Beukwerk levert Remco Evenepoel zege op in slotrit, alerte Roglic eindwinnaar Ronde van Catalonië

Ronde van Catalonië: Rit 7
wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig distance 135.8 km
location 10:48: Barcelona - 13:50: Barcelona
trophy Remco Evenepoel
einde
startfinish
020406080100120135.8

  Remco Evenepoel en Primoz Roglic hebben ook de slotrit in de Ronde van Catalonië gekleurd. Het onafscheidelijke duo ging in de lokale ronden in Barcelona op pad na beuk- en sleurwerk van onze landgenoot. Evenepoel pakt de zege in de slotrit na een sprint met z'n tweeën, maar de leiderstrui kwam niet meer in gevaar.

  De 7e rit van de Ronde van Catalonië in een notendop:

  • Winnaar van de dag: Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) was er gisteren al naar op zoek en ook vandaag gingen zijn ploeg en hijzelf flink tekeer. Nu volgde de beloning wel: Evenepoel pakt zijn 2e etappezege deze week. 
   
  • Winnaar van de dag (2): Primoz Roglic (Jumbo-Visma) heeft nog maar eens een rittenkoers van een week toegevoegd aan zijn indrukwekkende palmares. Hij kon Evenepoel ook vandaag volgen en behoudt zo zijn leiderstrui. De ritzege vandaag leek Roglic aan zijn kompaan te gunnen.
   
  • Opbrengst van de week: Die verdelen De Grote 2 van deze Ronde van Catalonië perfect. Allebei pakken ze 2 ritzeges en 2 klassementstruien mee naar huis. Het algemeen klassement en de puntentrui zijn voor Roglic, de jongerentrui en de bergtrui voor Evenepoel.

  Evenepoel zorgt voor animo in slotrit, eindwinst zit er niet meer in

  "Vandaag zullen de benen aanvoelen als na een klim van een uur."

   

  De woorden van Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) bij de start bleken profetisch. Zijn ploeg hield de vroege vlucht heel de tijd binnen schot. 

   

  Zo kon Evenepoel op het lokale circuit in Barcelona voor de etappezege strijden. Een uur lang lag het tempo op en rond de Montjuïc immens hoog. 

   

  En daar was de wereldkampioen grotendeels zelf verantwoordelijk voor. 

   

  Al op de 3e beklimming van de Montjuïc versnelde Evenepoel uit het peloton, enkel zijn trouwe volger Primoz Roglic (Jumbo-Visma) kon mee. De Belg zag al snel dat eindwinst moeilijk zou worden. 

  Evenepoel schudde stevig aan de boom op de Montjuïc.

  Met z'n tweeën - dit keer wel goed rond draaiend in tegenstelling tot gisteren - degradeerden ze de rest tot figuranten. 


  Marc Soler (UAE) kon nog wel even aanhaken, maar moest ook toegeven dat Roglic en Evenepoel deze week buiten categorie fietsen.


  Afscheiding tussen De Grote 2 kwam er niet meer, het zou aan de streep enkel nog maar om de etappezege gaan. 


  Evenepoel zette zijn sprint in vanuit het wiel van Roglic en de Sloveen leek zijn kompaan de zege te gunnen. Echt sprinten deed hij niet, waardoor Evenepoel zijn 2e etappezege van de week pakt. 


  In het klassement blijft de situatie dus zoals ze was: Roglic is eindwinnaar, Evenepoel moet tevreden zijn met plek 2. Hun spectaculaire tweestrijd belooft alvast voor de Giro over 6 weken.

  Roglic: "Voel duidelijk nog vooruitgang na Tirreno-Adriatico, stap voor stap opbouwen"

  Primoz Roglic leek in de slotrit geen moment in de problemen te komen. "Ik had goede benen vandaag", zo reageert de Sloveen na de aankomst. 

   

  "Ik voel duidelijk nog vooruitgang na Tirreno-Adriatico, stap voor stap ben ik weer aan het opbouwen. Koersen als deze heb ik nodig om te verbeteren."

   

  Wat staat er nog op het programma van Roglic voor de Ronde van Italië? 

   

  "Eerst wat vakantie en wat vieren", lacht de renner van Jumbo-Visma. "Daarna begint de opbouw naar de Giro, zonder koers ervoor weliswaar."

   

  Met eindwinst in de Ronde van Catalonië vult Roglic een zeldzame leemte op zijn palmares van World Tour-rittenkoersen in. 

   

  "Het is een eer om hier te winnen. Ik wil dan ook mijn ploegmaats en staf bedanken, nu kunnen we vieren." 

  Uitslag Rit 7
  naamploegresultaat
  1Remco EvenepoelSOQ2:59:24
  2Primož RoglicTJV+0
  3Marc SolerUAD+53
  4Corbin StrongIPT+58
  5Giulio CicconeTFS+58
  6Andreas KronLTD+58
  7Mikel LandaTBV+58
  8David De La CruzAST+58
  9Koen BouwmanTJV+58
  10Oscar OnleyDSM+58
  naamploegresultaat
  1Primož RoglicTJV28:19:10
  2Remco EvenepoelSOQ+6
  3João AlmeidaUAD+2:11
  4Marc SolerUAD+2:49
  5Mikel LandaTBV+2:59
  6Michael WoodsIPT+3:03
  7Giulio CicconeTFS+3:06
  8Jai HindleyBOH+3:11
  9Cian UijtdebroeksBOH+3:32
  10Rigoberto UránEFE+3:53

