Weer net niet voor Remco Evenepoel! Ciccone en Roglic zijn fractie sneller in sprint bergop

Ronde van Catalonië: Rit 2
wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt  17°Cdistance 165.4 km
location 12:52: Mataró - 17:05: Vallter 2000
trophy Giulio Ciccone
einde
startfinish
0306090120165.4

  Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) heeft in de Ronde van Catalonië de bergrit naar Vallter 2000 op zijn naam geschreven. Remco Evenepoel en Primoz Roglic leken er net als gisteren een tweestrijd van te maken, maar de Italiaan was de derde hond die met het been aan de haal ging.

  Rit 2 in Catalonië kort samengevat:

  • Winnaar van de dag: Giulio Ciccone was tijdens de tweede rit van de Ronde van Catalonië de lachende derde. De Italiaanse klimgeit van Trek-Segafredo kon samen met Primoz Roglic als enige het wiel van Evenepoel houden. Met een ultieme sprint gaf hij de twee topfavorieten het nakijken. 
   
  • Beste Belgische bijrol: Een dominante Remco Evenepoel was niet de enige landgenoot die indruk heeft gemaakt op de slotbeklimming. Cian Uijtdebroeks ging op 2.000 meter hoogte verrassend lang mee met het elitegroepje en nestelde zich in de daguitslag als 10e tussen alle gerenommeerde kopmannen. 
   
  • Morgen: Voor wie op zoek gaat naar hoogtemeters is Catalonië nog steeds het beloofde land. Op dag 3 ligt het dak niet boven de heilige grens van de 2.000 meter, maar ook La Molina (aankomst bergop op 1.680 boven zeeniveau) is niet voor doetjes. 

  Als twee honden vechten om een been ...

  Elke hoogtemeter is een waardemeter in de Ronde van Catalonië

   

  Dat beseffen vooral de toekomstige Giro-concurrenten Remco Evenepoel en Primoz Roglic, die er geen kans onbenut laten om elkaar een prikje uit te delen.

   

  De wereldkampioen moest gisteren nog het hoofd buigen voor de Sloveen na een eindsprintje bergop, maar was vandaag duidelijk gebrand om in de eerste échte bergetappe terug te slaan. 

   

  Wanneer aanvaller Esteban Chaves op de  slotbeklimming naar 2.000 meter hoogte een voorsprong van 30 seconden pakte, was het Evenepoel die het initiatief nam om hem schijnbaar gemakkelijk terug te halen. 

   

  Een statement naar zijn concurrenten. Ademen leek hij op dat moment nog niet te doen. 

  Alleen: Primoz Roglic en Giulio Ciccone - die nog geen meter op kop gereden hebben - hingen nabij de top van de Vallter 2.000 nog steeds als enigen in de doorstomende Evenepoel zijn wiel. 


  Had hij iets te nadrukkelijk willen laten zien dat hij de baas was?

   

  Onze landgenoot week ook in de laatste kilometer niet van de kop en plaatste - met de boog in het zicht - nog een laatste versnelling. Maar onze landgenoot ging te breed door de laatste bocht en zag zijn iets frissere concurrenten - die wederom geprofiteerd hadden van zijn slipstream - nog net voorbij hem jumpen. 


  Een stiekeme troostprijs: Roglic kon er geen 2-0 van maken. Het was Ciccone die mocht zegevieren.

  Ciccone: "Mijn plan: volgen, volgen en volgen"

  Giulio Ciccone (1e):  "Voor mij is het een geweldige dag. Gisteren verloren we Dario Cataldo. Dus wil ik deze zege aan hem opdragen. Het was een snelle koers, zeker op de beklimming. Ik zag Chaves vertrekken, maar ik bleef Roglic en Evenepoel gewoon volgen. Dat was het plan: volgen, volgen en nog eens volgen. Daarna had ik nog een beetje over in de sprint. Het is misschien wel de mooiste zege van mijn carrière."

  Roglic: "Op zo'n hoogte racen, was lang geleden"

  Primoz Roglic (2e):  "Gisteren was heel wat gemakkelijker te verteren dan vandaag (zucht). 500 meter klimmen tegenover 15 kilometer klimmen. Maar op de een of andere manier heb ik de top toch weer gehaald. Het was lang geleden dat ik dit soort wedstrijd nog eens gedaan had. Ik voel dat ik nog steeds aan het opbouwen ben, maar ik ben blij met mijn prestatie. Of Ciccone Evenepoel en mij verrast heeft? Als twee honden vechten om een been ... Neen, hoor: ik ben hem al vaak tegengekomen in een nipte sprint, ook in Tirreno. Hij verdient dit."

