• home
 • video
 • pas verschenen

  Jakobsen bezorgt Quick-Step 72e zege in China: "Record is van hele ploeg"

  Ronde van Guangxi: Rit 3einde
  23 °C/>wegwedstrijd
  VertrekNanning - AankomstNanning -
  Afstand125,4 km
  020406080100125.4

   De Nederlander Fabio Jakobsen (Quick-Step) heeft de 3e massasprint in de Ronde van Guangxi gewonnen. De jonge spurtbom haalde het voor de Duitsers Ackermann en Walscheid. Het is voor Quick-Step de 72e overwinning van het seizoen. Zo doet het huidige team beter dan Mapei-Quick-Step in 2000.

   Ronde van Guangxi
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1/>/>Beihai - Beihai107.4 kmGroenewegenGroenewegen
   2/>/>Beihai - Qinzhou145.2 kmAckermannGroenewegen
   3/>/>Nanning - Nanning125.4 kmJakobsenJakobsen
   4/>/>Nanning - Mashan Nongla Scenic Spot152.2 kmMosconMoscon
   5/>/>Liuzhou - Guilin212.2 kmTrentinMoscon
   6/>/>Guilin - Guilin169 kmJakobsenMoscon

   Neoprof Jakobsen zet de teller van Quick-Step op 72

   De Ronde van Guangxi is een speeltuin voor de sprinters. De derde etappe met 4 lokale rondjes in Nanning kreeg dus een klassiek verloop. Nathan Van Hooydonck bezorgde BMC bijna een hele dag publiciteit in de kopgroep, maar werd samen met zijn 2 medevluchters gegrepen op 7 kilometer van de finish.

    

   De sprinttreintjes konden zich opmaken voor een 3e massasprint in evenveel dagen. In de gietende regen was het opnieuw de beurt aan een Nederlander om zijn handen in de lucht gooien. Niet Dylan Groenewegen, maar Fabio Jakobsen was de snelste van het pak.

    

   De neoprof van Quick-Step, pas 22 jaar, klopte Pascal Ackermann (BORA-Hansgrohe) en Max Walscheid (Sunweb). Groenewegen werd vierde en moet zijn leiderstrui ook afgeven aan Jakobsen.

    

   Voor de jonge Nederlander is het zijn 7e zege van het seizoen, voor zijn ploeg de 72e al dit jaar. Daarmee heeft Quick-Step zijn eigen record verbeterd. In 2000 was Mapei-Quick-Step goed voor 71 zeges.

   De weg naar het record door de ogen van Renaat Schotte:

   "Had Lefevere berichtje gestuurd dat ik record zou breken"

   Na een derde en tweede plaats stond Jakobsen vandaag helemaal bovenaan. Winnen is sowieso leuk, het record verbeteren maakt het nog specialer: "Het is fijn om de renner te zijn die het record breekt. Maar dit is een record van de hele ploeg, iedereen heeft hier hard voor gewerkt."

    

   "Het was 2 keer net niet, maar nu heb ik me wel laten leiden door de ploeg en liep het perfect. De vorige 2 dagen was ik wat nerveus, zocht ik mijn eigen weg en had ik het vertrouwen niet in de jongens. Dit is nog altijd maar mijn eerste jaar bij de profs, dus is het niet onlogisch dat ik soms wat nerveus word. Ik moet nog veel leren. Vandaag volg ik de ploeg wel en lukt het ons. Dat is teamwerk."

    

   "Het is fijn dat ik die recordzege haal, maar dit is het resultaat van alle jongens die met ons wonnen en meestreden, van januari tot nu in oktober. Deze zege gaat in de geschiedenisboeken. Patrick (Lefevere) had er geen speciaal cadeau voor over", vertelt Jakobsen lachend. "Maar ik had hem wel een berichtje gestuurd dat ik het record zou breken. Ik ben blij dat ik mijn belofte kan waarmaken."

   De finish van Fabio Jakobsen

   Een trotse Patrick Lefevere

   Fase per fase

   1. 08 uur 15. Jakobsen wint! Derde keer, goeie keer voor Quick-Step in Guangxi. De jonge Jakobsen haalt het in Nanning voor Ackermann en Walscheid.
   2. 08 uur 10. Samen naar de streep. Met de finish in zicht worden de drie leiders opgeslokt door het peloton. De treintjes kiezen positie.
   3. 07 uur 59. 30 seconden. De sprintersploegen hebben de zaakjes onder controle. Er komt normaal een derde massaspurt op een rij. Groenewegen en Ackermann hebben er elk al eentje op hun palmares bijgeschreven.
   4. 07 uur 55. De finish komt dichterbij en er wordt jacht gemaakt op de vluchters. De voorsprong zakt naar amper een halve minuut.