Terpstra leert jonge Fransman een lesje, Kragh Andersen is lachende derde

  Parijs - Tours
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 214.5 km
  location 12:04: Chartres - 16:40: Tours
  trophy Søren Kragh
  einde
  startfinish
  0306090120150180214.5

   Søren Kragh Andersen (Sunweb) heeft Parijs-Tours gewonnen. De Deen was vorig jaar al tweede, maar was dit jaar de sterkste van een groepje van 3. Hij reed in de slotfase weg van Niki Terpstra (Quick-Step Floors) en Benoît Cosnefroy (AG2R). De Fransman weigerde mee te werken en kreeg de rekening gepresenteerd door Terpstra.

   Andersen is de beste op de grindwegen van Parijs-Tours

   Koers in nieuw kleedje krijgt vreemde finale

   Parijs-Tours zat voor de gelegenheid in een nieuw jasje en leek wel op een Vlaamse voorjaarskoers in oktober. Met een resem grindwegen – al waren het vooral smerige keien en stenen – en knikjes, was deze Parijs-Tours zeker geen sprinterskoers meer.

    

   Door een festival aan lekke banden werden heel wat toppers en favorieten uitgeschakeld. Onder meer Gilbert, Wallays, Greipel en Benoot kregen met pech af te rekenen. “Dit heeft niets te maken met wegwielrennen”, schreef Patrick Lefevere op Twitter. “Ook als we winnen, blijven we hier in de toekomst weg.”

    

   Winst zat er bijna in voor Quick-Step Floors, want Niki Terpstra was een van de protagonisten. De Nederlander voerde samen met Søren Kragh Andersen (Sunweb) de forcing. Het duo kende elkaar nog van vorig jaar in Parijs-Tours, al trok Matteo Trentin toen aan het langste eind.

    

   Ook deze keer was er een derde hond. Die eer was weggelegd voor Benoît Cosnefroy, maar de 23-jarige Fransman weigerde bij zijn terugkeer mee te werken. Dat zinde vooral Terpstra niet, die zijn eigen kansen opofferde om die van de Fransman te fnuiken.

    

   Kragh Andersen profiteerde van het relletje en zette op iets minder dan 10 kilometer van de finish zijn solo in. De vogel was gaan vliegen, Terpstra kaapte na een prestigesprintje de tweede plaats nog weg. De blik van de Nederlander sprak boekdelen. 

   Geviseerde Cosnefroy: "Ik kon niet beter"

   Benoît Cosnefroy was achteraf tevreden. "Ik kon niet beter doen dan dit", vertelde hij over zijn derde plaats. "Niki wond zich op in de finale, maar hij begreep niet dat ik stuk zat. Hij was met Kragh Andersen gewoon beter dan ik."

    

   "Ik wilde mijn laatste koers voor Quick-Step echt winnen", baalde Niki Terpstra. "Cosnefroy zaaide verwarring door niet mee te werken. Toen Kragh Andersen aanviel, aarzelde ik een seconde. Hij had snel een kloof en bewees hoe sterk hij was."

    

   Winnaar Søren Kragh Andersen (24): "Ik wou deze overwinning zo graag, maar ik had niet gedacht dat het mogelijk zou zijn. Ik ben verrast dat ik onder meer Terpstra en Gilbert klop, toch zeer goeie klassieke renners. Het is mijn eerste zege in een klassieker."

   Het sleutelmoment: Terpstra houdt de benen stil bij aanval van Kragh Andersen

   De tweet van Patrick Lefevere:

   Fase per fase

   1. 16 uur 44. Naesen eindigt 4e, voor Madouas, Benoot, Vanmarcke en Gilbert. .
   2. 16 uur 39. Finish: gemiddelde van 46 km/u. Søren Kragh Andersen moest vorig jaar nog vrede nemen met de tweede plaats, maar de Sunweb-Deen is dit jaar de primus. In een prestigesprintje pakt Terpstra nog de tweede plaats. De blik van de Nederlander is veelzeggend. .
   3. 16 uur 38. Laatste kilometer! Søren Kragh Andersen kan aan zijn zegegebaar denken. Hij gaat deze klassieker winnen. .
   4. 16 uur 35. Knappe inspanning in de achterhoede: Benoot en Gilbert sluiten aan bij Vanmarcke, Naesen en Madouas. Zij zullen voor plaats 4 mogen knokken. De achterstand van Terpstra en Cosnefroy: 22 seconden. .
   5. 16 uur 33. "Ik denk niet dat Terpstra en Cosnefroy vanavond nog een glas zullen drinken.". Christophe Vandegoor.
   6. 16 uur 32. Kragh Andersen kijkt nu niet meer om en werkt nog een tijdritje van 6 kilometer af. Vorig jaar was de Deen tweede, deze keer zal hij met de hoofdprijs aan de haal gaan. .
   7. 16 uur 30. Terpstra leert Cosnefroy, die weigerde mee te werken, een lesje. Maar de Nederlander offert op die manier natuurlijk zijn eigen winstkansen op en geeft Kragh Andersen de zege als het ware cadeau. .
   8. 16 uur 30. Andersen springt weg bij Terpstra en Cosnefroy.

    Andersen springt weg bij Terpstra en Cosnefroy

   9. 16 uur 27. Kragh Andersen solo? Kragh Andersen kiest als eerste het ruime sop. Terpstra speelt het spel hard en laat het werk over aan de jonge Cosnefroy. "Liever Kragh Andersen dan jij", lijkt de Nederlander wel te denken. .
   10. 16 uur 26. Nog 11 kilometer. De grindwegen zijn achter de rug . Met z'n drieën mogen ze de podiumplaatsen verdelen. Cosnefroy blijft de koele kikker spelen en springt van wiel naar wiel. .
   11. 16 uur 20. In de achtergrond sluiten Gilbert, Benoot en Wallays nog aan in een groepje met Démare. Maar dit is voor een ereplaats, want zij volgen al op een minuut. .
   12. 16 uur 16. We weten niet of Cosnefroy nog echt rekent op ploegmakker Naesen in de achtergrond, maar de Fransman van AG2R werkt niet mee. Terpstra ergert zich blauw. .
   13. 16 uur 15. Terpstra maakt zich kwaad op medevluchter Cosnefroy.

    Terpstra maakt zich kwaad op medevluchter Cosnefroy

   14. 16 uur 11. Situatie. De 3 leiders Terpstra-Kragh Andersen-Cosnefroy hebben een half minuutje op Naesen-Vanmarcke-Madouas. Nog 21 kilometer.
   15. 16 uur 07. "Ik denk dat de vogels gaan vliegen zijn.". José De Cauwer.
   16. 16 uur 05. 2017 of 2018? Ook vorig jaar waren Terpstra (Quick-Step) en Kragh Andersen (Sunweb) op pad. Quick-Step-ploegmakker Trentin was er ook bij en klaarde toen de klus. De Nederlander en de Deen hebben nu toch het gezelschap gekregen van de Fransman Cosnefroy (AG2R).
   17. 16 uur 02. Kragh Andersen en Terpstra bundelen hun krachten. Ze hebben een tiental seconden op tegenaanvaller Cosnefroy, die wat blijft hangen. Een beetje verder zien we nog een groepje met onder meer Vanmarcke en Naesen. .
   18. 16 uur . "De vele lekke banden beginnen me ook te enerveren.". José De Cauwer.