Ga naar de inhoud

Campenaerts wint de pittigste etappe, Evenepoel behoudt leiderstrui

Baloise Belgium Tour
Wegwedstrijd
151.6 km
12:02 Seraing - 15:33 Seraing
Victor Campenaerts
einde
 1. 0
 2. 20
 3. 40
 4. 60
 5. 80
 6. 100
 7. 120
 8. 140
 9. 151.6

  Victor Campenaerts heeft de op een na laatste rit in de Baloise Belgium Tour op zijn naam geschreven. Remco Evenepoel, sterk en scherp, behoudt de leiderstrui. Zondag eindigt de ronde met een vlakke etappe.

  Samenvatting: Campenaerts wint de voorlaatste rit

  Evenepoel blinkt uit en kan eindzege al ruiken

  De vierde rit in de Baloise Belgium Tour kondigde zich als koninginnenrit aan als dé beslissende etappe. In een miniversie van Luik-Bastenaken-Luik – met heuvels als La Redoute en de Roche Aux Faucons – mocht er flink wat geklommen worden.

   

  De derde in het algemene klassement, Victor Campenaerts, voelde al in het begin van de etappe de benen jeuken. Vanaf de eerste hellingspercentages stoomde hij ervandoor en kreeg hij met Quinten Hermans, Andreas Kron en Gianni Marchand zijn compagnons van de dag met zich mee.

   

  Onder anderen Deceuninck-Quick Step-knechten Capecchi en Serry hielden de volledige wedstrijd een strak tempo, niemand kon (of wou) de debatten openen. Voor het grote vuurwerk was het evenwel wachten tot de tweede passage op de Roche Aux Faucons op ongeveer 20 kilometer van de finish.

   

  Tim Wellens, die 57” moest goedmaken op leider Evenepoel, ging al aan aan de voet, maar werd al even snel weer teruggefloten door een uitmuntende Evenepoel. Die deelde zijn beklimming perfect in en schudde zijn dichtste belager zelfs nog van zich af. Enkel vroege vluchters Campenaerts en Kron konden volgen.

   

  Evenepoel keek niet meer achterom en gaf vol door. Campenaerts en Kron konden niet meer dan volgen. Terwijl Evenepoel de eindzege al kon ruiken, was het Campenaerts die zijn puike rit bekroonde met de ritzege. Een verrassende Kron werd tweede, Evenepoel derde.

   

  Morgen staat een vlakke rit op het programma. Zonder al te veel ongelukken zal het Deceuninck-Quick Step-talent zijn eerste eindzege bij de profs op zijn piepjonge palmares zetten. 

  Een sterke Evenepoel heeft de helpende hand van Capecchi niet nodig

  Campenaerts: "Er was maar één optie: aanvallen"

  "We stonden voor de rit met 4 man in de top 10, maar we waren het er allemaal mee eens dat dat niet was waarvoor we naar hier waren gekomen. Er was maar één optie: aanvallen. Op de Chambralles in het begin hebben we dat meteen geprobeerd, misschien iets te fors doorgegaan en daardoor was de groep te klein. Het peloton kwam nog heel dicht, maar ik voelde dat ik een goeie dag had en ik wist dat als ik op de Roche Aux Faucons boven 6 watt per kilogram bleef rijden, ik in de goeie groep boven kwam."

   

  "Tim pakte dan uit met een fantastische aanval, maar toen Evenepoel het gat dichtte, wist ik dat het mijn moment was om hem te doen plooien. Dat was dan een lastig moment omdat hij helemaal niet plooide en supersterk was. Ik zat wel in een zetel en ik had net wat meer overschot dan de laatste dagen. Op de lange rechte stukken wist ik wel dat de ritzege naar mij of Kron zou gaan."

   

  "Remco rijdt heel sterk. Als je uit het wiel gereden wordt – ik werd vorige keer niet uit het wiel gereden, maar ik viel wel doordat ik zwart voor mijn ogen zag – is dat redelijk lastig als coureur. Maar ik win nu mijn eerste wegkoers bij de profs, voor misschien wel één van de beste coureurs uit deze generatie."

