Roglic deelt meteen tik uit in eerste bergrit van Parijs-Nice, Benoot is 4e

  Parijs - Nice: Rit 4
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 187.5 km
  location 11u20: Chalon-sur-Saône - 16u10: Chiroubles
  trophy Primož Roglic
  einde
  startfinish
  0306090120150187.5

   Primoz Roglic heeft bewezen dat hij goed van zijn berg is gekomen. De Sloveen van Jumbo-Visma reed iedereen uit het wiel op de aankomst bergop op een col van 1e categorie en is de nieuwe leider. Tiesj Benoot eindigde knap 4e.

   Indrukwekkende Roglic laat iedereen achter op 3km van het einde

   Niemand kan Roglic volgen op de slotklim

   De eerste drie dagen van Parijs-Nice waren kinderspel in vergelijking met de rit naar Chiroubles, waar 6 klimmetjes van 2e categorie het kaf van het koren moesten scheiden om vervolgens te ontaarden in een spetterende finale op de slotklim.

    

   Oliver Naesen raakte geïnspireerd door het ritprofiel voor een doorgedreven training. De 3 Fransen die mee waren, Perez, Bernard en Doubey, waren vooral geïnteresseerd in de bolletjestrui. Die hing om de schouders van Doubey, maar die moest op elke klim lijdzaam toezien hoe Perez hem telkens te snel af was.

    

   Perez neemt zo wat revanche voor de Tour de France, waar hij virtueel in de bolletjestrui reed tot hij werd aangereden door zijn eigen ploegleider. Nu mag de Fransman wel het podium op voor het begeerde kleinood.

    

   Bernard bleek de vluchter met de langste adem. Hij was uiteindelijk de ideale springplank voor eerst Luis Leon Sanchez en in de laatste 3 kilometer voor Primoz Roglic. De andere klimmers moesten zich snel rechtzetten toen ze probeerden de Sloveen bij te houden.

    

   Omdat er achter de rug van Roglic aan schaduwboksen werd gedaan én omdat Roglic zelf geen seconde stilviel, werd het nog een ruime zege. De kopman van Jumbo-Visma zit dan ook al stevig in het geel. Tiesj Benoot sprintte in het peloton naar de 3e plaats en klimt zo in het klassement.

   Roglic houdt stand in het slot en wint de 4e rit

   Benoot: "Slechte prestatie tijdrit toch wat weg"

   • Primoz Roglic (leider en winnaar): "Gisteren had ik al bewezen dat we goed werk geleverd hebben in de winter. Het was een zware dag vandaag, echt iets voor mij. Gelukkig had ik de benen. En we boeken 2 zeges op 1 dag (Van Aert won in de Tirreno, red). Het doel is om het geel tot in Nice te houden. Ik ben optimistisch over het vervolg."
    
   • Tiesj Benoot (4e): "Ik voelde mij de hele dag zeer goed. Die slechtste prestatie in de tijdrit is hierbij toch weg. Jammer dat ik in de sprint eerst iets te vroeg aanga en daarna iets te vroeg stop. Zo mis ik nog 4 seconden en dat is spijtig. Toen Roglic aanging, had ik net een minder moment, maar hij hield het sterk vol tot het einde. Hij was de beste."
    
   • Harm Vanhoucke (17e): "Het was een redelijk zware etappe, voor mij op het einde iets te steil. Dan moet de rit van zaterdag mij beter liggen. Op de laatste beklimming zat iedereen op zijn tandvlees, ook voor mij was het zo lang mogelijk aanklampen."
    
   • Oliver Naesen (vluchter): "Het was een mooie sportdag en het is plezant om toch ook wat de koers te maken. Je weet ook nooit wat er gebeurt in zo'n eerste bergrit met een onbekende leider. Wie neemt het heft in handen? Soms houdt een vlucht het tot de finish. Vandaag dus niet."