  Fase per fase

  1. 13 uur 55. 5 seconden na Soler bolt de rest van de klassementsmannen binnen. Geen al te grote verschillen dus, op de 50 seconden na dan die Roglic en Evenepoel pakken op de rest. Zij waren duidelijk buiten categorie vandaag, en heel de week lang eigenlijk.  .
  2. 13 uur 52 match afgelopen
  3. 13 uur 51. Zo heeft Evenepoel toch nog zijn 2e etappezege van de week beet, waar hij zo naar op zoek was gisteren en vandaag.  Roglic is eindwinnaar en houdt 6 seconden over op de Belg.  .
  4. 13 uur 50. Evenepoel wint! . Roglic legt hem niet al te veel in de weg in de sprint. Hij lijkt Evenepoel de zege te gunnen wanneer die wegsprint uit zijn wiel.  .
  5. Laatste km. Evenepoel duikt in het wiel van Roglic de laatste kilometer in. Komt hij daar nog uit voor de sprint begint? Het lijkt van niet.  . 13 uur 49.
  6. 13 uur 49. Roglic neemt een goede beurt voor zijn rekening, Evenepoel pakt toch nog over. Nog 1500 meter.  De Belg pakt trouwens ook nog de bergtrui mee uit Catalonië. Ook de jongerentrui heeft hij al binnen. Komt daar nog een etappezege bij?  .
  7. 13 uur 47. Nog 3 kilometer. Evenepoel en Roglic blijven nog even rond draaien. Wanneer begint het spel tussen de twee?  .
  8. 13 uur 45. Nee, is het antwoord. Met z'n tweeën gaan ze de laatste 5 kilometer in. Roglic en Evenepoel lijken te gaan sprinten om de etappezege. Eindwinst is op die manier weg voor Evenepoel.  .
  9. 13 uur 44. Roglic en Evenepoel lijken elkaar geen duimbreed toe te geven. Komt er nog een versnelling in het zicht van de top?  .
  10. Laatste keer Montjuïc. De 2 kemphanen beginnen aan de 6e en laatste keer Montjuïc. Kan Evenepoel hier verlost raken van zijn Sloveense schaduw?  . 13 uur 41.
  11. 50 seconden. Het verschil tussen het kopduo en het peloton groeit zelfs richting de minuut. De bel luidt voor het ingaan van de laatste ronde. Roglic neemt toch nog eens over van Evenepoel.  . 13 uur 39.
  12. 13 uur 37. Roglic en Evenepoel met z'n tweeën. Soler lijkt nu definitief terug geslagen, het zal tussen Roglic en Evenepoel gaan voor de etappezege.  Als Evenepoel ook nog het klassement wil winnen, zal hij Roglic op een kleine 10 seconden moeten rijden. Dat lijkt lastig te worden, maar de etappezege moet zeker nog lukken.  .
  13. Montjuïc (5). Richting de top van de voorlaatste keer Montjuïc gaat Evenepoel nog eens serieus op de trappers staan.  Dat is de doodsteek voor Soler, maar Roglic knokt zich naar het achterwiel van Evenepoel.  . 13 uur 34.
  14. 13 uur 31. Opvallend: Evenepoel, Roglic en Soler dubbelen zelfs al een renner op de Montjuïc. En dat op een lokale ronde van circa 8 kilometer.  Om maar te zeggen dat het erg hard gaat in deze slotrit.  .
  15. 13 uur 29. Nog 2 rondes. Roglic en Evenepoel werken nu toch goed samen en vergroten de kloof tot de grote groep aanzienlijk. 40 seconden bedraagt die met nog 2 lokale rondes te gaan.  .
  16. 13 uur 27. In de achtervolgende groep botert het niet echt. Die is een man of 30 sterk en bolt met hollen en stilstaan over de wegen van het lokale circuit.  De 3 sterksten in koers zitten vooraan. Soler kan de 3e plaats van zijn ploegmaat Almeida in de stand nog afsnoepen. .
  17. Montjuïc (4). Met zijn drieën ronden Evenepoel, Roglic en Soler de top van de vierde keer Montjuïc.  Net als in de vorige ronde neemt de Sloveen in de afdaling even over van de Belg.  . 13 uur 23.
  18. 13 uur 23. In het peloton versnelt Hindley op de Montjuïc. De Australiër kan nog een goede zaak doen in het klassement.  .
  19. 30 seconden. De voorsprong groeit. De kans is groot dat Evenepoel of Roglic een nieuwe ritzege mag bijschrijven. Of gaat 3e hond Soler ermee aan de haal? De Catalaan neemt alleszins niet over van Evenepoel, net als Roglic. . 13 uur 21.
  Ronde van Catalonië
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1wegwedstrijdSant Feliu de Guíxols - Sant Feliu de Guíxols164,6 kmRoglicRoglic
  2wegwedstrijdMataró - Vallter 2000165,4 kmCicconeRoglic
  3wegwedstrijdOlost - La Molina180,6 kmEvenepoelRoglic
  4wegwedstrijdLlívia - Sabadell188,2 kmGrovesRoglic
  5wegwedstrijdTortosa - Lo Port176,6 kmRoglicRoglic
  6wegwedstrijdMartorell - Molins de Rei174,1 kmGrovesRoglic
  7wegwedstrijdBarcelona - Barcelona135,8 kmEvenepoelRoglic