Sénéchal rondt ploegenspel af in Primus Classic, ook Alaphilippe en MVDP tonen zich

  Primus Classic
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 198 km
  location 12:45: Brakel - 17:30: Haacht
  trophy Florian Sénéchal
  einde
  startfinish
  0306090120150198

   Dat belooft voor het WK. In een boeiende Primus Classic, met enkele WK-beklimmingen, trok Florian Sénéchal aan het langste eind, na perfect ploegenspel van Deceuninck-Quick Step. Alaphilippe en Van der Poel toonden zich onderweg, maar een lekke band nekte de Nederlander in de finale.

   WK-hellingen, Alaphilippe en Van der Poel kleuren finale

   Met het WK in zicht zakten dit jaar heel wat grote namen af naar Brakel voor de Primus Classic. Onder andere Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe grepen de gelegenheid aan om de drie WK-hellingen (Moskesstraat, Smeysberg en Bekestraat) in het parcours nog eens te verkennen.


   In een finale tsjokvol bulten was het wachten op de eerste passage op de Moskesstraat voor een eerste prikje tussen de grote namen. Iets daarvoor was een leuke groep met onder andere Ballerini, Gogl en De Bondt al weggereden. In het peloton toonden Alaphilippe en Stuyven zich.


   Bij de tweede passage op de Moskesstraat zorgde Sep Vanmarcke voor de schifting. Het peloton verbrokkelde en het sterke Deceuninck-Quick Step blok kon aan zijn oorlogsplan beginnen.


   Toen Ballerini en co ingelopen werden schudde een bedrijvige Alaphilippe een eerste keer aan de boom. Niet veel later probeerde hij het nog eens samen met Van der Poel. Bij poging drie, op de Bekestraat, loonde het werk van Alaphilippe dan toch. Een elitegroep van 11, met maar liefst 5 (!) blauwhemden scheidde zich af.

   Vanmarcke oogde goed op de Moskesstraat.

   Deceuninck-Quick Step-wolven ringeloren sterke Belgen

   Net wanneer de wolven van Deceuninck-Quick Step begonnen aan te vallen, reed Van der Poel lek. Hij zou de kop van de koers niet meer zien. De aanvalschaos voorin leidde plots ook tot een nieuwe koerssituatie: Alaphilippe liet zich verrassen, een vijftal met Stuyven, Clarke, Van der Sande, Honoré en Sénéchal reed weg.


   De achtervolgers wisten al snel hoelaat het was, de winnaar zat vooraan. Honoré en Sénéchal konden het ploegenspel spelen en demarreerden slag om slinger. Een sterke Stuyven en een nog straffere Van der Sande pareerden alles, maar hypothekeerden zo hun sprintkansen.


   Honoré begon de sprint in Haacht van ver, ploegmaat Sénéchal rondde het blauwe kunsstukje perfect af. Van der Sande sprintte naar een heel verdienstelijke tweede stek, Stuyven mocht als derde mee het podium op. 

   Herbekijk de laatste kilometer

   Reacties na de Primus Classic:

   • Florian Sénéchal (1e): "Dit was echt een zege van de ploeg. Iedereen heeft hard gewerkt, zonder mijn ploeg had ik niet gewonnen. Het verloop was dat van een klassieker, met veel nervositeit. Op het einde zaten de besten vooraan. Dit geeft veel vertrouwen voor het EK. Ook Julian Alaphilippe heeft goed gereden, dus dat belooft voor onze Franse ploeg."
   • Tosh Van der Sande (2e): "Ik ben wel trots op mijn vorm en mijn prestatie vandaag, maar uiteindelijk is het weer een ereplaats. Ik wist dat het moeilijk ging zijn, dus ik heb geprobeerd het beste eruit te halen. Tweede is mooi, maar toch ook ondankbaar. De koers was heel nerveus op de smalle wegen. Je wist dat de finale vroeg ging openbreken, maar dat is een rage in het moderne wielrennen."
   • Jasper Stuyven (3e): "De wedstrijd werd vroeg opengebroken. In de finale zat ik wat in de tang en had ik niet meer dat flitsende gevoel. Op het einde zat Florian perfect in mijn wiel, ze hebben het slim gespeeld. Uiteraard had ik graag gewonnen, maar dit geeft wel vertrouwen voor volgende week. Op het einde was het moeilijk om op alle aanvallen te reageren. Ik denk dat ik niet heel veel anders had kunnen doen. Wat ik geleerd heb voor het WK? Dat er veel jongens in vorm zijn."

