• home
 • video
 • pas verschenen

  3 op een rij: Jakobsen troeft Philipsen en Sagan af in Californië

  Ronde van Californië: Rit 4einde
  />wegwedstrijd
  VertrekMonterey, CA - AankomstMorro Bay, CA -
  Afstand212,5 km
  0306090120150180212.5

   Jasper Philipsen  is er net niet in geslaagd om de 4e rit in Californië op zijn naam te brengen. De jonge UAE-Belg moest in een massaspurt enkel de Nederlander Fabio Jakobsen laten voorgaan. Voor Deceuninck-Quick Step is het 3 op een rij in de VS na Asgreen en Cavagna. Tejay van Garderen viel in het slot, verloor zijn trui, maar blijft alsnog leider.

   Bekijk de aankomst:

   Philipsen zet massaspurt aan, chaos rond gele trui Van Garderen

   Het regende en was koud onderweg van Laguna Seca naar Morro Bay en een stevig heuvelachtig parcours speelde in het voordeel van vluchters. Maar het peloton was uit op een spurt op de hellende finish in Morro Bay.


   Dus werden de 5 vluchters van de dag mooi binnen het gareel gehouden. Net op het moment dat de samensmelting een feit zou worden, brak de ketting van leider Van Garderen en schoof de Amerikaan onderuit op minder dan 10 kilometer van de finish. Met de steun van zijn teammaats begon hij aan een achtervolging om zijn leiderstrui te bewaren, waarbij hij ook nog eens een bocht miste. 

    

   Een massale valpartij in het peloton net buiten de 3 kilometer-grens

   hield Van Garderen nog eens op. Hij zou 50 seconden én zijn trui verliezen aan Kasper Asgreen, maar de jury zette na een uur beraadslagen de tijd van wie gevallen was én wie opgehouden werd door die val (Van Garderen) toch gelijk met de tijd van de eerste groep. Die beslissing - die er zonder uitleg kwam - deed de wenkbrauwen fronsen. Normaal geldt die regel enkel voor een val binnen de laatste 3 kilometer.

    

   Door alle incidenten op het eind spurtte een kleinere groep voor de bloemen: Philipsen zette van ver aan, hield Sagan af, maar had geen verhaal tegen de opkomende Jakobsen.

   Philipsen: "Zag er goed uit tot op 5 meter"

   Gisteren baalde Philipsen nog om een gemiste kans, toen hij goed mee over de col buiten categorie raakte, maar niet wist dat Cavagna 7 minuten voorsprong had. Vandaag was de 21-jarige Belg ook ontgoocheld. "Ik dacht aan de zege, maar toen kwam Fabio me nog net voorbij."

    

   "Zo'n aankomst ligt me wel: licht hellend, dat is echt iets voor een explosief type als ik. Ik koos voor het wiel van Richeze, maar die had dat snel door en speelde het slim als ploegmaat van Fabio. Ik moest aanzetten en tot op 5 meter zag het er nog goed uit, maar toen kwam Fabio nog voorbij. Jammer, tweede of winnen is een wereld van verschil."

    

   Philipsen zorgde voor wat positief nieuws voor UAE, nadat eerder op de dag ploegmaat Kristijan Durasek uit de koers was gehaald voor zijn vermeende betrokkenheid bij Operatie Aderlass. "Het was een relatief makkelijke dag", deed Philipsen zijn koersverhaal. "Het peloton hield het rustig, het ging op en af, maar er werd niet gek gereden. Ik voel dat ik weer de oude ben en dat is wel fijn om vast te stellen. Misschien volgt er nog wel een kans deze week en dan ga ik gewoon weer mijn best doen."

   Van Garderen: "Soms heb je een gelukje nodig"

   Voor geletruidrager Van Garderen werd het een dramatisch slot van de dag. Door alle oponthoud finishte hij als 51e op 51 seconden van Jakobsen. Weg gele trui. "Toen ik het nieuws vernam dat ik toch weer de gele trui te pakken had, was ik wel verbaasd", reageerde de Amerikaan.

    

   "Maar ik kan het wel begrijpen. Ik denk dat we zonder die grote valpartij anders wel weer vooraan waren geraakt. We werden erdoor gehinderd. Ik juich deze beslissing toe, soms heb je een gelukje nodig." De eindwinnaar van 2013 telt 6 seconden bonus op Gianni Moscon, die ook opgehouden werd, en 7 seconden op Kasper Asgreen.

   Tweets over de koers:

   rituitslagrituitslag

     naamploegresultaat
   1Fabio JakobsenDQT5:53:22
   2Jasper PhilipsenUAD+0
   3Peter SaganBOH+0
   4Nacer BouhanniCOF+0
   5Reinardt Janse Van RensburgTDD+0
   6Davide BalleriniAST+0
   7Phil BauhausTBM+0
   8Kristoffer HalvorsenINS+0
   9Danny van PoppelTJV+0
   10Kasper AsgreenDQT+0
   Ronde van Californië
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1/>/>Sacramento, CA - Sacramento, CA143 kmP. SaganP. Sagan
   2/>/>Rancho Cordova, CA - South Lake Tahoe, CA214.5 kmAsgreenvan Garderen
   3/>/>Stockton, CA - Morgan Hill, CA208 kmCavagnavan Garderen
   4/>/>Monterey, CA - Morro Bay, CA214.5 kmJakobsenvan Garderen
   5/>/>Pismo Beach, CA - Ventura, CA219.5 kmGarcía
   6/>/>Ontario, CA - Mount Baldy, CA127.5 kmPogacarPogacar
   7/>/>Santa Clarita, CA - Pasadena, CA126 kmBolPogacar