Remco Evenepoel stelt eindzege veilig in de Algarve, Higuita zegeviert in slotrit

  Ronde van de Algarve
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 173 km
  location 14u00: Lagoa - 18u40: Malhão (Loulé)
  trophy Sergio Higuita
  einde
  startfinish
  0306090120150173

   Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) heeft voor de 2e keer de Ronde van de Algarve op zijn erelijst geschreven. In de slotrit wou Evenepoel zijn gele trui nog extra glans geven. Maar het was Colombiaans kampioen Sergio Higuita (Bora-Hansgrohe) die de sterkste was op een steile puist.

   In de slotrit van de Ronde van de Algarve waren het niet de Portugezen, maar wel de Belgen die nog een laatste keer de hoofdrol opeisten. 

    

   Al vroeg in de wedstrijd tekende een ruime kopgroep voor een avontuur in het heuvellandschap. Tom Pidcock nam de groep op sleeptouw, Dries De Bondt en Yves Lampaert gaven de vlucht een Belgisch tintje.

    

   Dries De Bondt toonde aanvalslust en probeerde de kopgroep van 20 renners in stukken te trekken. Met Zimmerman vond de voormalige Belgische kampioen een metgezel, maar het duo werd ingerekend onder impuls van Quick Step-Alpha Vinyl.

    

   Die ploeg had maar één doel: Remco Evenepoel veilig afzetten aan de voet van de slotklim. Dat lukte ook, waardoor de leider zich verzekerde van eindwinst.

    

   Vanop een paar fietslengtes zag Evenepoel hoe een kwartet renners sprintte voor de dagzege. Sergio Higuita was de sterkste in een Colombiaans duel. Remco Evenepoel bolde even later dolgelukkig over de streep.

    

   Opdracht volbracht voor de mannen van Patrick Lefevere, die zich nu helemaal kunnen focussen op het klassieke voorjaar.

   Bekijk de ontknoping van de etappe

   Rituitslag Ronde van de AlgarveRituitslag Ronde van de Algarve

   Fase per fase

   1. 18 uur 28 match afgelopen
   2. Nog 1 km tot de top. Nog 1000 meter tot de streep. Tweede ritwinst voor Evenepoel? . 18 uur 25.
   3. 18 uur 24. Evenepoel zet aan. Remco Evenepoel wil zelf het verschil maken en zet zich eens recht op zijn trappers. Gaudu reageert meteen en neemt een drietal renners mee in zijn zog.  .
   4. 18 uur 24. Nog anderhalve kilometer tot de streep. Evenepoel draait goed rond. De eindwinst kan hem niet meer ontglippen. .
   5. 18 uur 22. Ethan Hayter zet alle zeilen bij, maar hangt nog aan het groepje van Evenepoel. Als hij nog kans wil maken op eindwinst, moet het nu gebeuren voor de Brit. .
   6. Alto Do Malhao. De laatste klim van de Ronde van de Algarve! Nog 2,5 km tot de streep, met een stijgingspercentage van 10%. Toont Evenepoel zijn klasse nog eens? . 18 uur 20.
   7. 18 uur 17. Plots brengt een treintje van Ineos een bos renners mee naar de kop. De mannen van Quick-Step Alpha Vinyl reageren gepast en zetten zich vooraan de massa. Dat allemaal op ruim 2 km van de voet van de klim. .
   8. Evenepoel eet laatste gelletje. Remco Evenepoel laat niets aan het toeval over en eet nog een laatste gelletje voor hij aan de slotklim begint. . 18 uur 12.
   9. 18 uur 10. Het beulwerk van Lampaert is de druppel te veel voor Zimmerman. Hij haakt af. Nog 16 renners rijden in een sliert richting de streep. .
   10. Lampaert toont vroege vorm. Yves Lampaert zet zich op kop op een steil tussenstuk. De Belgische kampioen tijdrijden verkeert in goede conditie richting voorjaar. . 18 uur 07.
   11. 18 uur 05. De ruime kopgroep rijdt in een sneltempo op weg naar de slotklim. Wie doet een gooi naar ritwinst? .
   12. 17 uur 59. Avontuur van De Bondt zit erop. De vlucht van Dries De Bondt draagt niet tot aan de streep. Een ruime groep, met onder meer Remco Evenepoel, rekent de Belg en Zimmerman in. .
   13. 17 uur 56. Jumbo Visma trekt goed door om De Bondt en Zimmerman terug te halen. Remco Evenepoel volgt goed en moet vooralsnog niet vrezen voor de eindoverwinning. .
   14. 17 uur 49. Daniel Felipe Martínez probeert het opnieuw. Remco Evenepoel wilde liever wachten op zijn ploeggenoten, maar de renner van Ineos denkt aan niets anders dan aanvallen. .
   15. 17 uur 47. Martinez en Gaudu proberen Evenepoel op te jagen, maar de Belg reageert gevat op hun prikjes. .
   16. 17 uur 45. Dries De Bondt ziet af in het wiel van Zimmerman. Onze landgenoot wil nog wat puntjes voor het bergklassement sprokkelen. .
   17. 17 uur 39. In het peloton geniet Remco Evenepoel de steun van 2 ploegmaats: Louis Vervaeke en Kasper Asgreen. Fabio Jakobsen zijn werkdag zit erop. .
   18. 17 uur 38.
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   vanwegwedstrijdPortimão - Lagos199 kmFabio JakobsenFabio Jakobsen
   vanwegwedstrijdbergetappeAlbufeira - Foia (Monchique)182 kmDavid GauduDavid Gaudu
   vanwegwedstrijdAlmodovar - Faro209 kmFabio JakobsenDavid Gaudu
   vanindividuele tijdritVila Real de Santo Antonio - Tavira32,2 kmRemco EvenepoelRemco Evenepoel
   vanwegwedstrijdsemi bergetappeLagoa - Malhão (Loulé)173 kmSergio HiguitaRemco Evenepoel