IJzersterke Longo Borghini soleert naar de zege in stoffige Parijs-Roubaix

  Parijs-Roubaix vrouwen
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 125 km
  location 12u25: Denain - 15u50: Roubaix
  trophy Elisa Longo Borghini
  einde
  startfinish
  020406080100125

   De tweede editie van Parijs-Roubaix is gewonnen door Italiaans kampioene Elisa Longo Borghini. De renster van Trek-Segafredo was slim en sterk en reed weg op een moment dat een kopgroepje met Lotte Kopecky net gegrepen werd. De Italiaanse liet niemand meer terugkeren. Lotte Kopecky sprintte in de achtervolgende groep naar de tweede plaats.

   Parijs-Roubaix kort samengevat

   • Winnaar van de dag: Elisa Longo Borghini was zonder al te veel twijfel de sterkste vrouw in koers. Haar ploeg Trek-Segafredo controleerde een groot stuk van de koers en beschermde de vlucht van de Italiaanse voorbeeldig, zodat het in de finale nooit echt spannend werd.
   • Verliezer van de dag: Lotte Kopecky stond met stip aangeduid als topfavoriete voor de zege, maar strandde op de tweede plaats. Onze landgenote zette zelf een offensief op, maar kreeg te weinig bewegingsvrijheid en had binnen SD Worx enkel steun aan Chantal van den Broek-Blaak.
   • Opvallend: Met Lizzie Deignan (zwangerschap) en Marianne Vos (corona) ontbraken de nummers 1 en 2 van de eerste editie van Parijs-Roubaix voor vrouwen. Longo Borghini stond in oktober vorig jaar als derde op het podium, dus is met haar overwinning vandaag de logica gerespecteerd.

   Koers heeft vaart van bij de start

   Kort voor de start moest Vos afhaken door een positieve coronatest. Brute pech voor een van de belangrijkste kanshebbers, maar de koers wacht op niemand. Op het plaatselijke parcours in startplaats Denain ging het meteen hard.

    

   Vijf rensters fietsten een voorsprong van zo'n twee minuten bij elkaar. Na drie kasseistroken bleef enkel Erath nog over en ook zij zou niet lang overleven. De Duitse werd platgereden door Van Dijk, die de koers bikkelhard maakte voor een indrukwekkende ploeg van Trek-Segafredo.

    

   De formatie moest haar plannen wel aanpassen toen diezelfde Van Dijk lek reed en emmers brandstof verspilde om terug voorin te geraken. SD Worx, dat andere sterke blok, nam de regie over in de aanloop naar de beruchte strook van Mons-en-Pévèle. Van den Broek-Blaak opende de debatten voor de grote namen.

   Longo Borghini en Trek-Segafredo zijn te sterk

   Kopecky deed nog een schepje bovenop de inspanning van haar ploeggenote. Enkel Bastianelli en met een beetje vertraging Brand konden de demarrage van onze landgenote beantwoorden. De achtervolgers beseften echter het gevaar en hielden de kopgroep aan een korte leiband.

    

   Ondertussen werd Balsamo uit koers genomen. De wereldkampioene hing na pech iets te lang aan een bidon en mocht inpakken. Ook die tegenslag kreeg Trek-Segafredo niet klein. Toen het groepje van Kopecky ingerekend werd, plaatste Longo Borghini een nieuwe aanval. In een wip had ze een bonus van een halve minuut beet.

    

   SD Worx had niet genoeg volk over om de achtervolging deftig te organiseren. Het bleef bij stroomstoten van Kopecky en Van den Broek-Blaak, met Trek-waakhonden Brand en Van Dijk in de nek. Longo Borghini verzwakte geen seconde, ook niet op Carrefour de l'Arbre, en dokkerde onbedreigd naar de zege.

   Longo Borghini: "Dacht dat ik niet klaar was"

   Elisa Longo Borghini straalde na de finish. "Dit is een ongelofelijk gevoel. Het is moeilijk geweest, want ik heb een maand lang sinusitis gehad. Ik kon niet presteren zoals ik het wilde. Ik wist dat ik beter kon en dat was frustrerend."

    

   "Ik moet eerst mijn vriend Jacopo (Mosca), mijn ouders en mijn nichtjes bedanken. Zij hielden mijn moreel hoog. Ik wil ook Trek-Segafredo bedanken omdat ze vertrouwen in mij bleven houden. Ik dacht dat ik niet klaar was voor deze koers, maar ze zeiden dat ik het kon. En ze hadden gelijk."

