Rohan Dennis wint eindelijk nog eens, Almeida nieuwe leider in Catalonië

  Ronde van Catalonië: Rit 2einde
  17 °Cindividuele tijdrit
  VertrekBanyoles - AankomstBanyoles -
  Afstand18,5 km
  01018.5

   Rohan Dennis (Ineos) heeft voor het eerst sinds hij wereldkampioen tijdrijden werd in 2019 nog eens mogen juichen. De Australiër deed 5 seconden minder lang over de chrono in Catalonië dan Rémi Cavagna. João Almeida was een fractie sneller dan Brandon McNulty in de strijd om plaats 3, waardoor de Portugees meteen ook leider wordt.

   Ineos Grenadiers voor ritwinst

   Deceuninck-Quick Step greep de macht in het begin van de wedstrijd. Rémi Cavagna nestelde zich op de troon en kreeg met Josef Cerny een ploegmaat aan zijn zijde. Het duo leek lange tijd ongenaakbaar.

    

   Het was wachten op grootmacht Ineos om tegengewicht te bieden aan de heerschappij van Deceuninck. De Britse ploeg vaardigde ex-wereldkampioen Rohan Dennis af om die klus te klaren. 

    

   De Australiër stelde niet teleur en luidde de machtsovername van Ineos in. Een opsteker voor Dennis, die al een tijdje niet meer de tijdrijder van weleer lijkt. Een nieuwe domper voor Cavagna, die in Parijs-Nice ook al 2e werd in een tijdrit, toen weliswaar met slechts enkele honderdsten van een seconde verschil.


   De twee machtsblokken telden samen maar liefst 7 renners in de top 10. McNulty (4e), Kruijswijk (5e) en Stefan de Bod (9e) waren de vreemde eenden in de bijt. Thomas De Gendt (18e) en Dries Devenyns (19e) vertegenwoordigden België in de top 20.

   Deceuninck-Quick Step voert wel het klassement aan

   Dat Rohan Dennis met de ritwinst naar huis zou gaan was al snel in kannen en kruiken. De strijd voor het klassement daarentegen was nog lang niet beslecht.

    

   De hele race lang speelden de klassementsmannen haasje over voor plaats 3. Brandon McNulty duwde Richie Porte van het podium, maar beide heren moesten hun meerdere erkennen in Joao Almeida.

    

   Enkel de vluchters van gisteren, onder wie Lennard Kämna en Luis Leon Sanchez, konden de Portugees in het slot nog iets in de weg leggen.

    

   Kämna, ooit vicewereldkampioen tijdrijden bij de beloften, had gisteren blijkbaar te veel gegeven en haalde nooit zijn niveau. Luis Leon Sanchez wist wel een vuist te maken, maar strandde op 3 seconden van de leiderstrui.

   Dennis: "Het laatste anderhalf jaar was lastig"

   "Het is een hele opluchting", vertelde Rohan Dennis na zijn eerste zege sinds september 2019, toen hij wereldkampioen tijdrijden werd.

   "Het is erg mooi om opnieuw eens te winnen, dit betekent veel voor me. Het is een zware periode geweest en een moeilijke weg terug naar de top."

    

   "Het is geweldig om opnieuw op het hoogste schavotje te staan. Het team is me altijd blijven steunen. Ze bleven in mij geloven en hadden er vertrouwen in dat ik opnieuw op het hoogste niveau zou scoren."

    

   "Het is mijn eerste zege voor Ineos en mijn eerste zege sinds het WK. Dit laatste anderhalf jaar was lastig, met veel tweede en derde plaatsen, soms eindigde ik zelfs buiten de top tien."

    

   "Ik ben er elke dag blijven aan werken. Het was niet gemakkelijk, dat is het nooit. Zeker niet met de concurrentie van die jonge gasten."

   Rituitslag Rit 2Rituitslag Rit 2

     naamploegresultaat
   1Rohan DennisIGD22:27
   2Rémi CavagnaDQT+5
   3João AlmeidaDQT+28
   4Brandon McNultyUAD+28
   5Steven KruijswijkTJV+33
   6Richie PorteIGD+34
   7Adam YatesIGD+35
   8Josef CernýDQT+38
   9Stefan de BodAPT+38
   10Geraint ThomasIGD+47

