Tempobeul Kämna sloopt Ineos-hegemonie in Catalonië

  Ronde van Catalonië: Rit 5einde
  15 °C/>wegwedstrijd
  VertrekLa Pobla de Segur - AankomstManresa -
  Afstand201,5 km
  0306090120150180201.5

   Lennard Kämna heeft de 5e rit in Catalonië gewonnen, de 3e bergrit op een rij, maar nu wel met een aankomst in het dal. De Duitser van BORA-Hansgrohe pakte uit met een stevige solo na een spectaculaire rit. Adam Yates (Ineos) blijft leider, voor teammaats Richie Porte en Geraint Thomas.

   Met z'n allen tegen Ineos

   Er reden veel renners met jeukende benen rond in Catalonië. De ene na de andere speldenprik kleurde de beginfase. Enkel Rémi Cavagna kon samen met Schelling, Mohoric en Arensman een vervolg breien aan hun onderneming.

    

   Man tegen man lijkt Ineos onklopbaar in Catalonië. Allen tegen Ineos dan maar? En zo geschiedde: er reed een peloton zonder Ineos-afvaardiging met meer dan 40 man naar het kwartet-Cavagna. 

    

   Er leek een strijd der pelotons te ontluiken, maar de Britse ploeg controleerde goed en kwam nooit echt in gevaar. De koers zou wel voorin beslecht worden.

   Rémi Cavagna in de aanval.

   Derde keer goede keer voor Kämna

   De mannen van Deceuninck Quick-Step voerden vandaag duidelijk iets in hun schild. Bij elke ontsnapping stuurden ze een mannetje mee. Rémi Cavagna was de vlaggendrager van de bende en sprong naar alles dat bewoog.


   De Franse tempobeul nam op de slotklim het heft in eigen handen. Hij leek op weg naar de overwinning, maar zijn motor sputterde op de laatste steile meters van de beklimming.


   De bedrijvige Fransman gaf de aanvallersfakkel door aan Lennard Kämna, die andere bezige bij. Het was al de 3e keer deze week dat de Duitser van Bora-Hansgrohe in de aanval ging. Derde keer goede keer?


   Jawel, Kämna soleerde naar de overwinning en bekroonde (eindelijk) zijn vechtlust. Achter de man van Bora sprintte Guerreiro voor Bizkarra naar zilver. Het sterrenensemble van Ineos controleerde en beperkte de achterstand tot 2 minuten.

   Rituitslag Rit 5Rituitslag Rit 5

     naamploegresultaat
   1Lennard KämnaBOH4:29:13
   2Ruben GuerreiroEFN+39
   3Mikel BizkarraEUS+42
   4Dion SmithBEX+44
   5Daniel MartinISN+44
   6Matej MohoricTBV+44
   7James KnoxDQT+44
   8Attila ValterGFC+44
   9Rigoberto UránEFN+44
   10Steven KruijswijkTJV+44

   Fase per fase

   1. 16 uur 45. De Ineos-clan komt binnen op een kleine 2 minuten. .
   2. 16 uur 43 match afgelopen
   3. 16 uur 43. Kämna onder de vod, hij gaat het halen. Bizkarra en Guerreiro strijden om plaats 2 .
   4. 15" voor Kämna. Het valt nu stil achter Kämna. Het ziet er goed uit voor de Duitser. Hij heeft in het verleden al bewezen dat hij een tempobeul is, denk maar aan zijn vice-wereldkampioenschap bij de beloften. . 16 uur 37.
   5. 16 uur 36. Het is Kruijswijk die furieus komt aanstormen in de achtergrond. Kan hij dit volhouden of bijt de Nederlander zijn tanden stuk op de Duitser? .
   6. 16 uur 33. Bezige bij Kämna vliegt weg. De kopgroep komt weer samen. Daar maakt Kämna handig gebruik van. De Duitser gaat nog maar eens in de aanval. Hij is niet aan zijn proefstuk toe ... .
   7. 16 uur 31. Kwartet Kruijswijk op kop. Kruijswijk, Uran en Gesbert springen naar Verona. Achter hen komt Kämna aangestormd. Ze rijden 2' voor het peloton Ineos rijden. .
   8. 16 uur 28. De renners halen duizelingwekkende snelheden. Het blijft bergaf gaan tot 2 kilometer van het einde. .
   9. 16 uur 26. Ondertussen naderen de troepen van Ineos op iets meer dan 2 minuten. Het grootste gevaar voor het klassement is geweken voor hen. Het zal wel geen 3e overwinning zijn voor Ineos. De koers zal in de voorposten beslecht worden. .
   10. 16 uur 23. Verona blijft niet bij de pakken zitten. Hij valt nu alleen aan. Achter de Spanjaard komen Edet, (Dan) Martin, Uran en Reichenbach bij Kämna en Kruijswijk. .
   11. 16 uur 19. Kruijswijk, Kämna en Verona bengelen op enkele seconden van Uran en co. Waagt er nog iemand een ultiem sprongetje? .
   12. 16 uur 16. Trio Kruijswijk/Kämna/Verona is weg. Verona, Kruijswijk en Kämna vallen aan op de laatste meters van de beklimming. Kunnen ze hun voorsprong verdedigen tot aan de meet? .
   13. 16 uur 14. Verona profiteert van de hergroepering en valt aan voor Movistar. Knox gaat achter de Spanjaard aan. .
   14. 16 uur 12. De hergroepering is een feit. Alles lijkt voorin weer samen te komen. Cavagna zijn motor sputterde op de laatste steile meters van de beklimming.  .
   15. 16 uur 10. Daar is die dekselse Carapaz weer. De Ecuadoriaan reed gisteren iedereen gestaag de verdoemenis in en zet zich nu weer op kop. Het Ineos-peloton nadert nu tot op 3'20" van Cavagna. .
   16. 16 uur 08. Bizkarra maakt samen met Reichenbach voorlopig 3 minuten goed op leider Adam Yates. De Spanjaard ontpopt zich zo even tot een gevaarlijke klant voor de Ineos-clan. Adam Yates en co leggen er nu de zweep op. .
   17. 16 uur 02. Bizkarra voor het klassement! Daar is Bizkarra. De Spanjaard staat op slechts 4'07" van Adam Yates. De kopman van Euskaltel-Euskadi kan een enorme sprong doen in het klassement. .
   18. 16 uur 01. Marc Soler zet de jacht in op Rémi Cavagna. De man van Movistar komt voorlopig geen meter dichter. Cavagna oogt zeer sterk. .
   Ronde van Catalonië
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Calella - Calella178.4 kmKronKron
   2/>Banyoles - Banyoles18.5 kmDennisAlmeida
   3/>/>Castelldefels - Vallter 2000195.6 kmYatesYates
   4/>/>Ripoll - Port Ainé166.5 kmChavesYates
   5/>/>La Pobla de Segur - Manresa201.1 kmKämnaYates
   6/>/>Tarragona - Mataró193.8 kmSaganYates
   7/>/>Barcelona - Montjuïc133 kmDe GendtYates