    

   "Ik wou dat ik al mijn ploegmaats mee kon nemen op het podium. Het was echt een heel goede teamprestatie", vond ook Longo Borghini. "Dit is ook een beetje voor Elisa (Balsamo), die gediskwalificeerd werd. Regels zijn regels, maar soms pak je gewoon zo'n bidon collé vast."

   Brand: "Wist dat Longo Borghini klaar zou zijn"

   Lucinda Brand, ploeggenote van Longo Borghini, trok op pad met Kopecky en Marta Cavalli. "Op zich was het wel fijn om op een aantal kasseistroken in die groep te beginnen", vertelde Brand. "Dat scheelt toch een hoop stress. Ik wist niet goed hoe ik met die groep kon winnen. Wat dat betreft was het voor ons als ploeg toch ook niet de ideale situatie. Toen we werden teruggehaald, ging Elisa er meteen vandoor. Perfect."

    

   "We zijn heel blij met 1 en 3. Ik moet eerlijk zeggen dat ik wist dat ze klaar zou zijn. Dat een weekje niet koersen en thuis zijn, haar goed zou doen."

   Rituitslag Parijs-Roubaix (vrouwen)Rituitslag Parijs-Roubaix (vrouwen)

   Bekijk de reacties:

   Fase per fase

   1. 15 uur 46. Kopecky 2e. Kopecky spreekt haar ervaring op de piste aan en pakt de tweede plek, Brand vervolledigt het podium. .
   2. 15 uur 45 match afgelopen
   3. 15 uur 45. Elisa Longo Borghini wint de tweede Parijs-Roubaix voor vrouwen.

    Elisa Longo Borghini wint de tweede Parijs-Roubaix voor vrouwen

   4. 15 uur 44. Longo Borghini draait de piste op. Een triomftocht voor de Italiaanse, die een solo van zo'n 35 km gaat afronden. .
   5. 15 uur 40. Kilometers aftellen. De achtervolgers rijden voor de tweede plek, Longo Borghini kan al wat genieten. .
   6. 15 uur 37. De laatste noemenswaardige kasseien van de dag liggen achter ons. Longo Borghini is op weg naar de bloemen. .
   7. Willems à Hem. Longo Borghini rijdt een heel gelijkmatig tempo en blijft haar voorsprong met verve verdedigen. . 15 uur 34.
   8. 15 uur 31. Van den Broek-Blaak neemt de achtervolgers nog eens op sleeptouw, maar zij heeft al zoveel gegeven. Op tien kilometer van de streep is het niet genoeg. .
   9. 15 uur 28. Enkel pech of een valpartij kan Elisa Longo Borghini nog van de zege in deze Parijs-Roubaix houden. Het verschil loopt nu snel op. .
   10. 15 uur 27. Er rijdt constant iemand van Trek-Segafredo tussen. Dat is demotiverend. Ine Beyen.
   11. 15 uur 27. Van Dijk en Brand zijn op Gruson de ideale waakhonden voor Longo Borghini.

    Van Dijk en Brand zijn op Gruson de ideale waakhonden voor Longo Borghini

   12. Gruson. Van Dijk en Brand zijn de ideale waakhonden voor Longo Borghini. Kopecky moet steun zoeken bij Cavalli, Trek-Segafredo heeft de koers in de tang. . 15 uur 26.
   13. 15 uur 24. Kopecky probeert het op Carrefour de l'Arbre, maar Longo Borghini houdt stand.

    Kopecky probeert het op Carrefour de l'Arbre, maar Longo Borghini houdt stand

   14. 15 uur 23. We zien geen sporen van verzwakking bij Longo Borghini. Van den Broek-Blaak lijkt af te haken, Kopecky neemt vooral volk van Trek-Segafredo mee. .
   15. Carrefour de l'Arbre. Schots en scheef liggen ze, de kasseien van Carrefour de l'Arbre. Als de achtervolgers nog iets willen rechtzetten, zal het wellicht hier moeten gebeuren. Kopecky beseft dat. . 15 uur 22.
   16. 15 uur 20. De zwieper heeft Longo Borghini toch niet te veel afgeremd. De stenen van Camphin-en-Pévèle hebben eigenlijk geen verschil gemaakt. .
   17. 15 uur 20. Camphin-en-Pévèle eist een tol, Borghini mist in de bocht en valpartij in peleton.

    Camphin-en-Pévèle eist een tol, Borghini mist in de bocht en valpartij in peleton

   18. Camphin-en-Pévèle. Terwijl Van den Broek-Blaak nog eens diep in haar krachtenarsenaal grabbelt, mist Longo Borghini haar bocht. Dat kost krachten en tijd voor de Italiaanse. . 15 uur 18.