Sam Bennett wint met de vingers in de neus na geeuwetappe van 200 kilometer

  Parijs - Nice: Rit 5
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 200 km
  location 11u08: Vienne - 16u25: Bollène
  trophy Sam Bennett
  einde
  startfinish
  0306090120150200

   Sam Bennett heeft zijn snelle benen nog eens getoond in Parijs-Nice. De Ier van Deceuninck-Quick Step was ongenaakbaar in de sprint van het peloton, zijn tweede ritzege.

   Bennett wint opnieuw na knap werk van ploegmaats

   11 (!) Belgen trekken even in de aanval

   De tegenwind en het vooruitzicht van een onvermijdelijke massasprint ontnam het peloton alle lust om aan te vallen. Zo kregen we een toeristische trektocht langs de Rhône van meer dan 5 uur.

    

   Het vele gebabbel in het peloton leverde op 70 kilometer van het einde wel een Belgisch complot op. Elf landgenoten hadden blijkbaar in het geniep overlegd en stormden ineens weg. Het had het begin van een wonderbaarlijke slotfase kunnen zijn, maar onder meer door het stoorwerk van Deceuninck-renners Lampaert en Declercq bleef het bij een geintje.

    

   In de finale ging de snelheid zoals verwacht omhoog. In combinatie met de vele verkeersremmers werd er hier en daar gevallen. Ook leider Roglic lag er even bij, maar het was zijn ploegmaat Tony Martin die er het ergst aan toe was. Hij stapte met een vermoedelijke hersenschudding uit de koers.

    

   Met al die frisse renners kregen we een razende sprintvoorbereiding. Deceuninck-Quick Step onderstreepte zijn overmacht door met 3 renners plus groene man Bennett als eerste onder de rod vod te denderen. Bouhanni deed nog een verwoede poging om Bennett te remonteren, maar het was onbegonnen werk.

   De georkestreerde aanval van de Belgen

   Bennett: "Waarom focussen de anderen zich niet op hun sprint?"

   • Sam Bennett (winnaar): "De voorbereiding van de ploeg was ongelooflijk. Ik heb in de laatste 2 kilometer wel afgezien, omdat er steeds renners tussen ons treintje probeerden te geraken. Ik snap niet dat ze zich niet op hun eigen sprint focussen, zoals wij doen. Omdat ik te sterk ben? Mijn ploegmaats dan toch vooral. Gelukkig zat ik juist op tijd op de goeie plaats. Toen ik aanzette, had ik niet gedacht dat ik het zou kunnen volhouden tot het einde. Ik ben blij dat ik win, want ik wou iets goedmaken na de sprint van maandag, die ik rateerde."

   Bennett: "Ze willen gewoon onze spurt ontregelen in plaats van zelf te sprinten"

   Roglic: "Martin viel net voor mijn neus en ik ging er overheen"

   Naesen: "We konden niet alle Belgen meenemen voor deze match"

   Bennett: "Misschien kunnen we finishen in Monaco, zou tof zijn"

   Roglic: "Vallen hoort erbij, maar het is zeker niet leuk"