  Uitslag Rit 2Uitslag Rit 2

    naamploegresultaat
  1Giulio CicconeTFS4:13:37
  2Primož RoglicTJV+0
  3Remco EvenepoelSOQ+0
  4Mikel LandaTBV+11
  5Adam YatesUAD+11
  6João AlmeidaUAD+11
  7Esteban ChavesEFE+15
  8Michael WoodsIPT+15
  9Jai HindleyBOH+15
  10Cian UijtdebroeksBOH+15

  Fase per fase

  1. 17 uur 05 match afgelopen
  2. 17 uur 04. Evenepoel steekt de kleine Chaves in zijn achterzak. Wat nu? De wereldkampioen heeft Roglic en Ciccone in zijn wiel hangen. .
  3. 17 uur 02. Evenepoel plaatst een verschroeiende tegenversnelling. Enkel Ciccone en Roglic kunnen nog volgen. Krijgen we een nieuwe sprint? .
  4. 17 uur . Evenepoel nu zelf aan zet! Mikel Landa plaatst zijn tegenprik, maar Evenepoel gaat meteen op en over de kopman van Bahrain. De wereldkampioen voert het tempo op, maar een snedige aanval is het niet. Hij brengt de klassementsmannen terug tot op 10 seconden van Chaves. .
  5. 16 uur 57. Remco Evenepoel zet zijn mannetje Ilan Van Wilder nu op kop. Evenepoel is hier niet voor een nieuwe tweede plaats gekomen, wel een eerste ritoverwinning. Kan zijn jonge landgenoot de kloof met de Colombiaan milderen? Het is vooralsnog niet de "oorlog" geweest die de wereldkampioen voorspeld had. .
  6. +30" voor Chaves. De fladderende Colombiaan heeft al een gat van 30 seconden met de klassementsmannen geslagen. De komende kilometers zijn niet meer onoverkomelijk steil. Wie plaatst de eerste tegenprik? . 16 uur 55.
  7. 16 uur 53. Belgen (naar) boven. De jonge Belgen doen het goed. Cian Uijtdebroeks, Ilan Van Wilder en Remco Evenepoel zitten nog steeds in de kopgroep. Maxim Van Gils heeft de rol nog maar net moeten lossen. .
  8. 16 uur 51. Almeida doemt op vanuit de achterhoede. De weerbarstige Portugees kende aan de voet van de beklimming nog mechanische pech, maar komt nu opnieuw aansluiten bij het elitegroepje. .
  9. 16 uur 48. Aanval Chaves. Klimgeit Esteban Chaves - die op deze beklimming al eens tweede werd - plaatst de eerste prik. Sepp Kuss is de enige die de sprong naar de Colombiaan durft te wagen. De rest van de klassementsmannen blijven geduldig zitten achter de rode brigade van Bahrain. .
  10. 16 uur 47. Bahrain Victorious is de ploeg die de touwtjes in handen heeft. Met drie man sleuren ze aan de kop. Ook Evenepoel lijkt nog twee ploegmakkers te hebben.  .
  11. 16 uur 44. Wout Poels staat op het punt om de ondertussen eenzame vluchter Carr in te rekenen. Zijn verschroeiend tempo zet de achterdeur van het peloton wagenwijd open.  .
  12. 16 uur 42. Bernal en Carapaz lossen. Egan Bernal laat het peloton met de tong uit zijn mond achter. De renner van Ineos - die na een lange revalidatie opnieuw zijn comeback maakt in Catalonië - kondigde al aan dat hij hier gewoon wat wedstrijdritme wilde opdoen. Geen loze woorden. Ook Carapaz moet de rol nu al lossen. .
  13. 16 uur 37. Evenepoel schuift op. Evenepoel zet zich in het wiel van zijn jonge luitenant Ilan Van Wilder. Het duo schuift op naar de voorposten van het peloton. Het ideale moment: de steilste kilometer komt eraan. .
  14. 16 uur 35. Quinn Simmons laat zijn haren nog even wapperen aan de kop van het peloton. De Amerikaan loodst zijn kopman Giulio Ciccone naar voren. .
  15. Vallter 2.000. Finishen doen we vandaag op de Valtter 2000, vanuit Camprodon levert dat een beklimming op van 22,5 km aan gemiddeld 5,4 procent bergop. De top van de klim ligt op 2.150 meter. De beklimming buiten categorie is een goede loper, tussen km 12 en 18 gaat het bijna 8 procent omhoog. Het steile stuk kan stilletjes beginnen. . 16 uur 34.
  16. +1'12" voor de kopgroep. Robert Gesink en Michel Heßmann zwaaien het peloton uit. Het duo heeft Roglic en co tot op een dikke minuut van de kopgroep gebracht. Een vogel voor de kat: lang zal het octet het niet meer uitzingen. . 16 uur 27.
  17. 16 uur 23. De voorbereiding voor de slotbeklimming is begonnen. Stipter dan de NMBS zetten de grote blokken al een klimtreintje op de rails. Alleen Soudal-Quick Step - dat vooraan nog niet te bespeuren is - lijkt de Belgische spoorregeling te volgen. .
  18. Valpartij in het peloton. Het peloton moet zijn buik intrekken wanneer de brede weg plots over een smalle brug moet. De Fransman Kenny Elissonde lijkt het voornaamste slachtoffer: de renner van Trek-Segafredo tast meteen naar zijn sleutelbeen. Ook Reuben Thompson van Groupama-FDJ ligt erbij. . 16 uur 13.
  Ronde van Catalonië
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1wegwedstrijdSant Feliu de Guíxols - Sant Feliu de Guíxols164,6 kmRoglicRoglic
  2wegwedstrijdMataró - Vallter 2000165,4 kmCicconeRoglic
  3wegwedstrijdOlost - La Molina180,6 kmEvenepoelRoglic
  4wegwedstrijdLlívia - Sabadell188,2 kmGrovesRoglic
  5wegwedstrijdTortosa - Lo Port176,6 kmRoglicRoglic
  6wegwedstrijdMartorell - Molins de Rei174,1 kmGrovesRoglic
  7wegwedstrijdBarcelona - Barcelona135,8 kmEvenepoelRoglic