Remco Evenepoel ergert zich blauw aan passieve Roglic, Groves wint 2e keer in Catalonië

Ronde van Catalonië: Rit 6
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 174.1 km
location 12:46: Martorell - 16:46: Molins de Rei
trophy Kaden Groves
einde
startfinish
0306090120150174.1

  De 6e etappe van de Ronde van Catalonië leek uit te draaien op een duel tussen Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) en Primoz Roglic (Jumbo-Visma). Maar de Sloveen vertikte het om over te nemen van de wereldkampioen, waarna ze zich lieten inlopen. In de pelotonsprint snelde Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) naar zijn 2e ritzege, ondanks een lekke band op 4 kilometer van de streep.

  De 6e rit van de Ronde van Catalonië in een notendop:

  • Winnaar van de dag: Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) is de snelste man in dit peloton. De Australiër kreeg op 4 kilometer van de streep af te rekenen met pech en sprong razendsnel op de fiets van een ploegmakker. Hij vlamde in geen tijd terug naar het peloton en won zijn 2e etappe van deze week. En dat dus zelfs op een fiets die niet de zijne is. 
   
  • Kemphanen van de dag: Een nieuwe dag in Catalonië, een nieuw duel tussen Remco Evenepoel en Primoz Roglic. Op de top van de laatste klim versnelde Evenepoel, zijn Sloveense schaduw volgde. Die nam echter geen meter over ondanks herhaaldelijk aandringen van Evenepoel. De Belg kreeg het op zijn heupen: hoofdschuddend liet hij zich inlopen door het peloton. 
   
  • Morgen: De laatste kans om toe te slaan voor Evenepoel. In de traditionele slotrit in Barcelona is de beklimming van de Montjuic de scherprechter. Raakt hij daarop wel verlost van kwelduivel Roglic?

  Duo-aanval Evenepoel en volgzame Roglic strandt in het slot

  Een razendsnelle etappe over glooiende Catalaanse wegen met aan het eind Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) die een bommetje dropt.

   

  De wereldkampioen was gisteren al strijdvaardig in zijn interview na de aankomst. Ook op dag 6 en 7 van de Ronde van Catalonië zou Evenepoel nog zijn best doen om Primoz Roglic (Jumbo-Visma) te onttronen. 

   

  Op de Alt de la Creu d'Aragall, de laatste helling van de dag, hield Evenepoel woord en versnelde hij in het zicht van de top. Zijn Sloveense rivaal volgde echter vlotjes: met zijn tweeën doken ze de afdaling in.

   

  De kloof richting het peloton groeide tot een halve minuut, zonder dat Roglic een meter op kop kwam. Ook niet na meerdere smeekbedes van Evenepoel. 

   

  "C'mon mate, please!"

   

  Onze landgenoot zag dan toch het zinloze in van zijn - in feite - eenzame onderneming. Een gefrustreerde Evenepoel en zijn mate Roglic lieten zich inlopen door het peloton.

  Zo kwam de bestelde massasprint er dus toch. Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) leek die te moeten laten schieten na materiaalpech op 4 kilometer van het einde. 


  De Australiër keerde razendsnel terug in het peloton op een geleende fiets van een ploegmakker en bleek daarna ook nog genoeg kruit in de benen te hebben om naar zijn 2e zegeruiker van de week te sprinten. 


  Dat heet dan de snelste zijn in dit peloton. Evenepoel sprintte ook nog mee, maar verder dan een 5e plaats kwam hij niet. 


  De kloof met Roglic blijft 10 seconden in het klassement. In Barcelona volgt morgen de laatste kans om die kloof te dichten. 

  Groves: "Mijn zadel stond te hoog, maar in de sprint ging het wel"

  Een hectische finale, dat is het minste wat je kan zeggen over de laatste kilometers van Kaden Groves vandaag. "Op 8 kilometer van het einde merkte ik dat mijn achterband langzaam leeg liep."

   

  "Ik twijfelde nog om te stoppen en een nieuwe fiets te halen, maar moest uiteindelijk toch wisselen met die van mijn ploegmaat Xandro (Meurisse, red.). 

   

  "Die fiets was eigenlijk iets te groot voor mij. Het zadel stond te hoog, maar in de sprint ging het wel."

   

  Hoe heeft Groves deze dollemansrit beleefd? "Ik voelde me de hele dag goed en kon ook de klim op het einde overleven."

   

  "Ik voelde me vorig jaar ook goed in de slotrit tot ik lek reed. We zullen dus zien wat er morgen gebeurt."

