Primoz Roglic deelt uppercut uit aan punchers en is zo steviger leider

  Parijs - Nice: Rit 6
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 202.5 km
  location 11u03: Brignoles - 15u46: Biot
  trophy Primož Roglic
  einde
  startfinish
  0306090120150180202.5

   Primoz Roglic heeft zijn ambities in Parijs-Nice kracht bijgezet. De Sloveen van Jumbo-Visma was in een sprint bergop sneller dan Christophe Laporte en Michael Matthews. Dylan Teuns viel net naast het podium. Dankzij de bonificatieseconden hangt het geel een stuk steviger om de schouders van Roglic.

   De vluchters hadden hun hartje nog niet kunnen ophalen in deze Parijs-Nice, ook al omdat ze daar zelf blijkbaar niet veel goesting in hadden. De felle rugwind nodigde wel uit tot aan te vallen. We kregen dan ook een spervuur in het openingsuur.

    

   Victor Campenaerts geraakte na veel dobbelen uiteindelijk weg met 5 gezellen, met daarbij bolletjestrui Perez, die op alle beklimmingen als eerste bovenkwam en zo een gouden zaak deed in de bergstand.

    

   De vluchters moesten in de finale een voor een overboord, in het geval van Loetsenko door een lekke band. Elissonde kon nog aanklampen toen Rutsch voorbijgeroetsjt kwam. Maar ook dat duo was ten dode opgeschreven. Het amper uitgedunde peloton was hongerig voor een sprint.

    

   Bij Deceuninck-Quick Step zagen ze hoe Sam Bennett al het klimwerk had overleefd. Het vertrouwen in een 3e zege was groot, tot Bennett in de laatste kilometer toch de man met de hamer tegenkwam. Muurklimmers als Matthews, Teuns en Laporte leken over goeie kaarten te beschikken. Maar tegen het kanonschot van Roglic viel niet veel te doen.

    

   In het klassement heeft Roglic nu 41 seconden voorsprong op titelverdediger Schachmann. Witte trui Brandon McNulty was de pechvogel van de dag. Hij kwam ten val en moest opgeven.

   Het eindschot van Roglic

   Roglic: "Extra motivatie door vrouw en zoontje"

   • Primoz Roglic (winnaar en leider): "Het is mooi om zo te winnen, zeker omdat mijn vrouw en zoontje hier aan de finish waren. Zij zijn mijn grootste supporters. Het was een heel zware dag. Misschien dat ik daarom meer kans had op het einde, omdat iedereen moe was. Of ik mij nu richt op Schachmann? Ik kijk vooral naar mezelf. Dan volgen de resultaten normaal gezien wel."
    
   • Victor Campenaerts (vluchter): "Ik wou graag mee, want het leek een dag voor een ontsnapping. Ik had goeie benen, want we reden weg bergop. Alleen zaten er te veel klimmerstypes bij, die nog te dicht stonden in de stand en dus kregen we weinig ruimte. Ik heb me geamuseerd. Ik ga blijven offensief proberen te koersen, ook in de klassiekers."

   El Farès jumpt spectaculair over een vluchtheuvel

   Rituitslag Rit 6Rituitslag Rit 6

   Fase per fase

   1. 15 uur 46. Weer bingo voor Roglic! Roglic trekt zelf de sprint aan en niemand komt er nog over. De Sloveen zit nog wat steviger in het geel. Laporte en Matthews moesten Roglic laten gaan. Teuns eindigt 4e. .
   2. 15 uur 45. Guillaume Martin opent de debatten, maar Roglic zit snel op zijn wiel. En in zijn wiel zit Laporte al. .
   3. 15 uur 45. We zien ook Coquard voorin. Ondertussen gaan we de laatste 500 meter in. .
   4. 15 uur 45. Sénéchal blijft beuken, maar weet hij al dat zijn kopman gelost is? .
   5. 15 uur 44. Achteraan haakt Kristoff af. Ook Bennett moet een centje in de parkeermeter steken. .
   6. Laatste km. De Belgen zitten goed vooraan in de laatste kilometer. Stuyven, Philipsen en Teuns op kop. Sénéchal trekt aan voor Bennett, die het wel moeilijk krijgt. . 15 uur 44.
   7. 15 uur 43. Rutsch hapt nog een paar vliegen bij elkaar met zijn opengesperde bek. Maar zijn onderneming is voorbij. .
   8. 15 uur 43. Ook de snelle Laporte heeft de slag overleefd, maar jongens als Teuns en Roglic zitten ook al te likkebaarden. .
   9. 15 uur 43. Het mag gaan stoppen met al die rotondes. José De Cauwer.
   10. 15 uur 42. Het is een bangelijke finale, met kleine straatjes met overal muurtjes die voor onheil kunnen zorgen. En daar denderen we met een groot peloton doorheen. .
   11. 15 uur 41. Nog veel overgave bij Rutsch. Het peloton volgt op 100 meter. .
   12. 15 uur 40. Rutsch heeft nog even geprofiteerd van Elissonde en kletst er dan van weg. Maar het peloton is hongerig. .
   13. 15 uur 40. We zitten in de laatste 4 kilometer en het begint weer bergop te lopen. In het peloton hebben ze Rutsch en Elissonde in de smiezen. .
   14. 15 uur 39. Vlasov komt met de nodige zin voor risico weer aansluiten in het peloton. Achteraan weliswaar. De kop is minstens 100 meter verderop. .
   15. 15 uur 38. Rutsch probeert voortdurend om Elissonde aan het werk te krijgen. "Ik heb te veel pijn", zegt de Fransman in zijn beste Engels. .
   16. Pech voor Vlasov. Astana-kopman Vlasov moet de fiets van ploegmaat Sobrero krijgen. Hij kan snel weer vertrekken, maar dit is natuurlijk niet ideaal. Ten eerste om terug te komen en ten tweede om straks op een andere fiets nog voluit te kunnen gaan in de finale. . 15 uur 37.
   17. Tijdsverschil. Rutsch en zijn pakketje Elissonde hebben een mooie voorsprong: 20 seconden! . 15 uur 34.
   18. 15 uur 32. 3 zeges in Parijs-Nice? Mocht Sam Bennett winnen, dan zou dat zijn 3e ritzege in deze Parijs-Nice zijn. Het is geleden van Tom Boonen in 2006 dat iemand daarin slaagde. .
   19. 15 uur 30. Timdeclercqing. Tim Declercq heeft al het klimwerk overleefd en trekt nog een stevige kopbeurt uit zijn imposante lichaam. In zijn zog enkele ploegmaats. Het vertrouwen in Bennett is blijkbaar groot. Of gaan ze voor een Cattaneo? .
   20. 15 uur 29. Elissonde hangt als een vlag aan de fiets van Rutsch. José De Cauwer.