   Opgaves voor Goossens en Geoghegan Hart

   Benoot: "Ik moest net even zitten toen Roglic ging"

   Vanhoucke: "Redelijk indrukwekkend toen Roglic vertrok"

   Naesen: "Dit zijn goeie inspanningen, en nog plezant ook"

   Van de Wouwer: "Kobe Goossens is achteraan op een auto gereden"

   Roglic: "Is fantastisch om Wout te zien koersen"

   Rituitslag Rit 4Rituitslag Rit 4

     naamploegresultaat
   1Primož RoglicTJV4:49:36
   2Maximilian SchachmannBOH+12
   3Guillaume MartinCOF+12
   4Tiesj BenootDSM+12
   5Aleksander VlasovAST+12
   6Lucas HamiltonBEX+12
   7David GauduGFC+16
   8Quentin PacherBBK+16
   9Pierre LatourTDE+16
   10Ion IzagirreAST+16

   Fase per fase

   1. 16 uur 10. Er komen nu een paar jongens met achterstand binnen, zoals Kruijswijk, die zich heeft opgeofferd voor Roglic. .
   2. 16 uur 09. Roglic heft de armen. 4e koersdag en 1e zege van het seizoen. Schachmann komt 15 seconden later als 2e binnen, voor Martin, Benoot en Vlasov. .
   3. 16 uur 09. Schachmann trekt de boel nog eens op het lint, met in zijn zog Vlasov en Benoot. .
   4. 16 uur 08. In zijn typische stijl, met zijn ellebogen naar buiten, dendert Roglic ook in de laatste 500 meter nog goed voort. Achter hem is het weer wat stilgevallen. De kopman van Jumbo-Visma doet hier een geweldige zaak. .
   5. Laatste km. Roglic is aan de laatste kilometer begonnen. Vlasov probeert het verschil nog te verkleinen met een versnelling. Benoot laat het niet gebeuren. . 16 uur 07.
   6. 16 uur 07. Het is niet echt bevorderlijk voor de spankracht. Maar hij doet het wel! Michel Wuyts.
   7. 16 uur 06. BikeExchange en DSM proberen de schade te beperken. Dat lukt niet. Roglic loopt zelfs verder weg. .
   8. Tijdsverschil. Roglic heeft in een mum van tijd al 17 seconden. Hij raapte daarnet bij de tussensprint ook nog 2 bonificaties op. . 16 uur 05.
   9. 16 uur 05. Achter Roglic valt het stil en wordt er veel naar elkaar gekeken. Vlasov in de ogen van Hamilton en andersom. Het pleit lijkt beslecht. .
   10. 16 uur 05. De voorlaatste kilometer zou misschien nog soelaas kunnen brengen voor de mannen achteraan. José De Cauwer.
   11. 16 uur 04. Roglic solo. Er waren er velen geroepen, maar niemand die het kan waarmaken om Roglic te volgen. De Sloveen is er alleen vandoor. Op weg naar een dubbelslag? .
   12. 16 uur 03. Roglic knalt Sanchez voorbij alsof het niets is. De Astana-renner is niet Vlasov maar Jon Izagirre. Maar uiteindelijk is het Matthews die de zwaarste vuurpijl afschiet. .
   13. 16 uur 03. Aanval Roglic. Op 3 kilometer van het einde gaat Roglic er zelf vandoor. Vlasov is meteen mee. .
   14. 16 uur 02. Het is zowaar Matthews die nu tempo gaat maken in het peloton. Mogelijk voor Lucas Hamilton. .
   15. 16 uur 01. Latour denkt dat hij die sprong naar voren kan maken. "Hij is te gretig en valt te snel stil", heeft José er geen goed oog op. .
   16. 16 uur 01. Sanchez heeft Bernard afgeschud. De Spanjaard heeft nog altijd een goeie 20 seconden. .
   17. 16 uur . Weet je wie er vooraan ook nog bij zit? Matthews! José De Cauwer.
   18. 16 uur . In het peloton herkennen we nog minstens 3 Belgen: Benoot, Teuns en Vanhoucke. .
   19. 15 uur 59. Sanchez en Bernard draaien rechts de échte slotklim op. We beginnen aan de laatste 4 kilometer. .
   Parijs - Nice
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdwegwedstrijdSaint-Cyr-l'École - Saint-Cyr-l'École165 kmBennettBennett
   2wegwedstrijdwegwedstrijdOinville-sur-Montcient - Amilly188 kmBolMatthews
   3individuele tijdritwegwedstrijdGien - Gien14,4 kmBisseggerBissegger
   4wegwedstrijdwegwedstrijdChalon-sur-Saône - Chiroubles187,5 kmRoglicRoglic
   5wegwedstrijdwegwedstrijdVienne - Bollène200 kmBennettRoglic
   6wegwedstrijdwegwedstrijdBrignoles - Biot202,5 kmRoglicRoglic
   7wegwedstrijdwegwedstrijdLe Broc - La Colmiane119,2 kmRoglicRoglic
   8wegwedstrijdwegwedstrijdLe Plan-du-Var - Levens92,7 kmCortSchachmann