   

  "Je zag al wat hij bij de junioren deed, dat was al super. Maar ik zag hem dan de eerste keer in koers in de Ronde van Romandië en dat was toch niet wat ik ervan verwacht had. Maar als je dan hoort en ziet wat hij in de Hammer Series deed, als je ziet en meemaakt wat hij eergisteren deed, daarna een ijzersterke tijdrit en ook vandaag nam hij de koers in handen... Hij zorgt er gewoon voor dat hij nooit in de problemen komt."

  Evenepoel: "Ik reed elke klim bijna met de vingers in de neus"

  “Wat voor een renner ik ben? Dat weet ik nog niet zo goed. Ik klim het liefste en dat ligt me het beste. Dat voelde ik vandaag ook, dat het beter ging dan in Zottegem. Hoe harder het gaat op de klimmetjes, hoe beter. Vandaag moest ik enkel de trui verdedigen. We wisten dat Lotto Soudal de koers hard wou maken vanaf het begin.”

   

  “De ploeg reed vandaag de perfecte wedstrijd en op de laatste keer op de Roche Aux Faucons was het dan aan mij. Tim ging aan aan de voet, maar ik had ook al gezien in Luik-Bastenaken-Luik dit jaar dat hij stilviel op het einde, wat nu ook gebeurde. In het tweede deel van de beklimming maak ik dan het verschil. Ik weet dat ik die superpunch niet heb, dus ik wilde niet meteen ontploffen en heb ik een heel stevig tempo gereden.”

   

  “Ik hoorde in het oortje dat Tim aan het lossen was. Maar of het nu Tim of iemand anders is, ik ga gewoon altijd vol door. Lotto Soudal was enorm sterk vandaag, maar wij hebben ook indrukwekkend werk geleverd."

   

  "Gisteren voelde ik me niet zo goed, maar vandaag reed ik op bijna elke klim met de vingers in de neus en voelde ik me echt in mijn speeltuin.”

  rituitslag
  naamresultaatploeg
  1
  Victor Campenaerts
  3:40:16
  Lotto - SoudalLTS
  2
  Andreas Kron
  +0
  Riwal - Readynez Cycling TeamRIW
  3
  Remco Evenepoel
  +0
  Deceuninck - Quick-StepDQT
  4
  Loïc Vliegen
  +1:03
  Wanty - Gobert Cycling TeamWGG
  5
  Jasper Philipsen
  +1:05
  BelgiëBEL
  6
  Otto Vergaerde
  +1:05
  Corendon - CircusCOC
  7
  Toon Aerts
  +1:05
  Telenet - Fidea LionsTFL
  8
  Mathieu Burgaudeau
  +1:05
  Total Direct EnergieTDE
  9
  Daan Soete
  +1:05
  Pauwels Sauzen - BingoalPSB
  10
  Jetse Bol
  +1:05
  Burgos - BHBBH