   Fase per fase

   1. 17 uur match afgelopen
   2. 16 uur 56. Almeida leider in het klassement. Sanchez doet het net niet. Almeida pakte uit met een furieuze versnelling op het einde. Luis Leon Sanchez kon dat niet meer opbrengen. Almeida pakt zo de leiderstrui over van Andreas Kron. .
   3. 16 uur 53. Sanchez krijgt het moeilijk. Hij zet zich nog eens recht op het laatste hellende vlak. Kan hij dicht genoeg bij Almeida eindigen om bovenaan het eindklassement te komen? .
   4. 16 uur 48. Het vluchterskwartet van gisteren begeeft zich nog op het asfalt. Enkel Luis Leon Sanchez kan nog eens aan de boom schudden. .
   5. 16 uur 44. Luis Leon Sanchez goed op weg. Zorgt Luis Leon Sanchez toch nog voor de verrassing in het eindklassement? De Spanjaard begint goed aan de race en geeft maar 10" prijs aan Almeida. .
   6. 16 uur 41. Het ziet er niet naar uit dat Kämna Dennis nog gaat verrassen. Ineos mag de champagne al koel gaan zetten. Ook voor Almeida ziet het er goed uit. Hij blijft virtueel leider in het eindklassement. .
   7. 16 uur 37.
   8. 16 uur 36. Met Andreas Kron is de laatste vogel gaan vliegen. De 22-jarige Deen sprintte gisteren knap naar de overwinning. Het jonge talent van Lotto-Soudal mag nog 18,5 kilometer genieten in zijn leiderstrui en zal hem dan wellicht moeten afstaan. Lees het verslag van gisteren hierboven. .
   9. 16 uur 31. Rohan Dennis lijkt op weg naar de eindoverwinning in de tijdrit. Kämna strijdt nog voor zijn klassement, maar voor de rest lijkt niemand de Australiër nog iets in de weg leggen. .
   10. 16 uur 24. Carapaz komt als 25e door de poorten van Banyoles. Door het tegenvallende resultaat wordt hij gebombardeerd tot meesterknecht in de rangen van Ineos. De Ecuadoriaan zal zich de komende dagen moeten wegcijferen voor Porte, Yates (en Dennis). Zij voldeden wel aan de verwachtingen vandaag. .
   11. 16 uur 22. Almeida (3e) virtueel aan de leiding. Almeida schudt nog een magistrale sprint uit zijn benen en snelt naar de 3e plek. De Portugees van Deceuninck Quick-Step zet zijn goede vorm in de verf en komt virtueel aan de leiding in het eindklassement. .
   12. 16 uur 16. Steven Kruijswijk valt net naast het podium. De Nederlander van Jumbo-Visma overtreft alle verwachtingen met een knappe 4e plaats. Enkel McNulty en Kruijswijk doorbreken de hegemonie van Ineos en Deceuninck Quick-Step in de top 8. .
   13. 16 uur 11. Maxim Van Gils is de laatste Belg die zijn tanden mag zetten in de tijdrit. Van Gils maakt deel uit van het jong geweld bij Lotto-Soudal. Wat kan onze landgenoot op een tijdritfiets?  .
   14. 16 uur 07. De mannen van Ineos blijven zich in de voorposten nestellen. Adam Yates flikt het opnieuw voor de Britse ploeg. Hij zoeft als 5e de finish over. .
   15. 16 uur 04. Brandon McNulty van UAE Team Emirates bewijst zijn uitstekende tijdritcapaciteiten. Richie Porte kan niet lang genieten van zijn 3e plaats. McNulty verwijst de Australiër van het podium. .
   16. 15 uur 59. Joao Almeida daalt de startersbrug ook af. Het parcours is op het lijf geschreven van de klassementsrennen van Deceuninck Quick-Step. Kan hij ploegmakkers Cerny en Cavagna bijbenen in de top 5? .
   17. 15 uur 56. Richie Porte 3e. Richie Porte zet voorlopig de beste tijd van de klassementsmannen pur sang neer. Hij wordt met zijn 3e plaats virtueel leider in het eindklassement. .
   18. 15 uur 55. Ineos Grenadiers gooit ook nog Geraint Thomas in de strijd. Kan de Britse Tourwinnaar van 2018 zich mengen in de debatten? .
   Ronde van Catalonië
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Calella - Calella178.4 kmKronKron
   2/>Banyoles - Banyoles18.5 kmDennisAlmeida
   3/>/>Castelldefels - Vallter 2000195.6 kmYatesYates
   4/>/>Ripoll - Port Ainé166.5 kmChavesYates
   5/>/>La Pobla de Segur - Manresa201.1 kmKämnaYates
   6/>/>Tarragona - Mataró193.8 kmSaganYates
   7/>/>Barcelona - Montjuïc133 kmDe GendtYates