Fabio Jakobsen rondt indrukwekkende sprintvoorbereiding van Evenepoel en Lampaert af

  Ronde van de Algarve
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 199 km
  location 13u25: Portimão - 18u21: Lagos
  trophy Fabio Jakobsen
  einde
  startfinish
  0306090120150199

   In de Ronde van de Algarve is Fabio Jakobsen (Quick Step-Alpha Vinyl) naar de zegebloemen gesneld in de openingsrit. Met dank aan Remco Evenepoel, Yves Lampaert en Bert Van Lerberghe, die een indrukwekkende trein op de rails zetten. Onze landgenoot Jordi Meeus (Bora-Hansgrohe) kwam als 2e over de lijn, maar werd na afloop gedeklasseerd.

   2 valpartijen en waaieralarm zorgden ervoor dat het peloton uitgedund naar de slotfase trok. De voornaamste sprinters en klassementsmannen bleven wel overeind.

    

   Jakobsen kon nog rekenen op zijn ploeggenoten. Quick-Step Alpha Vinyl zat uitstekend gepositioneerd vooraan het peloton. Ze wisselden elkaar getimed af aan kop. Het was Evenepoel die uiteindelijk het tempo de hoogte injaagde.

    

   Een tweede versnelling van Trek-Segafredo was de ultieme doodsteek voor Tim Merlier, die te ver zat. Evenepoel kon wel nog aanhaken samen met Lampaert, Van Lerberghe en Jakobsen. 

    

   Na een indrukwekkende kopbeurt van Evenepoel perste Lampaert alle energie uit zijn dijen. Van Lerberghe nam over en zette Jakobsen op het juiste moment af. De Nederlander kreeg vrij spel en snelde met overmacht naar de overwinning met dank aan de perfecte lead-out van zijn ploeg.

    

   Onze landgenoot Jordi Meeus finishte na Fabio Jakobsen. Maar omdat hij Alexander Kristoff in de sprint richting dranghekken duwde, werd hij in de daguitslag teruggezet naar de 22e plaats.

   Fabio Jakobsen: "Remco Evenepoel deed zijn taak in de lead-out perfect"

   Fabio Jakobsen richtte zich in zijn dankwoord meteen tot zijn ploegmaats. "Dit is een zege van ons team."

    

   "Zij hebben de hele dag gecontroleerd en ik moest slechts een inspanning van 20 seconden plaatsen."

    

   Jakobsen won al voor de derde keer in Lagos. "We waren hier op stage, we hadden goed verkend en ik heb hier natuurlijk al gewonnen."

    

   "Ik moet ook Remco Evenepoel bedanken. Hij is hier voor het klassement, maar deed zijn taak in de lead-out perfect."

    

   Jordi Meeus moest zijn tweede plaats dan weer inleveren: "Ik meen dat dat geen correcte beslissing is."

    

   "Ik week niet van mijn lijn af en ik vond het een normale sprint, maar ik moet de beslissing van de jury respecteren."

    

   "Ik zat in het wiel van Fabio, maar ik had vandaag niet de benen om hem uit te dagen", bekende de sprinter van Bora-Hansgrohe nog. 

    

   "Al was ik tevreden met de 2e plaats, want na de Saudi Tour voelde ik me niet zo goed en heb ik enkele dagen niet getraind."

   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   vanwegwedstrijdPortimão - Lagos199 kmFabio JakobsenFabio Jakobsen
   vanwegwedstrijdbergetappeAlbufeira - Foia (Monchique)182 kmDavid GauduDavid Gaudu
   vanwegwedstrijdAlmodovar - Faro209 kmFabio JakobsenDavid Gaudu
   vanindividuele tijdritVila Real de Santo Antonio - Tavira32,2 kmRemco EvenepoelRemco Evenepoel
   vanwegwedstrijdsemi bergetappeLagoa - Malhão (Loulé)173 kmSergio HiguitaRemco Evenepoel

