• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wallays spoelt rotjaar door met zege in Parijs-Tours na indrukwekkende aanval

  Parijs - Tourseinde
  22 °C/>wegwedstrijd
  VertrekChartres - AankomstTours -
  Afstand217 km
  0306090120150180217

   Jelle Wallays (Lotto-Soudal) heeft voor de tweede keer in zijn carrière Parijs-Tours gewonnen. De Belg ging op 50 kilometer van de finish in de aanval op de onverharde wegen en keek niet meer achterom. Niki Terpstra werd tweede, Oliver Naesen derde.

   De stevige wind zorgde voor opwinding in Parijs-Tours. Mark Cavendish werd het grootste slachtoffer van het waaiersspel. Hij stond al snel buitenspel, maar kleppers als Naesen, Terpstra en Démare zaten wel in de eerste groep. Er werd niet gewacht en de vroege vluchters werden al op zo'n 75 kilometer van de finish weer opgeslokt.

    

   Søren Kragh Andersen, de winnaar van vorig jaar, werd ongeduldig met wegen door de wijngaarden in het vizier. Hij kreeg eerst het gezelschap van Van Poppel, maar kon de Nederlander van zich afschudden op de eerste onverharde klim van de dag. Nog in die fase koos Jelle Wallays voor de aanval. 

    

   In zijn zoektocht naar Kragh Andersen werd hij wel geholpen door mechanische pech voor de Deen. Die stond met een lekke band langs de kant en Wallays ging erop en erover. Hij kreeg vleugels en bouwde zijn bonus uit tot 1'30". Terpstra en Naesen probeerden de kloof nog te dichten, maar ze kwamen te laat. Wallays kwam alleen aan en was zichtbaar dolgelukkig met zijn overwinning.

    

   Het is voor Wallays zijn tweede overwinning in Parijs-Tours na die in 2014. De zege zal extra zoet smaken na een jaar vol pech. Zo brak Wallays bij een val in het begin van het seizoen zijn kaak, werd hij ziek in de Vuelta en verloor hij met Bjorg Lambrecht ook een ploegmaat.

   "Ik heb veel pech gehad, dit was mijn doel"

   "Plots was ik alleen", vertelde Jelle Wallays na de aankomst. "Ik reed naar Kragh Andersen, maar hij had  dan een lekke band. Ik voelde me wel goed deze week en vandaag. Ik bleef geconcentreerd. Dit is niet meer dezelfde race als in 2014. Het was een harde koers vandaag."

    

   "Ik heb een moeilijk seizoen achter de rug. Na een val in het begin van het seizoen, zat ik niet in de selectie voor de Tour. Ik had mijn zinnen op de Vuelta gezet, maar werd ziek, ... Ik had echt veel. Dit werd dan mijn doel en het is gelukt."

   Rituitslag Parijs - ToursRituitslag Parijs - Tours

     naamploegresultaat
   1Jelle WallaysLTS5:34:20
   2Niki TerpstraTDE+29
   3Oliver NaesenALM+30
   4Arnaud DémareGFC+36
   5Amaury CapiotSVB+49
   6Aimé De GendtWGG+49
   7Lars BakTDD+51
   8Bert De BackerVCB+53
   9Kevyn IstaWVA+53
   10Julien VermoteTDD+53

   Fase per fase

   1. 16 uur 48. Wie deze pagina ververst, kan nu ook kijken met commentaar.
   2. 16 uur 30. Het is lastig, maar Wallays doet het uitstekend. Hij houdt stand. . Carl Berteele.
   3. 13-10-2019.