• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Schachmann blijft de koning te rijk in het Baskenland met 3e ritzege

  Ronde van het Baskenland: Rit 4einde
  />wegwedstrijd
  VertrekVitoria-Gasteiz - AankomstArrigorriaga -
  Afstand163,6 km
  0306090120163.6

   Ook de vierde etappe in de Ronde van het Baskenland was een prooi voor Maximilian Schachmann. De Duitser van Bora-Hansgrohe hield in een sprint met zijn vieren toptalent Pogacar af. Kwiatkowski stapte onderweg uit de race.

   Geen Kwiatkowski en Alaphilippe meer

   De verraderlijke regen eiste opnieuw een hoofdrol op in het Baskenland. Nadat Loetsenko in de finale een stevige kopbeurt voor zijn rekening had genomen, schoof de Kazach onderuit. Onder meer Serry werd meegesleurd in de val.


   Voor de start van de etappe had Julian Alaphilippe al zijn koffers gemaakt. De zegekoning maakte gisteren een lelijke smak, net als  Michal Kwiatkowski, die vandaag de rit halfweg staakte.

    

   Adam Yates voelde zich in de regen wel als een vis in het water. Hij voerde de forcing op de finale beklimming. Enkel piepkuiken Pogacar, Fuglsang en leider Schachmann konden de Brit volgen.

    

   Pogacar was bijzonder energiek en probeerde van ver iedereen uit het wiel te schudden. Maar met een ultieme jump zoefde Schachmann de Sloveen nog voorbij. De Duitser is ook steviger leider. Bjorg Lambrecht was vandaag de beste landgenoot, op de 10e plaats.

   Uitslag rit 4Uitslag rit 4

     naamploegresultaat
   1Maximilian SchachmannBOH4:03:55
   2Tadej PogacarUAD+0
   3Jakob FuglsangAST+1
   4Adam YatesMTS+1
   5Marc HirschiSUN+9
   6Emanuel BuchmannBOH+9
   7Patrick KonradBOH+9
   8Ion IzagirreAST+9
   9Valentin MadouasGFC+9
   10Bjorg LambrechtLTS+9

   Fase per fase

   1. 17 uur 25. Schachmann haalt het! Na een zinderende sprint mag Schachmann weer het zegegebaar maken. Zijn 3e ritzege al in deze Ronde van het Baskenland.
   2. 17 uur 23. Laatste kilometer. Onder impuls van Pogacar stoomt de kopgroep de slotkilometer in. .
   3. 17 uur 22. De 4 grote tenoren hebben een gat van 8 seconden op het peloton. Schachmann, Yates, Pogacar of Fuglsang? Wie wint de etappe?
   4. 17 uur 20. Versnelling Yates. Adam Yates gooit zijn kaarten op tafel. Schachmann zit in het wiel. Ook Pogacar en Jakob Fuglsang zijn mee.
   5. 17 uur 15. Ondertussen bedwingt het peloton de laatste puist van de dag. Het is een heel onregelmatige beklimming, en het venijn zit hem in de staart.
   6. 17 uur 14. Valpartij. Het is weer van dat. Loetsenko, Bilbao, Honoré en Serry smakken tegen het asfalt in volle finale. Het was de Kazach die als eerste een buiteling maakte.
   7. 17 uur 12. Nog 8 km. Loetsenko offert zijn kansen op voor zijn kopmannen. Een ideale training voor de Ardennen-klassiekers.
   8. 17 uur 10. De "battle" tussen de treintjes barst helemaal los. Katjoesja schiet naar voren met Battaglin, ook Groupama-FDJ brengt zijn klimmers in stelling.
   9. 17 uur 09. Nog 10 km. Daar is Deceuninck-Quick Step plots op kop van het peloton. Heeft klimtalent Enric Mas vandaag zegerijpe benen?
   10. 17 uur 04. Vluchters ingerekend. Verona en De Marchi schudden elkaar de hand. Dat betekent dat hun vlucht verleden tijd is. Op 13 km van de streep zoeft het peloton naar de klim van Zaratamo.
   11. 17 uur 02. In het peloton jaagt Mitchelton-Scott het tempo de hoogte in. Krijgen we een spetterend spektakel op de laatste helling van de dag?
   12. 16 uur 59. Nog 20 km. 20 seconden scheiden het peloton nog van koplopers Verona en De Marchi. Hun avontuur loopt op zijn laatste benen.
   13. 16 uur 56. Maximilian Schachmann draait met zijn hoofd wat in het rond. Hij heeft al op zijn tandvlees gebeten vandaag. Houdt de Duitser zijn leiderstrui straks vast?
   14. 16 uur 51. Uit het peloton muizen Carthy en Albasini ervanonder. Maar de chemie ontbreekt tussen de Brit en de Zwitser. Ze worden weer netjes opgeslokt.
   15. 16 uur 47. Nog 30 km. Mitchelton-Scott geeft de toon aan in het peloton. Heeft Adam Yates snode plannen gesmeed om wat tijd goed te maken in het klassement? De Brit staat 20e, op 1'41" van Schachmann.