Ga naar de inhoud

Solo van 80 (!) kilometer levert Deignan historische winst in 1e Roubaix voor vrouwen op

Parijs-Roubaix vrouwen
Wegwedstrijd
117 km
13:35 Denain - 17:00 Roubaix
Elizabeth Deignan
einde
 1. 0
 2. 20
 3. 40
 4. 60
 5. 80
 6. 100
 7. 117

  Voormalig wereldkampioene Lizzie Deignan (Trek-Segafredo) heeft een straf nummer opgevoerd in de allereerste Parijs-Roubaix voor vrouwen. De 32-jarige Engelse ranselde iedereen uit het wiel op de allereerste kasseistrook. Niemand zag haar nog terug. Belgisch kampioene Lotte Kopecky kende pech op het verkeerde moment en finishte als 15e, Jolien D'hoore deelde ook in de klappen, maar kon haar laatste race wel uitrijden.

  Parijs-Roubaix voor vrouwen in een notendop

  • Sleutelmoment: Er was op voorhand aangekondigd dat het een afvallingsrace zou worden bij de vrouwen en dat de eerste kasseistrook al meteen cruciaal zou kunnen zijn. Maar dat de steentjes van Hornaing zó bepalend zouden zijn, zal niemand verwacht hebben. Lizzie Deignan ging er alleen vandoor, haar collega's zagen haar pas in Roubaix terug.
   
  • De winnares: Lizzie Deignan was zelf een van de grootste pleitbezorgers van een Roubaix voor vrouwen en ze had duidelijk toegeleefd naar deze koers. De 32-jarige mama smukt haar sowieso al indrukwekkende palmares (met onder meer een wereldtitel, de Ronde, Luik-Bastenaken-Luik en de Strade) nog wat meer op.
   
  • De Belgen: Lotte Kopecky leek over goeie benen te beschikken, maar een lekke band en valpartij verknalden het voor haar. Kopecky probeerde op een fiets van een veel grotere ploegmaat nog terug te keren, maar dat was een onbegonnen zaak. Jolien D'hoore had toen haar dosis pech al gehad. In haar laatste koers voerde ze een ondankbaar achterhoedegevecht.

  Deignan schrijft geschiedenis en wint allereerste Parijs-Roubaix voor vrouwen

  Beslissing op eerste kasseistrook, valpartijen op natte kasseien

  Jarenlang hadden de vrouwen gesmeekt om een eerste editie van Parijs-Roubaix, maar door corona moesten ze daar wat langer dan gehoopt op wachten. De regen van de voorbije 24 uur én de felle wind maakten er bovendien een memorabele eersteling van.

   

  Na 3 lokale rondjes rond startplaats Denain waren de benen voldoende warmgedraaid om aan de onophoudelijke opeenvolging van de 17 kasseistroken te beginnen.

   

  Lizzie Deignan sloeg al meteen een kloof. Veel te vroeg, dachten haar collega's, maar toen de ex-wereldkampioene meer dan 2 minuten uitliep, begon de paniek toch toe te slaan.

   

  Vooral topfavoriete Marianne Vos maakte een zenuwachtige indruk. Haar pogingen om de gang erin te krijgen, haalden weinig uit. Op het tweeluik Camphin-en-Pévèle (4 sterren) en Carrefour de l'Arbre (5 sterren) trok ze zelf dan maar van leer.

   

  Door enkele spectaculaire valpartijen werden de achtervolgers onbedoeld uitgedund. Toch waren met Deignan en Vos duidelijk de twee sterkste rensters weg. De Nederlandse naderde tot op iets meer dan een minuut, maar Deignan had haar inspanning goed getimed.

   

  De laatste 10 kilometer, en zeker de finish op de Vélodrome, waren een triomftocht voor Deignan. De eerste editie van Parijs-Roubaix krijgt zo meteen een grote naam op de erelijst én smaakt bovendien naar meer. Hopelijk komt er over iets meer dan een halfjaar al een vervolg.

  Deignan komt solo aan op de piste in Roubaix

  Kopecky moet van fiets wisselen op slecht moment, achter haar wordt gevallen

  Deignan met een slippertje, Van Dijk en co gaan hard tegen de grond

  Deignan: "Vroege aanval was nooit het plan, ik was eigenlijk knecht"

  • Lizzie Deignan (winnares): "Eigenlijk was het totaal niet het plan om zo vroeg aan te vallen. Ik was gestart als de nummer 3 van onze ploeg en wou op die eerste strook vooraan zitten om mijn kopvrouwen te beschermen. Maar toen ik omkeek, zag ik dat ik een gat had. Ik dacht: dat ze dan maar achter mij rijden. En dus heb ik toch maar doorgezet. Ik ben overmand door emoties. Je kunt je niet voorstellen hoe trots ik ben dat ik de eerste winnares ben van zo'n mythische wedstrijd."

