• home
 • video
 • pas verschenen

  Parijs - Roubaix: Compiègne-Roubaix

  Parijs - Roubaixeinde
  12 °C/>wegwedstrijd
  VertrekCompiègne - AankomstRoubaix -
  Afstand257 km
  04080120160200257

   Greg Van Avermaet heeft Parijs-Roubaix gewonnen. De olympische kampioen klopte Stybar en Langeveld op de piste van Roubaix. Tom Boonen miste in de finale de goeie slag.

   Parijs-Roubaix kort samengevat

   • Sleutelmoment: Kort na Mons-en-Pévèle valt de beslissing. Sagan en Van Avermaet lijken het verschil te maken, maar de wereldkampioen heeft voor de tweede keer materiaalpech op een slecht moment. Boonen pokert, omdat Stybar mee is, maar hij raakt in zijn laatste koers nooit meer voorin.
   • Pechvogel van de dag: Peter Sagan solliciteerde opzichtig naar deze titel, maar Oliver Naesen won deze nevencompetitie met een straatlengte voorsprong. Naesen kwam eerst zwaar ten val en reed daarna ook nog een drietal keer lek.
   • Opvallend: Van Avermaet is de eerste regerende olympische kampioen die Parijs-Roubaix weet te winnen. Het is het eerste monument voor de 31-jarige Oost-Vlaming.

   VIDEO: Bekijk hier het verslag van Parijs Roubaix

   Waanzinnige openingsfase

   Omdat de vroege vlucht vaak heel ver kan dragen in Parijs-Roubaix was er een heuse toeloop op de tickets. De eerste twee uur werden tegen een gemiddelde van meer dan 50 km/u afgewerkt. En nog kreeg niemand meer dan een minuut bijeengefietst.

    

   De eerste kasseistroken, traditioneel een opwarmertje, zorgden al meteen voor ravage. Naesen, Lampaert en Durbridge werden na een fameuze val teruggeslagen.

    

   Toen ook ex-winnaar Terpstra zwaar ten val kwam op de stenen werd de op papier ijzersterke Quick-Stepploeg rond Boonen plots gedecimeerd. Enkel Stybar en Trentin konden hun kopman nog bijstaan.

    

   Nog voor de passage van het Bos van Wallers reed Van Avermaet zijn fiets in de vernieling. Een dolle achtervolging eindigde pas na 20 kilometer. Van Avermaet had al een eerste cartouche verschoten.

   Niet Quick-Step maar BMC slaat de maat in de finale

   Op een kasseistrook tussen het Bos en Mons-en-Pévèle in liet Boonen zich in de luren leggen door Sagan. Omdat de wereldkampioen daarna lek reed, ging het feestje niet door. Maar Boonen had de boodschap begrepen. Op de volgende stroken nam hij steeds de kop.

    

   Oss en Stuyven konden wel voorop blijven. Een gedroomde situatie voor respectievelijk Van Avermaet en Degenkolb.

    

   Toen het verschil klein genoeg was reden eerst het trio Roelandts, Moscon en Claeys naar de twee leiders en daarna het trio Van Avermaet, Stybar en Langeveld.

    

   Boonen en Sagan zaten, ook bij gebrek aan ploegmaats, gevangen. Zij zouden nooit meer in de spits geraken. Zo moest Boonen in zijn allerlaatste wedstrijd vrede nemen met een bijrol in het koersverhaal.

    

   Vooraan zetten de BMC'ers de koers naar hun hand. Eerst ging Oss alleen, daarna leidde hij Van Avermaet naar de dubbele strook Mons-en-Pévèle en Carrefour de l'Arbre.

   Stybar wil verrassen op piste, Van Avermaet blijft ijskoud

   Van Avermaet weerde zich als een duivel in een wijwatervat om zo veel mogelijk kastanjes uit de boom te schudden. Enkel Stybar en Langeveld bleven aan de boom hangen.

    

   Op een kleine prik van Stybar na bleven de drie bij elkaar tot op de piste. Daar werd getalmd, zodat ultiem nog Stuyven en Moscon hen op de nek vielen.

    

   Stybar maakte van de verwarring gebruik om van ver aan te gaan. Hij sloeg meteen een kloof, terwijl Van Avermaet ingesloten leek. Maar met een ultieme krachtsinspanning zette Van Avermaet het toch nog recht, een oerschreeuw er bovenop gooiend.