• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Schip zet de sprinters een neus in openingsrit Ronde van België

  Ronde van België: Rit 1einde
  12 °C/>wegwedstrijd
  VertrekSint-Niklaas - AankomstKnokke-Heist -
  Afstand184,3 km
  0306090120150184.3

   Jan-Willem van Schip heeft de eerste etappe in de Baloise Belgium Tour op zijn naam geschreven. De Nederlander glipte al snel mee in een vroege vlucht met 5 renners. Maar terwijl zijn kompanen in de slotkilometers opgeslokt werden door het peloton, kon de Roompot-renner zijn avontuur wel tot een goed einde brengen.

   Bekijk de spannende slotkilometers van rit 1

   Geen groot spektakel in de openingsetappe van de Baloise Belgium Tour. Wel veel regen en een Nederlander die van bij de start het heft in handen nam. Jan-Willem van Schip reed al na enkele kilometers weg en kreeg in zijn vlucht gezelschap van 4 Belgen: Tom Dernies, Glenn Debruyne, Thomas Sprengers en David Boucher. 

    

   Het peloton had niet veel zin om het gat met de kopgroep meteen te dichten en bleef het grootste deel van de koers op zo'n 3 minuten hangen. Terwijl de wedstrijd rustig voortkabbelde, leek iedereen zich op te maken voor een massasprint. Maar dat was buiten Van Schip gerekend.

    

   De sterkte van 24-jarige Nederlander bleek al toen hij in de Gouden Kilometer 7 bonificatieseconden greep. In de absolute slotfase van de wedstrijd besloot hij het erop te wagen en sprong hij weg van zijn medevluchters. Zo draaide het niet uit op de beloofde massasprint, wel op een knappe solozege van Van Schip.

   Dolblije Van Schip: "Ik geloofde er heel de dag in"

   rituitslagrituitslag

     naamploegresultaat
   1Jan-Willem van SchipROC4:15:14
   2Tim MerlierCOC+4
   3Fabio JakobsenDQT+4
   4Lionel TaminiauxWVA+4
   5Roy JansCOC+4
   6Jasper PhilipsenBEL+4
   7Daan SoetePSB+4
   8Tom Van AsbroeckICA+6
   9Arne MaritBEL+6
   10Rudy BarbierICA+6

   Fase per fase

   1. 15 uur 30. Van Schip houdt peloton achter zich. Jan Willem van Schip brengt zijn avontuur tot een goed einde en zet op die manier het peloton schaakmat. Geweldige inspanning van de Nederlander.
   2. Laatste km. Terwijl Guillaume Boivin (Israel Cycling Academy) tegen de grond smakt, zet Van Schip zijn solovlucht voort. . 15 uur 28.
   3. Van Schip gaat solo. Terwijl al zijn vluchtkompanen al opgeslokt zijn door het peloton, heeft Van Schip nog altijd 30 seconden voorsprong. Nog 2 kilometer. 15 uur 26.
   4. 15 uur 24. Van Schip geeft zich niet zomaar gewonnen en plaatst nog eens een versnelling. Waar strandt zijn aanval?
   5. 15 uur 21. Draait het uit op de beloofde massasprint? Alles wees erop dat het zou uitdraaien op een massasprint en dat lijkt nu waarheid te gaan worden. De 5 vluchters kunnen elk moment in de buik van het peloton verdwijnen.
   6. Tijdsverschil. Met minder dan 10 kilometer voor de boeg, bedraagt de kloof nog 39". 15 uur 17.
   7. 15 uur 13. Van Schip grijpt meeste seconden. Jan Willem van Schip zet van ver aan om een gooi te doen naar de bonificatieseconden en slaagt grotendeels in zijn opzet. De Nederlander grijpt 7 seconden, Glenn Debruyne mag 6 seconden achter zijn naam schrijven.
   8. 15 uur 09. Gouden Kilometer in zicht. De kopgroep is aan zijn laatste ronde begonnen. Op 14 kilometer van de streep kunnen de vluchters bonificatieseconden grijpen in de zogenoemde Gouden Kilometer. .
   9. 15 uur 02. Iljo Keisse rijdt al een hele tijd op kop in het peloton. Onder zijn leiding is de voorsprong geslonken tot 1'28". .
   10. 15 uur 01. In een wedstrijd zoals die van vandaag verwacht ik dat Jasper Philipsen meedoet voor een podiumplaats. Sven Nys.
   Ronde van België
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1/>/>Sint-Niklaas - Knokke-Heist183.4 kmvan Schipvan Schip
   2/>/>Knokke-Heist - Zottegem179.9 kmEvenepoelEvenepoel
   3/>Grimbergen - Grimbergen9.2 kmWellensEvenepoel
   4/>/>Seraing - Seraing151.6 kmCampenaertsEvenepoel
   5/>/>Tongeren - Beringen158.5 kmCoquardEvenepoel