  • Marianne Vos (tweede): "Deignan viel erg vroeg aan. "Te vroeg", denk je, maar ze bleef gewoon gaan. Ik bleef toch op een minuut hangen. Sterk, want ik heb alles gegeven. Deignan verdient de steen. Dit was meteen een prachtige editie."

  • Elisa Longo Borghini (derde / ploeggenote Deignan): "Niemand verdient deze overwinning meer dan zij. Ze was echt de sterkste vandaag. Ikzelf ben 3 of 4 keer gevallen en toch smaakt dit naar meer. De kasseien lagen er erg glad bij, maar opgeven doe je niet in Roubaix."
  Rituitslag Parijs-Roubaix vrouwen
  naamresultaatploeg
  1
  Elizabeth Deignan
  116 km in 2u56'07"
  2
  Marianne Vos
  op 1'17"
  3
  Elisa Longo Borghini
  1'47"
  4
  Lisa Brennauer
  1'51"
  5
  Marta Bastianelli
  2'10"
  6
  Emma Norsgaard
  2'10"
  7
  Franziska Koch
  2'10"
  8
  Audrey Cordon Ragot
  2'10"
  9
  Marta Cavalli
  2'10"
  10
  Chantal van den Broek-Blaak
  2'10"

  Fase per fase

  1. 17 uur 14. Tot morgen! De wedstrijd bij de vrouwen was veelbelovend, afwachten of we bij de mannen morgen even veel spektakel krijgen. Ook dan zijn we er uiteraard vanaf de start om 11.15 uur bij. Tot dan! .
  2. 17 uur . Jolien D'hoore is inmiddels gefinisht, waarmee haar carrière er nu helemaal opzit. .
  3. 16 uur 48. Wachten op D'hoore. Op Jolien D'hoore is het nog even wachten. Ze zal haar laatste koers, haar eerste Roubaix, ongetwijfeld willen uitrijden, ondanks alle pech. .
  4. 16 uur 45. Daar is Kopecky! Lotte Kopecky komt nu ook binnen. Ze kan nog sprinten voor een ereplaats. "Ze heeft nog een hele mooie achtervolging ingezet." .
  5. 16 uur 43. De 5e plaats is voor Marta Bastianelli, die het sprintje wint van het eerste groepje. .
  6. 16 uur 42. En Eliza Longo-Borghini, die eerder deze koers nog zwaar ten val kwam, vervolledigt het podium. Ze houdt de aanstormende Brennauer net af. Ze viert het alsof ze gewonnen heeft. .
  7. 16 uur 42. Vos op 2. Vlak na de finish van Deignan draait ook Vos de piste op. Ze heeft het nog geprobeerd, maar uiteindelijk viel er toch niet veel te doen aan Deignan vandaag. .
  8. 16 uur 40 match afgelopen
  9. 16 uur 39. Onder luid applaus wordt Deignan verwelkomd door het publiek op de Vélodrome. Ze beantwoordt het applaus met een brede glimlach. .
  10. 16 uur 39. Na de Espace Crupelandt draait Deignan snel de piste op. Daar wacht haar nog een laatste ererondje. .
  11. Espace Crupelandt *. Deignan dobbert over de steentjes van de Espace Crupelandt, de laatste officiële strook van Parijs-Roubaix, vernoemd naar de enige ex-winnaar van deze koers die afkomstig was uit Roubaix. . 16 uur 38.
  12. 16 uur 36. Vos blijft zich smijten, maar ze moet nu toch ook al weten dat het niets meer zal uithalen. Het is meer Longo-Borghini afhouden, dan Deignan bedreigen. .
  13. 16 uur 35. Deze zege gaat gepaard gaan met tranen. Tranen vanwege de uitputting, vanwege de grootsheid van het moment. Ruben Van Gucht.
  14. 16 uur 34. Het moet genieten zijn voor Lizzie Deignan, die via de "cités" van Roubaix stilaan de Vélodrome nadert. De velo-droom van Deignan wordt werkelijkheid. .
  15. 16 uur 32. Droompodium. Longo-Borghini blijft nog altijd uit de muil van de achtervolgers en flirt zo met de derde plaats. Het zou wel een podium zijn om duimen en vingers bij af te likken: 1. Deignan 2. Vos 3. Longo-Borghini. Wordt het dat? .
  16. 16 uur 30. Het is te ver. Het verschil is te groot. Het helt over naar Deignan. Ruben Van Gucht.
  17. Hem. Ze hadden deze strook misschien "Haar" kunnen noemen bij de vrouwen, maar met dat soort overwegingen zal Deignan zich nu niet bezighouden. Het beste lijkt er wel stilaan af, maar het verschil is geruststellend. . 16 uur 29.
  18. 16 uur 27. De tijd van de GPS loopt dan wel niet terug, de gepointeerde afstand tussen Deignan en Vos doet dat vreemd genoeg wel. Zo blijft het natuurlijk toch spannend. .
  Parijs - Roubaix
  ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
  09/04Compiègne - Roubaix
  256,6 km
  Mathieu van der Poel
  Mathieu van der Poel