   Fase per fase

   1. 18 uur 25. Jakobsen met overmacht. Evenepoel kwam aan kop en verhoogde het tempo. Enkele ploegen konden niet meer volgen waaronder Alpecin-Fenix. Lampaert nam vervolgens over en kon dat tempo nog vasthouden. Het was Van Lerberghe die Jakobsen perfect kon afzetten en voor Jakobsen lag de weg helemaal open naar zijn 3e overwinning. .
   2. 18 uur 23. Meeus 2e. Meeus komt te laat en kan Jakobsen niet meer overmeesteren. Hij behaalt wel een mooie 2e plaats.  .
   3. 18 uur 22. Jakobsen wint! De mannen van Quick-Step vormden een uitstekende lead-out voor Jakobsen. De Nederlander zat in een zetel en wint de sprint. Het is zijn 3e overwinning dit seizoen. .
   4. Laatste km. Evenepoel verhoogt het tempo aan kop van het peloton. Er is zelfs een gat ontstaan. Jakobsen zit nu in het wiel van Van Lerberghe vooraan. . 18 uur 20.
   5. 18 uur 20. Evenepoel aan kop. Nu is het aan Evenepoel voor Quick-Step Alpha Vinyl. In zijn wiel zitten nog Lampaert, Van Lerberghe en Jakobsen uiteraard. Het tempo schiet de hoogte in. .
   6. 18 uur 19. Ook Ineos Grenadiers komt opdagen aan kop van het peloton. Thomas neemt zijn ploeg op sleeptouw.  .
   7. 18 uur 17. 5 kilometer. Nog 5 kilometer tot de finish in Lagos. Alpecin-Fenix en Quick-Step Alpha Vinyl zijn alert vooraan. De 2 ploegen bepalen het tempo. .
   8. 18 uur 15. Evenepoel schuift op. In de Ronde van Valencia zagen we Evenepoel nog een straf nummertje opvoeren in de slotkilometers om Jakobsen aan de overwinning te helpen. Herhaalt hij dit vandaag? .
   9. 18 uur 14. Sprinters komen ongeschonden uit valpartij. Sprinters Merlier, Jakobsen, Kristoff, Coquard, Meeus en Hofstetter bevinden zich nog in het peloton. Ook de klassementsmannen zitten nog in het pak: Evenepoel, Pidcock, Thomas, Foss, Gesink, Daniel Martínez, Higuita en Gaudu.  .
   10. 18 uur 11. Quick-Step Alpha Vinyl, Alpecin-Fenix, Ineos, Intermarché-Wanty-Gobert en BORA-hansgrohe verhogen het tempo vooraan. Zelfs Jakobsen kwam even sleuren aan kop van het peloton, maar werd snel weer afgelost.  .
   11. Valpartij achteraan het peloton. De wedstrijd blijft niet gespaard van valpartijen vandaag. Achteraan het peloton gaan er weer een aantal renners tegen de grond.  . 18 uur 10.
   12. 18 uur 06. De sprinters komen stilaan in beeld. Jakobsen, Merlier en Kristoff positioneren zich in de trein van hun ploeg.  .
   13. 18 uur 01. Declercq en Lampaert voor Quick-Step Alpha Vinyl. Naast de mannen van BORA-hansgrohe zien we de renners van Quick-Step Alpha Vinyl het werk doen. Declercq en Lampaert controleren het peloton in functie van hun sprinter Jakobsen.  .
   14. 17 uur 57. Treintje van Bora aan kop van peloton. BORA-hansgrohe positioneert zich vooraan het peloton. Een Belg van de ploeg kan vandaag wel eens voor gevaar zorgen in de sprint. Jordi Meeus kan BORA-hansgrohe vertegenwoordigen in de sprint.  .
   15. 17 uur 53. Na de valpartij werd het peloton wat nerveus. Nu lijkt alles weer onder controle en is de rust teruggekeerd.  .
   16. 17 uur 52. De ploegen wisselen elkaar af vooraan het peloton. Ook Dries De Bondt mengt zich.  .
   17. 17 uur 51. Politt dirigeert. Nils Politt daagt op aan kop van het peloton. Hij bepaalt momenteel het tempo. In zijn wiel zitten renners van Arkéa-Samsic en Intermarché-Wanty-Gobert. .
   18. 17 uur 48. Arkéa Samsic doet ook zijn werk aan kop van het peloton. Zij mikken voor vandaag op sprinter Hugo Hofstetter. .
   19. 17 uur 42. Peloton is uitgedund. Door de valpartij is het peloton uitgedund. De favorieten voor de winst vandaag zitten wel nog in het peloton. Alleen kan UAE niet meer rekenen op Sebastián Molano.  .
   20. 17 uur 42. De 4 koplopers zijn gegrepen, nu kan het peloton zich opmaken voor een massasprint. Nog 30 kilometer tot aan de finish in Lagos. Heel wat ploegen komen naar voor nu om mee tempo te maken. .