   Sénéchal: "Zonder mijn ploeg vandaag niet gewonnen"

   Van der Sande: "Nieuwe rage om op 100 kilometer te beginnen koersen"

   Stuyven: "Veel jongens in vorm voor volgende week"

   Fase per fase

   1. 17 uur 28. Herbekijk de laatste kilometer van de Primus Classic.

    Herbekijk de laatste kilometer van de Primus Classic

   2. 17 uur 27 match afgelopen
   3. Laatste kilometer. We gaan sprinten. Wie wint in Haacht? . 17 uur 26.
   4. 17 uur 26. Honoré trekt aan voor Sénéchal, Stuyven en Van der Sande zitten klaar. .
   5. 17 uur 25. De blauwhemden demarreren nu slag om slinger. Van der Sande maakt indruk en haalt Honoré nog eens terug. De vod komt eraan. .
   6. 17 uur 24. Stuyven dicht de kloof, waardoor we opnieuw een viertal vooraan hebben. Honoré probeert het nog eens met een wanhoopspoging, maar Van der Sande springt op alles wat beweegt. Gaan we sprinten met vier? .
   7. 17 uur 23. Clarke is er definitief af, Stuyven plooit zich dubbel om het tweetal vooraan terug te halen. Sénéchal laat zich rustig meeleiden. .
   8. 17 uur 21. Honoré probeert het nog eens, maar een indrukwekkende Van der Sande laat het niet gebeuren. Achter het tweetal valt er wel een kloofje. Stuyven krijgt het gat niet meteen toe. Zijn Honoré en Van der Sande weg? .
   9. 17 uur 19. De wolven springen. De twee mannen van Deceuninck-Quick Step kunnen het ploegspel spelen. Honoré is de eerste die wegspringt, maar Stuyven reageert kwiek. Vervolgens is het aan Sénéchal, maar nu is het Van der Sande die sterk riposteert.  .
   10. 1 minuut. Plots vallen er 20 seconden weg van de voorsprong van de 5 leiders. Met nog 10 kilometer en 1 minuut voorsprong lijkt de voorgift geruststellend, maar ze moeten vooraan toch beter niet beginnen talmen. . 17 uur 14.
   11. 17 uur 13. In de achtergrond toont Gianni Vermeersch zich. Moedig, al is het hooguit voor de 6e plaats. Nog tien kilometer tot de meet. .
   12. 17 uur 11. De twee snelste jongens vooraan zijn Stuyven en Sénéchal. Ook Van der Sande is rap, al heeft die misschien nog een sluwe aanval in het slot in gedachte.  .
   13. 17 uur 07.
   14. 17 uur 06. Stuyven maakt een dikke kans. Sénéchal is ook sterk, maar Stuyven is rapper. En het is een snelle sprint in Haacht. José De Cauwer.
   15. 17 uur 04. Het groepje Alaphilippe laat lopen en wordt snel ingehaald door het pelotonnetje waar Van der Poel ondertussen inzit. De achterstand op de 5 leiders is door het gestokte tempo achterin al snel opgelopen tot een minuut. .
   16. 17 uur 03. De prikjes vooraan hebben voor schade gezorgd. Alaphilippe en twee ploegmaats laten zich verrassen, een vijftal met Stuyven, Van der Sande, Clarke, Honoré en Sénéchal heeft opeens een mooie kloof. Zit de winnaar hiertussen? .
   17. 17 uur . Honoré valt aan, Van der Poel rijdt lek.

    Honoré valt aan, Van der Poel rijdt lek

   18. Pech voor Van der Poel. Net wanneer de blauwhemden vooraan aan hun aanvalsplannetje beginnen, rijdt Van der Poel vooraan lek. De wielwissel gaat snel, maar dit lijkt over en out voor de Nederlander wat de dagzege betreft.  . 16 uur 59.
   19. 16 uur 55. Binnen 5 kilometer volgt er nog 1 helling: de Hulstbergstraat. Waagt er nog iemand zijn kans of hebben de snelle mannen vooraan zin in een sprint? Met Ballerini, Nizzolo, Van der Poel en Stuyven zit er alvast heel wat sprintgeweld in de kopgroep. .