Matthews klopt Valverde in Catalonië, De Gendt blijft vlot leider

  Ronde van Catalonië: Rit 2einde
  19 °C/>wegwedstrijd
  VertrekMataró - AankomstSant Feliu de Guíxols -
  Afstand166,7 km
  0306090120166.7

   Michael Matthews (Sunweb) heeft de 2e rit in de Ronde van Catalonië naar zijn hand gezet. In een hellende sprint was hij Alejandro Valverde te snel af. Chris Froome kwam ten val en verloor vele minuten, Thomas De Gendt blijft leider.

   Na de pittige openingsetappe van gisteren was het vandaag de beurt aan de punchers. Op papier was de 2e rit de minst zware etappe maar de finishlijn lag op een venijnige helling. Matthews overleefde, net zoals de meeste snelle mannen, de 3 bescheiden beklimmingen en kon op de slothelling Valverde (Movistar) en Impey (Mitchelton-Scott) achter zich houden.

   Op 35 kilometer van het einde viel Chris Froome samen met outsider Jay McCarthy (Bora-Hansgrohe). Froome verliest kostbare tijd in de strijd om het klassement. De Brit lijkt niet meer in aanmerking te komen voor de eindoverwinning.

   De Gendt pakt nog wat extra bergpunten

   Op de laatste beklimming van de dag werd de laatste vluchter gepakt. De Tsjechische kampioen Cerny had er een vlucht van meer dan 130 kilometer opzitten. De Gendt had nog wat overschot en demarreerde net voor de top om nog wat steviger in het bergklassement te staan. 

   De Gendt blijft ook op kop in het algemene klassement. Valverde volgt op 2'47" en Matthews is 3e op 2'48".

   Team Sunweb pakt 2e zege van het seizoen

   Na de ritoverwinning van Cees Bol in Nokere Koerse kon Team Sunweb voor de tweede keer dit seizoen juichen. Michael Matthews was heel tevreden met zijn overwinning na zijn pech in Parijs-Nice.

    

   Reactie van Matthews:

   "Ik voelde me goed en ben mijn teamgenoten heel dankbaar. Team Sunweb had deze overwinning nodig. Iedereen binnen het team doet zo veel opofferingen om er elke keer te staan. Deze etappezege is een boost voor het zelfvertrouwen. Voor mij doet deze overwinning ook deugd na al de pech eerder dit seizoen."

   Fase per fase

   1. 17 uur 15. "Dit doet deugd! Belangrijk voor het zelfvertrouwen na veel pech!". Michael Matthews (Team Sunweb).
   2. 17 uur 11. Michael Matthews pakt de zege! Michael Matthews wint voor Valverde en Impey! .
   3. 17 uur 10. Laatste kilometer! Matthews en Valverde zitten klaar.
   4. 17 uur 09. Schachmann op kop in de laatste 2 kilometer. De 2e van gisteren leidt het peloton nu naar de finish.
   5. 17 uur 05. Laatste 5 kilometer. De mannen van Jumbo-Visma gaan nu vol op kop rijden in het peloton. De laatste kilometers gaan op en neer. De finishlijn ligt op een venijnige helling. Ideaal voor de punchers.
   6. 17 uur 03. Natnael Berhane van Cofidis demareert op 7 kilometer van de streep maar zijn poging draait op niets uit.
   7. 17 uur . Valverde wint de tussensprint. Alejandro Valverde pakt 3 punten bij de tussensprint. Quintana en Kruijswijk op 2 en 3.
   8. 16 uur 58. Nog 10 kilometer. Het peloton maakt zich klaar voor een sprint. Astana, Team Sky, Bahrain Merida en Team Sunweb zien we vooraan in het peloton. Er vallen nog bonificatieseconden te verdienen.
   9. 16 uur 50. Froome al op 6 minuten. Dat het snel gaat in het peloton is te zien aan de kloof met de groep Froome. De Brit heeft al een achterstand van 6 minuten op het peloton. Froome viel eerder in de wedstrijd samen met Jay McCarthy (Bora-hansgrohe).
   10. 16 uur 45. De vluchters zijn gepakt en de laatste helling zit erop. Krijgen we een stressvolle sprint?
   11. 16 uur 43. De Gendt als eerste boven! De Gendt demareert op het moment dat Cerny gepakt wordt. Hij komt als eerste boven op de Romanya. De Gendt verstevigt zijn leidersplaats in het bergklassement. Nog een dikke 20 kilometer voor de boeg.
   12. 16 uur 41. Cerny gepakt. Cerny wordt gepakt na een dikke 140 kilometer op kop te rijden.
   13. 16 uur 40. Cerny wordt bijna ingerekend. Astana trekt vol door in het peloton.
   14. 16 uur 35. Het groepje Froome zit ondertussen al op 3'42" van de kopgroep.
   15. 16 uur 34. Cerny blijft alleen over. De Tsjechische kampioen Cerny laat Minaard en Gregaard achter zich. Maar het peloton komt steeds dichter.
   16. 16 uur 30. De drie vluchters zijn begonnen aan de laatste beklimming van de dag.