• home
 • video
 • pas verschenen

  Parijs - Roubaix: Compiègne-Roubaix

  Parijs - Roubaixeinde
  22 °C/>wegwedstrijd
  VertrekCompiègne - AankomstRoubaix -
  Afstand257 km
  04080120160200257

   Peter Sagan heeft alle puntjes op de i gezet in Parijs-Roubaix. De wereldkampioen viel van ver aan en klopte vroege vluchter Silvan Dillier op de piste in Roubaix. Niki Terpstra reed naar de derde podiumplaats. 

   116e Parijs-Roubaix in een notendop

   • Sleutelmoment: Na de kasseien van Orchies valt het wat stil in het peloton met alle favorieten. Peter Sagan gaat er stiekem vandoor en krijgt snel een halve minuut cadeau. Hij haalt de vroege vluchters bij en bewijst daarna dat hij allesbehalve een sleper is.
   • Verliezers van de dag: Quick-Step leek op papier niet te kunnen verliezen met hun sterrenteam, maar Gilbert en Stybar schoten hun pijlen te vroeg af en Terpstra was in het man-tegen-man-gevecht met Sagan op de kasseien niet sterk genoeg.
   • Opvallend: Peter Sagan is de eerste sinds Bernard Hinault in 1981 die in de regenboogtrui mag juichen op de velodroom van Roubaix.

   VIDEO: Samenvatting Parijs-Roubaix

   Vroege vlucht met 3 Belgen, Wallays en Dillier als overlevers

   In 2 schijven en na veel vijven en zessen vormde zich de vlucht van de dag. Hierbij 2 jonge Belgen van WB Aqua Protect (Robeet en Duquennoy) en vooral Jelle Wallays, die al voor het 3e jaar op een rij een ticket kon versieren voor de populaire vroege trein.

    

   Voor, op en na de eerste kasseistroken werd het peloton al uitgedund door een opeenvolging aan valpartijen. Zo konden we al snel (schaduw)favorieten als Thomas, Trentin en Langeveld schrappen.

    

   Ook Michael Goolaerts, een ploegmaat van Van Aert, ging tegen de grond. Hij werd het slachtoffer van een hartstilstand, moest gereanimeerd worden en werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Zondagavond kwam het nieuws dat hij overleden is.

   Quick-Step eerst in het offensief, daarna in het defensief

   Bij Quick-Step leek iedereen erop te azen om zo snel mogelijk weg te geraken, zodat ze niet een tactisch afstoppingsspel terecht zouden komen. Gilbert opende de debatten al in het Bos van Wallers, maar net als de aanval van Stybar wat later reed hij nooit ver weg.

    

   Toen Stybar werd gegrepen, werd er even naar elkaar gekeken en dat was voor Sagan het ideale moment om zijn turbo aan te zetten. De anderen twijfelden, Sagan werd in een mum van tijd een verre stip.

    

   Met nog bijna 60 kilometer op de teller zou Sagan zichzelf ongetwijfeld nog tegen te komen, maar de Slovaak viel niet stil. Zo hield hij in eerste instantie Van Aert en Stuyven, die tot op 20 seconden kwamen, af. 

    

   Daarna kreeg Sagan ook nog eens de hulp van vroege vluchters Dillier en Wallays. Die laatste moest op de kasseien van Cysoing dan toch passen. Hij zou uiteindelijk 14e worden.

    

   Dillier, die nog maar vorige week (met een zege) zijn comeback maakte na een gebroken vinger, leek eenzelfde lot beschoten, maar de Zwitserse kampioen beet zich vast in het wiel van de wereldkampioen.

   Sagan en Dillier houden elitegroepje af

   Samen hielden ze een elitegroep bijna voortdurend op een minuut. Daaruit viel Van Aert weg met een lekke band. Ronde-winnaar Terpstra sloeg de handen in elkaar met Vanmarcke, Van Avermaet en Stuyven, maar ze kwamen geen stap dichterbij.

    

   In de sprint om de zege drong Sagan Dillier de kop op. Die wachtte lang. Te lang, want toen Sagan erover kwam, kon hij makkelijk zijn inspanning volhouden. Terpstra liet zijn Belgische gezellen vlak voor de piste nog achter op weg naar de 3e plaats.

    

   In het prestigesprintje om de 4e plaats klopte titelverdediger Van Avermaet Stuyven en Vanmarcke. Met Jens Debusschere eindigde nog een 4e landgenoot in de top 10.