  Uitslag Rit 6
  naamploegresultaat
  1Kaden GrovesADC3:50:32
  2Bryan CoquardCOF+0
  3Ide SchellingBOH+0
  4Maxim Van GilsLTD+0
  5Remco EvenepoelSOQ+0
  6Andreas KronLTD+0
  7Dorian GodonACT+0
  8Patrick KonradBOH+0
  9Primož RoglicTJV+0
  10Finn Fisher-BlackUAD+0
  naamploegresultaat
  1Primož RoglicTJV25:19:52
  2Remco EvenepoelSOQ+10
  3João AlmeidaUAD+1:07
  4Marc SolerUAD+1:54
  5Mikel LandaTBV+1:55
  6Michael WoodsIPT+1:59
  7Giulio CicconeTFS+2:02
  8Jai HindleyBOH+2:07
  9Cian UijtdebroeksBOH+2:28
  10Rigoberto UránEFE+2:49

  Fase per fase

  1. 16 uur 49. Kaden Groves is duidelijk de snelste man in dit peloton. Zelfs materiaalpech in de laatste 5 kilometer kon de Australiër niet nekken. Hij schenkt zo Alpecin-Deceuninck zijn 2e etappezege in deze Ronde van Catalonië.  Evenepoel wordt uiteindelijk 5e of 6e in de sprint. Hij had ongetwijfeld gehoopt om voorop te blijven na zijn aanval op de laatste helling van de dag.  .
  2. 16 uur 47 match afgelopen
  3. 16 uur 46. Groves wint! . Ongelooflijk! Na zijn materiaalpech keerde hij razendsnel terug in het peloton en de Australiër wint zelfs nog de sprint.  .
  4. 16 uur 45. Evenepoel gaat meesprinten!  .
  5. 16 uur 45. Armirail gaat het niet halen.  .
  6. Laatste km. Armirail probeert het peloton nog te verrassen met een late uitval.  . 16 uur 44.
  7. 16 uur 44. Groves lijkt na zijn materiaalpech nog wel aan te kunnen sluiten, maar wat kan hij op een fiets die niet de zijne is?  Het zou erg straf zijn als hij daarop de sprint perfect kan betwisten.  .
  8. 16 uur 40. Nog 5 kilometer. Het is wel duidelijk dat we nu gaan sprinten. Alleen: welke snelle mannen zijn nog van de partij? Bryan Coquard herkennen we alvast.  .
  9. Evenepoel pakt de tussensprint. Net wanneer ze ingelopen zijn door het peloton doemt daar de tussensprint op. Evenepoel heeft nog genoeg in de tank en pakt de volle buit, Roglic is tweede. Zo pakt Evenepoel de verloren seconde van eerder vandaag weer terug. De kloof tussen de 2 kemphanen is nu weer 10 seconden.  . 16 uur 37.
  10. 16 uur 34. Evenepoel begraaft de strijdbijl. Het is voorbij. Evenepoel schudt het hoofd en zet zich op kant. De nummer één en twee in het klassement laten zich weer inlopen door het peloton.  .
  11. 16 uur 33. Nog 10 kilometer. Nu zakt het verschil toch richting de 20 seconden. Evenepoel blijft het proberen, maar Roglic geeft geen krimp en zit stoïcijns in het wiel.  .
  12. 16 uur 31. AG2R-Citroën zet zich met een viertal op kop in het achtervolgende peloton. Er is werk aan de winkel: Roglic en Evenepoel hebben een voorgift van 30 seconden.  .
  13. 16 uur 30. Roglic schudt van nee. Na de afdaling vraagt Evenepoel dan toch eens om een overname van Roglic. Ook op het vlakke krijgt hij geen hulp van de Sloveen. De Belg haalt zijn schouders eens op en besluit dan toch maar verder te rijden.  .
  14. 16 uur 29. Een pittig detail: er ligt nog een tussensprint over een vijftal kilometer. Pakt Evenepoel zijn verloren seconde van eerder vandaag hier al terug?  .
  15. 20". Roglic en Evenepoel bouwen hun kloof uit tot 20 seconden op het peloton(netje). Of beter gezegd: Evenepoel bouwt de kloof op zijn eentje uit.  Roglic heeft nog geen meter op kop gereden. Voor de Sloveen hoeft het allemaal niet meer zo.  . 16 uur 27.
  16. 16 uur 25. Het tempo van Bahrein maakt slachtoffers in het peloton. Ethan Hayter (Ineos) gaat overboord, Geraint Thomas moet proberen zijn ploegmakker terug te brengen.  Het peloton telt nog een renner of 40. Veel sprinters zullen er niet meer aan boord zijn.  .
  17. 16 uur 24. Bahrein Victorious vlamt stevig door in het peloton in dienst van Mikel Landa, die zijn landgenoot Soler niet te ver wil laten wegrijden. Goed nieuws voor Landa: Soler kan niet meer volgen vooraan. Zo zijn De Grote 2 weer met z'n tweeën.  .
  18. 16 uur 21. De verschillen blijven miniem. Evenepoel en Roglic komen bij Soler op een bultje in de afdaling.  Het peloton koerst echter voor de etappezege en volgt kort achter het koptrio.  .
  Ronde van Catalonië
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1wegwedstrijdSant Feliu de Guíxols - Sant Feliu de Guíxols164,6 kmRoglicRoglic
  2wegwedstrijdMataró - Vallter 2000165,4 kmCicconeRoglic
  3wegwedstrijdOlost - La Molina180,6 kmEvenepoelRoglic
  4wegwedstrijdLlívia - Sabadell188,2 kmGrovesRoglic
  5wegwedstrijdTortosa - Lo Port176,6 kmRoglicRoglic
  6wegwedstrijdMartorell - Molins de Rei174,1 kmGrovesRoglic
  7wegwedstrijdBarcelona - Barcelona135,8 kmEvenepoelRoglic