• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Bora-Hansgrohe ziet leiderstrui van schouders wisselen in het Baskenland

  Ronde van het Baskenland: Rit 5einde
  14 °C/>wegwedstrijd
  VertrekArrigorriaga - AankomstArrate -
  Afstand149,8 km
  020406080100120149.8

   In de Ronde van het Baskenland heeft Bora-Hansgrohe een mooi wit konijn uit zijn hoed getoverd. Emanuel Buchmann rondde een solo knap af en neemt zo de leiderstrui over van ploegmaat Schachmann. 

   Bora-Hansgrohe zet Astana een hak

   De koninginnenrit in de Ronde van het Baskenland stond in het verleden al vaak garant voor een klinkende naam als winnaar. Onder meer Valverde (2017), Joaquim Rodriguez (2015, 2012), Quintana (2013) en Samuel Sanchez (2011, 2010) prijken op de erelijst naar Arrate. 

    

   Al snel werd het duidelijk dat het een razendsnelle wedstrijd zou worden. Na 100 kilometer koersen werden alle ontsnappingspogingen de vuilbak ingeworpen, niemand raakte weg.

    

   De vele beklimmingen eisten meteen hun tol. Leider schachmann wist al snel hoe laat het was. Hij moest de echte klimgeiten laten gaan, maar bleef tot aan de meet aan de rekker hangen. Zijn ploegmaat Buchmann verging het iets beter. De Duitser koos voor een beresterke solo en rondde die ook mooi af. 

    

   Achter de voormalige Duitse kampioen probeerde een groepje met Fuglsang, Yates en Jon Izagirre het tij nog te keren, maar de twee Astana-renners in de groep waren niet opgewassen tegen al het Bora-geweld. 

    

   Na drie ritzeges voor Schachmann, doet Buchmann er dus nog eentje bij voor Bora, dat heerst in het Baskenland. Naast de ritzege wordt de Duitser ook de nieuwe leider. Eerste achtervolger Izagirre moet morgen (in de slotetappe) 54 seconden goedmaken.

   Ronde van het Baskenland klassement

     naamploegresultaat
   1Emanuel BuchmannBOH16:23:30
   2Ion IzagirreAST+54
   3Maximilian SchachmannBOH+1:04
   4Daniel MartinUAD+1:32
   5Jakob FuglsangAST+1:32
   6Patrick KonradBOH+1:55
   7Adam YatesMTS+1:56
   8Daniel MartínezEF1+2:11
   9Mikel LandaMOV+2:25
   10Tadej PogacarUAD+2:25

   Fase per fase

   1. 17 uur 27. Buchmann pakt de dubbel! Bora-hansgrohe blijft domineren in het Baskenland. Na drie ritzeges voor Schachmann, is het nu prijs voor Buchmann. De Duitser wint de rit en pakt de leiderstrui over van ploegmaat Schachmann. .
   2. 17 uur 26. Laatste kilometer! .
   3. 17 uur 24. Buchman is boven. Met 1'20" bonus gaat hij de laatste twee kilometer in en gaat hij de koninginnenrit winnen.
   4. 17 uur 21. Buchmann bijna boven. Het zit er bijna op voor de Duitser. Eens hij de top van de slotklim bereikt, is het nog twee kilometer vlak doorknallen. De laatste 100 meter gaan in dalende lijn.
   5. 17 uur 20. Daniel Martin probeert weer te komen aansluiten bij het groepje Fuglsang. Buchmann verliest weinig tot geen terrein en lijkt de winnaar van de dag te worden.
   6. 17 uur 18. Schachmann rijdt eigen tempo. Maximilian Schachman kan de tempowisselingen niet aan en kiest opnieuw voor zijn eigen tempo. De Duitser zal hoogst waarschijnlijk zijn leiderstrui kwijtspelen, aan ploegmaat Buchmann, of zakt die nog door het ijs?
   7. 17 uur 17. Onder leiding van Yates wordt Fuglsang weer bij de lurven genomen. Samen met Izagirre zoeken zij nu koploper Buchmann, die nog 1'42" overhoudt.
   8. 17 uur 15. De voorsprong van Buchmann slinkt, maar breken doet de sterke Duitser nog niet.
   9. 17 uur 13. De aanvallen volgen elkaar op. Na een poging van Landa, is het weer tijd voor eentje van Fuglsang. Schachmann moet de echte klimgeiten laten gaan, maar blijft op een redelijke afstand.
   10. 17 uur 12. Fuglsang gaat. Daar komt de reactie van Astana! Fuglsang gaat op de trappers lopen en trekt alles op een lint. Landa volgt, net als Yates en co. Veel schade lijkt de aanval niet te veroorzaken.
   11. 17 uur 06. 2 minuten. Met de slotklim in zicht telt de voorsprongteller van Buchmann bijna twee minuten. Astana moet dringend reageren, wil het nog aanspraak maken op de ritwinst (en de eindzege). Wat heeft de Duitser nog in de tank op de laatste klim?
   12. 17 uur . Vooraan blijft Buchmann doorstomen. De Duitser geeft geen seconde prijs, meer nog, hij wint er enkele. Al meer dan anderhalve minuut rijft hij bij elkaar. Wordt hij het witte konijn uit de Bora-hansgrohe-hoed?
   13. 16 uur 51. Buchmann virtueel leider. Dankzij zijn versnelling staat Buchmann virtueel in de gele leiderstrui. Of hij dat lang zal volhouden is maar de vraag, want het vuurwerk in de favorietengroep moet nog afgestoken worden.
   14. 16 uur 49. Vooraan versnelt Buchmann. De ex-Duitse kampioen neemt al meteen een mooie voorsprong op Henao en Madouas.
   15. 16 uur 45. Astana bepaalt het tempo. Vooraan hebben we drie leiders: Buchmann, Henao en Madouas. Sanchez heeft zich laten terugzakken om in de favorietengroep het tempo te gaan regelen samen met zijn ploegmaats. Terwijl we bezig zijn aan de Trabakua, de voorlaatste klim, staan er 40" voorsprong op de klok.
   16. 16 uur 42. De groep der favorieten heeft gezelschap gekregen van enkele terugkerende renners. Daarbij onder meer onze landgenoten Teuns en Lambrecht.
   17. 16 uur 32. Buchmann, Henao en alweer Sanchez kiezen voor het ruime sop. Het trio wil met een voorsprong aan de zesde beklimming, de Trabakua, beginnen. Er komt reactie uit het "peloton".