Gilbert zet op zijn 36e nu ook Parijs-Roubaix op zijn erelijst

  Parijs-Roubaix
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 257 km
  location 11:14: Compiègne - 17:12: Roubaix
  trophy Philippe Gilbert
  einde
  startfinish
  04080120160200257

   Philippe Gilbert heeft Parijs-Roubaix naar zijn hand gezet. De veteraan van Deceuninck-Quick Step was Nils Politt de baas op de piste in Roubaix. Gilbert heeft nu 4 van de 5 Monumenten gewonnen, enkel Milaan-Sanremo ontbreekt nog.

   Bekijk de ontknoping van Parijs-Roubaix:

   De 117e Parijs-Roubaix in een notendop:

   • Sleutelmoment: Iedereen lonkt naar Carrefour de l'Arbre, maar op Gruson (sector 3) valt de beslissing. Enkel Gilbert kan de versnelling van Politt beantwoorden.
   • Winnaar van de dag: Philippe Gilbert, uiteraard. De Ronde, Luik en Lombardije stonden al op zijn erelijst en Gilbert jaagt in de nadagen van zijn carrière op het vierde en vijfde monument. Milaan-Sanremo wordt keer op keer moeilijker, Parijs-Roubaix leek ook al een uitzichtloze missie. Maar vandaag gaf Gilbert iedereen lik op stuk.
   • Pechvogel van de dag: Wat als... Wout van Aert in het Bos geen pech kent? Van Aert kleurde mee de finale, maar moest toch de tol betalen voor alle inhaalmanoeuvres.
   • Pechvogel van de dag (2): Wat als... Sep Vanmarcke in de finale geen schakelproblemen heeft? De knieproblemen leken hem niet al te veel te deren, maar pech besliste er anders over.

   Van Aert wordt genekt in het Bos van Wallers

   Lekke banden, valpartijen en nog meer mechanische defecten: het zijn die ingrediënten die van Parijs-Roubaix de meest hectische klassieker van het voorjaar maken. Alexander Kristoff en Tiesj Benoot werden achtervolgd door de duivel en zouden nooit een hoofdrol vertolken in de Hel.

    

   In het Bos van Wallers was Wout van Aert dan weer de grote pechvogel. De Jumbo-Visma-kopman moest van fiets wisselen, kwam ten val tijdens zijn inhaalrace, maar zat na een indrukwekkende klopjacht net op tijd weer op de juiste plaats bij het losbarsten van de finale.

    

   Die werd na snelle openingsuren geopend door Philippe Gilbert, die op zijn kousenvoeten op 65 kilometer van de finish naar het front trok. Met Politt kreeg hij een schaduwfavoriet in zijn zog en dat scenario deed de benen van Sagan kriebelen.

    

   Op 55 kilometer van de aankomst zette de winnaar van vorig jaar een tegenoffensief op poten, met Van Aert, Lampaert en Vanmarcke als speelkameraadjes. Konden Van Avermaet, Naesen en co niet beter of hadden ze zich laten verrassen? Hoe dan ook werd al snel duidelijk dat de winnaar bij het zestal zat.

   Wout van Aert zakt helemaal naar achteren in het Bos van Wallers door pech

   Van Aert komt zwaar ten val in een bocht na een fietswissel

   Gilbert zet de finale helemaal naar zijn hand

   Net voor de stroken van de waarheid schudde een vastberaden Gilbert nog eens hevig aan de boom. In het steekspel dat daarop volgde betaalde Van Aert toch een stevige prijs voor zijn race in de race. De gele kopman zag zijn brandstoftank daarna heel snel leeglopen.

    

   Op Camphin-en-Pévèle en Carrefour de l’Arbre lieten Lampaert, Gilbert en Sagan elk op hun beurt hun spierballen rollen, maar het was ietwat verrassend Politt die de koers in een beslissende plooi legde. Op Gruson (secteur 3) kon enkel Gilbert zijn uitnodiging voor een laatste dans volgen.