  Fase per fase

  1. 15 uur 33. Campenaerts wint, Evenepoel doet reuzezaak. De verrassende Kron zet als eerste aan, maar wordt meteen bij de lurven gegrepen door Campenaerts. Die houdt Evenepoel op een fietslengte en wint de etappe. Maar we onthouden vooral de enorme prestatie van Evenepoel, die de eindwinst zonder ongelukken op zak heeft.
  2. 15 uur 32. Evenepoel versnelt nog eens van kop af. Campenaerts en Kron harken, maar houden het wiel. Wie wint?
  3. Laatste km. De laatste kilometer gaat in! Pakt Evenepoel ook de ritwinst? 15 uur 32.
  4. 15 uur 29. Het gaat van kwaad naar erger met Tim Wellens. Hij wordt nu ook opgepeuzeld door het peloton. Evenepoel en co hebben nog 45" bonus. .
  5. 15 uur 27. Wellens draait verkeerde kant op. Tim Wellens verliest nog eens een tiental seconden. De Lotto Soudal-renner draait linksaf, maar vindt enkel nadarhekken. Hij reageert al bij al nog snel, maar verliest wel weer kostbare tijd.
  6. Tijdsverschil. Evenepoel, met nog steeds Campenaerts en Kron in het wiel, zet Wellens op een halve minuut. Zonder ongelukken zal hij morgen de Baloise Belgium Tour op zijn piepjonge palmares zetten. 15 uur 25.
  7. 15 uur 20. Evenepoel blinkt uit. Wij halen de Bucky Laplace in ons even naar boven... "Ge moet ballen hebben om zoiets te doen, en ik heb graag ballen, are you gay? Neen, da ben ik niet, maar ik hou wel van ballen en die hebde gij hé, Remco Evenepoel. Die hebde gij!".
  8. 15 uur 18. Daar gaat Evenepoel! Wellens moet eraf, Evenepoel is rebbedebie! Op het laatste stuk vals plat laat de Deceuninck-Quick Step-renner iedereen sterretjes zien. Wellens zit op 30 meter, Campenaerts en Kron volgen nog. Is de hoofdvogel gaan vliegen?
  9. 15 uur 17. Wellens gegrepen. Wat een nummer van Remco Evenepoel! Wellens zet alles op alles, maar Evenepoel beleeft een zoveelste hoogdag. De twee tenoren zitten weer samen, met Campenaerts en Kron nog in het wiel.
  10. 15 uur 15. Wellens rijdt niet weg, integendeel. Evenepoel gaat er gewoon naartoe rijden! Onze man op de motor, Carl Berteele .
  11. 15 uur 13. Evenepoel beperkt schade. Heeft Wellens zichzelf wat overschat? Het is nog afwachten, maar Evenepoel houdt de Lotto Soudal-renner in het zicht. De kloof beperkt zich tot amper 100 meter. Een goed mikpunt voor het jonkie van Deceuninck-Quick Step.
  12. 15 uur 12. Nu is het kijken hoe Evenepoel zijn klim gaat indelen. Sven Nys op één.
  13. 15 uur 12. Wellens gaat al vroeg! Tim Wellens weet dat hij nog een kleine minuut moet goedmaken en gaat aan de voet van de Roche Aux Faucons al aan! Hij peuzelt meteen de vroege vlucht op en kan ook extra seconden pakken in de Gouden kilometer. Evenepoel is niet mee en moet achtervolgen.
  14. Roche Aux Faucons (x2). De tweede passage aan de Roche Aux Faucons is een feit. Nu is het wachten op de favorieten. 15 uur 09.
  15. Sprengers doet gooi naar strijdlust. Met nog wat extra punten in de strijd om de strijdlust, zit de trui nog wat strakker om het lijf van Sprengers na de laatste sprint van de dag. De Belg telt nu 4 punten voorsprong op eerste achtervolger Van Schip. 15 uur 05.
  16. 15 uur 01. Nog 25 km! Het einde is in zicht. Met nog 1 keer de Roche Aux Faucons op het menu zal de finale nu echt bijna gaan losbarsten. .
  17. Sprint strijdlust. Sprengers komt weer op kop van het klassement voor de strijdlust. Jan-Willem van Schip zit niet meer in het peloton, Sprengers profiteert en pakt wat punten. . 14 uur 58.
  18. 14 uur 54. Evenepoel weigert hulp van ploegmaat Capecchi.

   Evenepoel weigert hulp van ploegmaat Capecchi

  Baloise Belgium Tour
  ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
  1
  12/06Sint-Niklaas - Knokke-Heist
  183,4 km
  Jan-Willem van Schip
  Jan-Willem van Schip
  2
  13/06Knokke-Heist - Zottegem
  179,9 km
  Remco Evenepoel
  Remco Evenepoel
  3
  14/06Grimbergen - Grimbergen
  9,2 km
  Tim Wellens
  Remco Evenepoel
  4
  15/06Seraing - Seraing
  151,6 km
  Victor Campenaerts
  Remco Evenepoel
  5
  16/06Tongeren - Beringen
  158,5 km
  Bryan Coquard
  Remco Evenepoel