• home
 • video
 • pas verschenen

  Schachmann blaast de grote kanonnen weg in tijdrit in Baskenland

  Ronde van het Baskenland: Rit 1einde
  10 °Cindividuele tijdrit
  VertrekZumarraga - AankomstZumarraga -
  Afstand11,2 km
  011.2

   Maximilian Schachmann (Bora-Hansgrohe) heeft de openingstijdrit in de Ronde van het Baskenland het snelste afgelegd. De 25-jarige Duitser was op het parcours, waarop een steile klim lag, sneller dan onder meer Kwiatkowski, Alaphilippe en Yates. Dylan Teuns was de beste Belg op de 11e plaats.

   Het venijn zat in de staart bij de tijdrit rond Zumarraga, met de beklimming van La Antigua, een korte maar moordende klim, waar sommige renners zo op zwalpten dat ze ten val kwamen.

    

   De Oostenrijker Patrick Konrad had daar heel wat minder problemen mee. Hij zette de toon voor de dag: een "verrassende" naam zou winnen én het zou een renner van Bora-Hansgrohe worden. Met een geweldige tijd blies Maximilian Schachmann zijn eigen ploegmaat uit de hot seat.

    

   Heel wat renners voelden zich geroepen om aan deze tijd nog iets te veranderen, maar niemand was uitverkoren: Geraint Thomas, Michal Kwiatkowski, Adam Yates, Julian Alaphilippe,... Allemaal moesten ze buigen voor Schachmann. Het was uiteindelijk nog de Colombiaan Daniel Felipe Martinez die de Duitser het dichtst benaderde.

    

   Voor Schachmann is het al de 3e zege van het seizoen. Een complete verrassing is het dus niet, zeker niet omdat hij bij de beloften 2 jaar na elkaar zilver behaalde op het WK tijdrijden. Vorig jaar reed Schachmann nog voor Quick-Step.

   Ronde van het Baskenland klassement

     naamploegresultaat
   1Maximilian SchachmannBOH17:10
   2Daniel MartínezEF1+9
   3Michal KwiatkowskiSKY+10
   4Julian AlaphilippeDQT+12
   5Adam YatesMTS+16
   6Patrick KonradBOH+19
   7Ion IzagirreAST+22
   8Enric MasDQT+24
   9Geraint ThomasSKY+30
   10Hugh CarthyEF1+31

   Fase per fase

   1. 17 uur 34. Einde. Het is nu ook officieel: Maximilian Schachmann wint deze tijdrit. Hij heeft 9 seconden voorsprong op Daniel Martinez, 10 op Kwiatkowski, 12 op Alaphilippe en 16 op Yates.
   2. 17 uur 30. Teuns. Dylan Teuns beperkt de schade. Hij komt als 11e binnen.
   3. 17 uur 29. Op basis van de tussentijden van Teuns en Fernandez kunnen we Schachmann nu al uitroepen tot winnaar van deze etappe. Het wordt al zijn 3e overwinning van het jaar, na een rit in Catalonië en de GP Industria.
   4. 17 uur 27. Jon > Gorka. Jon Izagirre doet het beter dan zijn broer en ploegmaat Gorka, al zal hij misschien op een iets betere tijd gehoopt. Hij zal wellicht op de 7e plaats eindigen. Opvallend: Jon Izagirre eindigde bij zijn laatste 3 deelnames telkens 3e in de Ronde van het Baskenland.
   5. 17 uur 24. Alaphilippe. Ook Alaphilippe redt het niet. Hij druppelt 12 seconden te laat binnen. Nog 4 renners blijven over: Jon Izagirre, Dylan Teuns, Emanuel Buchmann en Ruben Fernandez.
   6. 17 uur 17. Nog 2 Belgen. Met Bjorg Lambrecht en Dylan Teuns zijn er nog 2 Belgen aan het rijden. Zij krijgen allebei een mooi parcours, al zijn ze wellicht toch te weinig tijdrijder om mee te doen voor een top 10.
   7. 17 uur 16. Michal Kwiatkowski was begonnen op een tijdritfiets, maar heeft vlak voor de klim een gewone fiets genomen. Die tactiek levert geen winst op, maar hij benadert de tijd van Schachmann wel tot op 10 seconden.
   8. 17 uur 14. Martinez op 2 en Yates op 3. Adam Yates redt het niet, net als Daniel Felipe Martinez. Martinez eindigt op 9 seconden van Schachmann, Yates op 16.
   9. 17 uur 08. Daniel Felipe Martinez is ook goed onderweg. Hij heeft op de top van de klim is hij maar een paar seconden trager dan Schachmann. De Colombiaan heeft zijn beste stuk er nu wel al opzitten.
   10. 17 uur 04. Adam Yates en Michal Kwiatkowski worden misschien nog de gevaarlijkste klanten voor Schachmann. Yates eindigde zowel in de Ronde van Catalonië als Tirreno-Adriatico op de 2e plaats.