• home
 • video
 • pas verschenen

  De Gendt voert weer kabinetstukje op in Ronde van Catalonië

  Ronde van Catalonië: Rit 1einde
  18 °C/>wegwedstrijd
  VertrekCalella - AankomstCalella -
  Afstand164 km
  0306090120164

   Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) heeft er geen gras over laten groeien in de Ronde van Catalonië. In de eerste rit kon hij al meteen een van zijn befaamde ontsnappingspogingen tot een goed einde brengen. "In De Gendt-style", reageert onze landgenoot, die het klassement aanvoert met een kleine 3 minuten voorsprong.

   Thomas De Gendt zegeviert in Catalonië na een straffe solo

   Geen rustige aanloop in de Ronde van Catalonië wel al meteen een stevige binnenkomer, met onder meer drie cols van eerste categorie. Een ritje op maat van de vluchters en dan denk je al snel aan Thomas De Gendt.

    

   De Gendt ontgoochelde niet en kreeg 5 collega's mee: Maté, Cuadros, Gougeard, Duijn en Madrazo. Zoals gewoonlijk was onze landgenoot met een dubbel doel meegeglipt: punten sprokkelen voor de bergtrui én eventueel meespelen voor de dagzege.

    

   In die eerste opdracht slaagde hij met glans, die tweede was een stuk moeilijker. Op de Alt El Muntanya spatte de kopgroep uit elkaar. Enkel Maté kon De Gendt volgen, maar op de volgende beklimming moest de ervaren Spanjaard ook passen.

    

   De Gendt kwam solo over de top, met een kleine 4 minuten voorsprong. In het peloton zette Movistar de achtervolging op touw, maar toen ze zagen dat ze geen stap dichter bij de renner van Lotto-Soudal kwamen, staakten ze hun poging. De Gendt had gewonnen spel en kon uitgebreid van zijn 4e ritzege in de Ronde van Catalonië genieten. Op het podium pronkte hij met 3 truien: leiderstrui, bergtrui en puntentrui.

   "Ik deed het De Gendt-style"

   In Parijs-Nice moest Thomas De Gendt Magnus Cort nog voorlaten, dus zorgde hij er in Catalonië maar voor dat er niemand meer in zijn wiel zat. Zo was hij al ver voor de finish zegezeker. "Ik moest toch 50 kilometer op de limiet rijden, toen ik Maté achterliet. Ik geloofde er eigenlijk niet in. Maar ik deed het De Gendt-style."

    

   De Gendt won ook vorig jaar een etappe in Catalonië en komt dus graag terug naar de Spaanse regio. "Ik hou van de Spaanse mensen en ik hou van deze koers. Ik kom hier altijd graag terug. Zeker als het zo goed weer is. Zo goed was het hier nog nooit tijdens de Ronde van Catalonië. Dat geeft zin om te koersen."

   "In het peloton zullen ze weer grote ogen opzetten"

   "Thomas De Gendt maakt het opnieuw perfect af, hij heeft weer een schitterende solo uit zijn benen geschud", reageert zijn ploegleider Mario Aerts opgetogen bij Sporza.

    

   "Hier in Catalonië gebeurt het wel vaker dat een vluchter voorop blijft. Daar hadden we vandaag stilletjes op gehoopt", gaat Aerts voort. "Thomas sprak vanochtend over een voorsprong van 3 minuten op de klim van 1e categorie. Het werden 3 minuten en 20 seconden. En in de afdaling liep hij nog uit ook."

    

   "Hij blijft de speciale nummers maar opvoeren. In het peloton zullen ze weer grote ogen opgezet hebben", vermoedt Aerts.

   Thomas De Gendt en Mario Aerts.

   Fase per fase

   1. 17 uur 08. Schachmann blijft nog net uit de greep van het peloton, waar Bole de sprint wint. De Duitser druppelde op 2'30" binnen van winnaar De Gendt.
   2. 17 uur 05. De Gendt strekt de armen. Hij heeft er uitgebreid van kunnen genieten, van zijn 4e ritzege in de Ronde van Catalonië. Nu wordt het nog een drietal minuten wachten op het peloton.
   3. 17 uur 04. De Gendt kijkt nog even om, maar daar zal hij in de verste verte geen renners zien.
   4. 17 uur 04. Laatste kilometer. De Gendt snijdt de laatste kilometer aan. Een triomftocht. Al blijft hij onverstoord platgebogen over zijn stuur stoempen.
   5. 17 uur 03. In het peloton trekt Sunweb alles uit de kast, maar ze komen geen meter dichter. De Gendt zal met een stevige bonus de leiderstrui mogen aantrekken.
   6. 17 uur . De Gendt nadert het centrum van Calella. Hij wordt de opvolger van Alvaro Hodeg, die er vorig jaar de massasprint won.
   7. 16 uur 58. Nog 5 km. De Gendt heeft op 5 kilometer van de finish nog altijd meer dan 3'30" voorsprong. In het peloton verliezen ze zelfs terrein!
   8. 16 uur 55. Extra truien in de kast. De Gendt zal straks weer een heel setje truien aan zijn sowieso al uitgebreide collectie kunnen toevoegen. Hij zal aan zijn onderneming niet alleen de leiderstrui, maar ook de bergtrui en de puntentrui. Enkel voor de jongerentrui is hij enkele jaartjes te oud.
   9. 16 uur 51. De Gendt is duidelijk in zijn sas, zeker nu hij helemaal alleen kan rijden. Dat was hem in Parijs-Nice niet gegund. Toen moest hij in de 4e rit enkel vluchtgenoot Magnus Cort voorlaten.