   Rituitslag Rit 5Rituitslag Rit 5

   Fase per fase

   1. 16 uur 26. Fraai kunststukje van de ploeg! Michel Wuyts.
   2. 16 uur 25. Ackermann wordt 3e, voor Bauhaus en Nizzolo. Geen Philipsen in de top 5. .
   3. 16 uur 24. Bennett met de vingers in de neus! Sam Bennett hoefde schijnbaar maar een paar keer hard op zijn pedalen te duwen om de sprint te winnen. Bouhanni strandt in zijn wiel. .
   4. 16 uur 24. Bouhanni komt er zich ook nog tussengoeien. Maar nu is het Morkov-tijd! .
   5. Laatste km. Deceunick-Quick Step gaat de laatste kilometer in met 3 mannetjes voor Bennett uit. Dit zouden ze moeten kunnen volhouden. . 16 uur 23.
   6. 16 uur 23. Gewriemel. Op de brede wegen naar Bollène schieten ze nu van alle kanten naar voren. "Je moeten ogen hebben op je rug en je achterwerk." .
   7. 16 uur 22. Trek en Alpecin. Trek-Segafredo heeft overgenomen van Deceuninck-Quick Step, maar ook Alpecin zit al een hele tijd vooraan. Kan Philipsen eens goed gelanceerd worden? .
   8. 16 uur 20. Alaphilippe wint in Tirreno. In Tirreno-Adriatico heeft Deceuninck-Quick Step zijn zege al binnen, met Alaphilippe die Van der Poel en Van Aert voorafging. "Een uitslag die naar Milaan-Sanremo ruikt", zegt Michel Wuyts. Kan de blauwe brigade net als Jumbo-Visma, toen met Van Aert en Roglic, gisteren een dubbelslag slaan in de twee rittenkoersen? .
   9. 16 uur 17. Lang lint. Declercq trekt het peloton op één lang lint. We zitten in een dalende lijn richting finishplaats Bollène. .
   10. 16 uur 15. Laatste 10 kilometer. Tim Declercq is nog fris, want hij heeft nauwelijks moeten werken in het eerste deel van deze etappe. .
   11. Keukeleire ziek. Jens Keukeleire gaf gisteren op in Parijs-Nice. Wat was er aan de hand? We vroegen het hem zelf: "Ik ben ziek. Ik had de hele week al een beetje last, maar gisteren werd ik echt ziek en ben ik maar afgestapt." . 16 uur 13.
   12. 16 uur 11. Stan Dewulf zit plots op grond en moet achtervolgen.

    Stan Dewulf zit plots op grond en moet achtervolgen

   13. Val Dewulf . De Belgen lieten zich al opvallen door een gezamenlijke aanval, maar ze laten zich ook opvallen door opnieuw te vallen. Na De Plus en Leysen komt nu ook Dewulf ten val. De ploegmaat van Naesen kan snel weer vertrekken. . 16 uur 07.
   14. 16 uur 06. Terwijl Benoot zich snel laat inlopen, geven Izagirre en Schachmann even de indruk dat ze willen doortrekken. Dat idee geven ze snel op. .
   15. 16 uur 05. Izagirre is sneller dan Schachmann bij de tussensprint, ook Benoot raapt nog een seconde op.

    Izagirre is sneller dan Schachmann bij de tussensprint, ook Benoot raapt nog een seconde op

   16. Sprint. Jon Izagirre is sneller dan Schachmann bij de tussensprint en ook Benoot raapt nog een seconde op. Schachmann pakt 2x2 seconden, maar blijft nog altijd op ruime afstand van leider Roglic, namelijk 31 seconden. . 15 uur 59.
   17. 15 uur 55. Die mannen van Alpecin rijden met blijkbaar veel zelfvertrouwen met hun snufferd in de wind. Michel Wuyts.
   18. 15 uur 50. Mont Ventoux. We zijn niet zover van de Mont Ventoux en dus wordt de Kale Berg door de regisseur in beeld genomen. Helaas laten we de mythische col links liggen. .
   19. Côte de Saint-Restitut. Schachmann komt als eerste boven op de enige beklimming van de dag. Dat levert enkel bergpunten op, want de bonificaties liggen verderop bij de 2e tussensprint. Schachmann sprokkelde eerder vandaag al 2 bonificatieseconden. . 15 uur 45.
   Parijs - Nice
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdwegwedstrijdSaint-Cyr-l'École - Saint-Cyr-l'École165 kmBennettBennett
   2wegwedstrijdwegwedstrijdOinville-sur-Montcient - Amilly188 kmBolMatthews
   3individuele tijdritwegwedstrijdGien - Gien14,4 kmBisseggerBissegger
   4wegwedstrijdwegwedstrijdChalon-sur-Saône - Chiroubles187,5 kmRoglicRoglic
   5wegwedstrijdwegwedstrijdVienne - Bollène200 kmBennettRoglic
   6wegwedstrijdwegwedstrijdBrignoles - Biot202,5 kmRoglicRoglic
   7wegwedstrijdwegwedstrijdLe Broc - La Colmiane119,2 kmRoglicRoglic
   8wegwedstrijdwegwedstrijdLe Plan-du-Var - Levens92,7 kmCortSchachmann