• home
 • video
 • pas verschenen

  Sloveen Pogacar slaat twee vliegen in één klap in Californië

  Ronde van Californië: Rit 6einde
  />wegwedstrijd
  VertrekOntario, CA - AankomstMount Baldy, CA -
  Afstand127,5 km
  020406080100127.5

   Tadej Pogacar heeft de koninginnenrit op zijn naam gezet. De 20-jarige Sloveen van UAE Emirates haalde het op Mount Baldy voor de Colombiaan Sergio Higuita. Tejay van Garderen moest de rol lossen en verliest zijn leiderstrui.

   De koninginnenrit had drie stevige cols op het programma, waarbij vooral de slotklim naar Mount Baldy tot de verbeelding sprak, met finish op bijna 2.000 meter hoogte.

    

   De strijd om het eindklassement zou hier geleverd worden, al belette dat niet dat heel wat renners probeerden mee te springen in de vroege vlucht.   

    

   Na een hevige strijd slaagden 9 mannen erin om weg te rijden. Het peloton gunde hen wel niet te veel bonus en zo bleven met nog 16 kilometer voor de boeg enkel Lennard Hofstede, Pawel Bernas, Matteo Fabbro en Hugo Houle over met 1 minuut voorsprong. 

    

   EF Education First van leider Tejay van Garderen, en ook Trek-Segafredo, voor Richie Porte, namen bergop het heft in handen en de favorietengroep dunde uit.

    

   Maximilian Schachmann wilde de slotklim niet afwachten en trok op 14 kilometer van het einde in de aanval. De Duitser maakte snel de oversteek naar de koplopers en liet hen al even snel achter. Virtueel reed hij zelfs even in het geel, maar ook hij zou het niet tot het einde uitzingen.

    

   In het peloton met de favorieten ging als eerste het licht uit bij Gianni Moscon. Verrassend genoeg was het daarna leider Van Garderen zelf die op 4,2 kilometer van de finish moest lossen. Ploegmaat Rigoberto Uran stond hem nog even bij, maar de Amerikaan viel sterk terug en de strijd om de gele trui barstte niet snel daarna los.   

    

   Eerst lanceerde George Bennett, eindwinnaar in 2017, zich, maar Sergio Higuita, Tadej Pogacar en Richie Porte sloten aan. Op 3,5 kilometer van de streep hadden ze vluchter Schachmann bij zijn nekvel vast.

    

   Pogacar versnelde, enkel Higuita had een antwoord in zijn benen en zou daarna zelfs wegrijden bij de Sloveen die in Bennet een bondgenoot vond om het kloofje te dichten.

    

   Intussen kreeg Porte af te rekenen met materiaalproblemen en zou hij geen rol meer spelen vooraan. De strijd ging tussen Pogacar, Higuita en Bennett. Die laatste kon een demarrage van de Colombiaan niet beantwoorden.

    

   Pogacar nestelde zich in het wiel en met een slim manoeuvre in de bocht sprintte hij naar de zege en de gele trui. In het klassement telt Pogacar 16 seconden voorsprong op Higuita. Kasper Asgreen staat derde op 20 seconden. Vannacht onze tijd is de slotrit.  

   De sprint (waarbij George Bennett nog in beeld komt):

   Van Garderen: "Geen excuses"

   Tejay van Garderen zal de Ronde van Californië ook dit jaar niet voor een tweede keer op zijn palmares schrijven. De winnaar van 2013 kraakte en valt terug naar de 9e plaats in het klassement.

    

   "Ik ben ontgoocheld", klonk het eerlijk. "Ik kreeg het al lastig in het begin van de klim. Toen we Schachmann bijna de lurven hadden, dacht ik dat het tempo wel even zou zakken, maar het bleef hard gaan en ik kon niet meer volgen. Ik heb geen excuses, het ging gewoon te snel."

    

   "Ik heb een goede koersweek achter de rug en heb nog heel wat trainingsweken voor de boeg om te verbeteren met het oog op de Tour de France. Dit is geen ramp, maar ik geef toe: ik ben wel ontgoocheld."

   rituitslagrituitslag

     naamploegresultaat
   1Tadej PogacarUAD3:48:49
   2Sergio HiguitaEF1+0
   3George BennettTJV+5
   4Richie PorteTFS+10
   5Riccardo ZoidlCPT+20
   6Kasper AsgreenDQT+22
   7Simon ŠpilakTKA+25
   8Rohan DennisTBM+47
   9Rob BrittonRLY+47
   10Jesper HansenCOF+47
   Ronde van Californië
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1/>/>Sacramento, CA - Sacramento, CA143 kmP. SaganP. Sagan
   2/>/>Rancho Cordova, CA - South Lake Tahoe, CA214.5 kmAsgreenvan Garderen
   3/>/>Stockton, CA - Morgan Hill, CA208 kmCavagnavan Garderen
   4/>/>Monterey, CA - Morro Bay, CA214.5 kmJakobsenvan Garderen
   5/>/>Pismo Beach, CA - Ventura, CA219.5 kmGarcía
   6/>/>Ontario, CA - Mount Baldy, CA127.5 kmPogacarPogacar
   7/>/>Santa Clarita, CA - Pasadena, CA126 kmBolPogacar