euskatel-Euskadi) en Ibon Ruiz (Equipo Kern Pharma). Jumbo-Visma hield de kopgroep binnen schot, hun voorsprong bedroeg nooit meer dan vijf minuten.

    

   Ibon Ruiz had zijn zinnen gezet op de bergtrui, de Spanjaard kwam twee keer als
   eerste boven op de beklimmingen. Daardoor neemt hij de trui over van Remco
   Evenepoel, die gisteren in de openingstijdrit de snelste was op het klimmetje.

    

   Jumbo-Visma controleerde de wedstrijd. De andere ploegen keken lange tijd de kat uit de boom, tot Julian Alaphilippe zijn Wolfpack liet meehelpen. De vier vluchters leken een vogel voor de kat, maar Quick Step-Alpha Vinyl verdween snel weer van het voorplan.

    

   In een bijzonder spannende slotfase leken de koplopers het onderling uit te
   vechten. Op vijf kilometer van de finish hadden ze zelfs nog meer dan een minuut
   voorsprong. Bergkoning Ruiz profiteerde van het schaakspel tussen zijn medevluchters en ging er vandoor. De 23-jarige Spanjaard leek op weg naar ritwinst, maar kon zijn inspanning niet volhouden.

    

   Uiteindelijk werd hij alsnog gegrepen op 500 meter van de finish. Dankzij knap voorbereidend werk van Remco Evenepoel sprintte Julian Alaphilippe naar ritwinst. Er stond geen maat op de wereldkampioen die Francis Doubey en Quinten Hermans vlot afhield. 

   Alaphilippe bedankt Evenepoel: "Hij nam die bochten tot in de perfectie"

   Julian Alaphilippe wist dat hij zijn zege voor een groot deel te danken had aan zijn ploegmaat Remco Evenepoel. "Ik wist dat er nog enkele technische bochten lagen voor de finish. Je moest dus goed gepositioneerd zitten."

    

   "Remco nam die laatste bochten tot in de perfectie. Super. Zoals we hadden afgesproken. We hadden Remco gezegd wat hij moest doen, mocht het uitdraaien op een sprint. Hij heeft echt de kracht om weer aan te zetten na de bochten en zo het peloton op een lint te trekken."

   Onenigheid in de kopgroep in de finale, ook bij de ploegleiders

   Rituitslag Rit 2Rituitslag Rit 2

     naamploegresultaat
   1Julian AlaphilippeQST5:04:35
   2Fabien DoubeyTEN+0
   3Quinten HermansIWG+0
   4Hugo HouleIPT+0
   5Orluis AularCJR+0
   6Gotzon MartínEUS+0
   7Adam YatesIGD+0
   8David GauduGFC+0
   9Remco EvenepoelQST+0
   10Maxim Van GilsLTS+0

   Fase per fase

   1. 17 uur 20. Koele kikkers. Knap van Quick-Step Alpha-Vinyl. Remco Evenepoel stoomde op het juiste moment naar voren, Alaphilippe schoot als een pijl uit zijn wiel. .
   2. 17 uur 18. Alaphilippe wint! Alaphilippe wint na knap voorbereidend werk van Evenepoel. Doubey is tweede, Q. Hermans derde. .
   3. 17 uur 17. Dan toch het peloton! De koplopers worden plots heel snel bij de lurven gevat. Iemand uit het peloton zal deze etappe winnen. .
   4. 17 uur 15. Spanning! Nog 25 seconden voor Ruiz, hij is bijna boven op het laatste klimmetje. Dit moet pijn doen in de benen. .
   5. 17 uur 14. Drie tegen één. De drie andere Spanjaarden volgen op 15". Het gevaar komt vooral van het peloton. .
   6. 17 uur 12. Nog 1 minuut. Het gaat plots hard in het peloton, de voorsprong van Ruiz slinkt snel. De Spanjaard moet nog 5 km lang alles uit de kast halen. .
   7. 17 uur 04. In het peloton voelen ze dat het op deze manier niet zal lukken. Ruben Guerreiro (EF-Education Easypost) wil oorlog maken. Paret-Peintre schuift mee. .
   8. 17 uur 03. Ibon Ruiz ruikt zijn kans. Ibon Ruiz rijdt weg op kousenvoeten. De drie medevluchters lonken naar elkaar waardoor hij meteen een gat slaat. Is de vogel gaan vliegen? .
   9. 17 uur . Dubbelslag voor Ruiz? Ibon Ruiz heeft de bergtrui al op zak, maar de 23-jarige Spanjaard is ook de best geplaatste in het klassement. Gisteren moest hij 49 seconden prijsgeven op Primoz Roglic.  .
   10. 16 uur 55. Wie wil winnen? Geen ploeg die het voortouw wil nemen in de achtervolging op het kwartet vluchters. Quick-Step - Alpha-Vinyl is alweer van het voorplan verdwenen, het lijkt wel of Julian Alaphilippe dan toch niet mikt op ritwinst.  Daardoor groeien de kansen van de kopgroep, de voorsprong bedraagt nog steeds meer dan twee minuten. .
   11. Enric Mas. Enric Mas wordt teruggebracht naar de staart van het peloton. De Spanjaard werd opgehouden door een mechanisch defect. . 16 uur 52.
   12. 16 uur 51. Drie beklimmingen, drie keer Ruiz. Ibon Ruiz graait opnieuw de drie bergpunten mee en dikt zijn totaal aan tot twaalf. De bergtrui zit nu nog steviger om zijn schouders. .
   13. 16 uur 49. Voorsprong groeit opnieuw. Aan de voet van de beklimming hadden de vluchters nog slechts één minuut voorsprong, intussen is die alweer gegroeid tot 1'44". Het gaat niet snel genoeg in het peloton. .
   14. De vluchters geven zich niet zomaar gewonnen. 16 uur 49.
   15. 16 uur 43. We duiken de afdaling in naar Viana. Een laatste rustmomentje, want in de finale is het geen meter vlak. .
   Ronde van het Baskenland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1individuele tijdritHondarribia - Hondarribia7,5 kmRoglicRoglic
   2wegwedstrijdLeiza - Viana207,9 kmAlaphilippeRoglic
   3wegwedstrijdLaudio - Amurrio181,7 kmBilbaoRoglic
   4wegwedstrijdVitoria-Gasteiz - Zamudio185,6 kmMartínezRoglic
   5wegwedstrijdZamudio - Mallabia163,8 kmRodríguezEvenepoel
   6wegwedstrijdEibar - Arrate135,7 kmIzagirreMartínez