    

   Het duo haspelde de laatste kinderkopjes af en trok broederlijk naar de Velodrome in Roubaix. Politt probeerde zijn ervaring op de piste uit te spelen, maar was niet opgewassen tegen Gilbert in zijn monumentenjacht. Hij zette de kers op de taart van het Deceuninck-voorjaar en plaatste vooral nog een zeer laat orgelpunt op zijn carrière.

   Politt en Gilbert rijden weg

   Parijs - Roubaix klassement

   Fase per fase

   1. 17 uur 13. Gilbert: de verdiende winnaar. Op zijn 36e maakt Philippe Gilbert zijn droom waar en voegt hij met Parijs-Roubaix nog een monument toe aan zijn indrukwekkende erelijst. Gilbert opende zelf de finale, zag een elitegroepje terugkeren, zette de finale naar zijn hand en plaatste de kers op de taart in de sprint. Chapeau!
   2. 17 uur 12. Nummer 4 van de Big 5! Gilbert heeft zijn vierde monument te pakken! Politt speelde het erg kloek als ex-pistier, maar Gilbert liet zich niet in de luren leggen en klaart de klus makkelijk in de sprint. Lampaert eindigt op de derde plaats. .
   3. 17 uur 12. Gilbert zet aan en gaat het afmaken.
   4. 17 uur 11. Politt houdt Gilbert meesterlijk hoog.
   5. 17 uur 11. Politt heeft piste-ervaring. Lampaert gaat te laat komen: 17 seconden. Daar is de bel.
   6. 17 uur 10. Gilbert bijt zich vast in het wiel van Politt en lijkt niet over te nemen. Nog anderhalve ronde. .
   7. 17 uur 10. La flamme rouge. De laatste steentjes zijn achter de rug. We draaien zo meteen de piste op. Gaat Lampaert nog een rol spelen? .
   8. 17 uur 09. Door de druk van Lampaert moet Politt naar de kop blijven komen. .
   9. 17 uur 08. Gilbert en Politt kijken een beetje naar elkaar en dat zint Lampaert wel, die steeds dichter komt. Durft Gilbert echt te pokeren? .
   10. 17 uur 08. "Let toch maar op met Politt op de piste...". Karl Vannieuwkerke .
   11. 17 uur 07. Nog 3.000 meter. Ze lijken met z'n tweeën naar de Velodrome te trekken. Spannend!
   12. 17 uur 07. Vanmarcke kust het achterwerk van Sagan, maar de podiumplaatsen zijn weg. .
   13. 17 uur 06. Nog 4 kilometer. Op een rotstuk dat venijnig helt zet Gilbert wat spanning op zijn benen. Maar Politt is goed gewaarschuwd door zijn volgwagen en houdt onze landgenoot zeer goed in de gaten. .
   14. 17 uur 06. Lampaert laat Sagan achter.

    Lampaert laat Sagan achter

   15. 17 uur 05. Lampaert op 3. Lampaert laat Sagan in de steek: hij gaat solo naar het podium kletsen!
   16. 17 uur 04. Vanmarcke krijgt een nieuwe tweewieler onder zijn kont geschoven. Lampaert en Sagan mogen dus bikkelen om de derde plaats. .
   17. 17 uur 03. Hem lijkt ook het Waterloo voor Sagan, al zit hij na wat spielerei toch weer in het spoor van de twee Belgen. Ook zij moeten blijven knokken voor een podiumplek. Vanmarcke wordt nu geholpen door de volgwagen. .
   18. 17 uur 02. Bij Van Aert is het vat helemaal af. Hij botst van de ene steen naar de andere en wordt door iedereen in de steek gelaten. .
   19. 17 uur 01. Op Hem legt Gilbert zijn Duitse reisgezel nog eens aan de rekker. Politt oogt wat log, maar bekkentrekkend lost hij onze landgenoot voor geen meter. .
   20. 17 uur . Secteur 2: Hem. Gilbert won 1 keer de Ronde, 1 keer Luik en 2 keer Lombardije. Milaan-Sanremo blijft een blinde vlek op zijn palmares, maar Parijs-Roubaix kan hij straks misschien wel afvinken. .