Potentiële waaierrit wordt wandelrit, Bol rolt iedereen op in de sprint

    Parijs - Nice: Rit 2
    wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 188 km
    location 11u49: Oinville-sur-Montcient - 16u17: Amilly
    trophy Cees Bol
    einde
    startfinish
    0306090120150188

      Cees Bol (DSM) heeft de tweede etappe in Parijs-Nice overtuigend gewonnen. De Nederlander was de sterkste in een massasprint, voor Mads Pedersen en Michael Matthews. Die laatste neemt de gele leiderstrui over van Sam Bennett.

      Cees Bol sprint naar winst in rit 2 in Parijs-Nice

      Geen waaierfeest, wel feest voor de sprinters

      De maandagetappe van Parijs-Nice stond in het verleden vaak garant voor spektakel, omdat de open velden ten zuiden van de Franse hoofdstad ideaal zijn voor een waaierfeest.

       

      Met die gedachte in het achterhoofd waren er weinig kandidaten om in de vlucht van de dag te stappen. Dries De Bondt en Sander Armée gooiden dan toch hun hoed in de ring, maar door de zenuwachtigheid voor de dreigende waaiers fladderden ze niet al te ver weg.

       

      De wielervolgers wreven zich al in de handen, maar het zou uiteindelijk handenwringen worden. Trek-Segafredo en Deceuninck-Quick Step deden een schuchtere poging om een waaiertje te trekken, zonder al te veel resultaat.

       

      De strijdbijl werd dan maar begraven en dus wandelde het peloton richting Amilly, hier en daar opgeschrikt door een valpartij. De sprint werd pas laat voorbereid, opnieuw met de jongens van Trek in een hoofdrol.

       

      Een valpartij in de slotkilometer zorgde voor extra verwarring, al leken de tenoren er niet meteen een toontje lager door te zingen. Pedersen had kunnen profiteren van het perfecte loodswerk van Stuyven, maar hij had geen enkel verhaal tegen de vuurpijl die Cees Bol afschoot. Michael Matthews deed er alles aan om zijn wiel nog als derde over de streep te gooien, zodat hij morgen als leider mag starten.

      Bol: "Tiesj hield me rustig"

      Voor Cees Bol is het na een zege in de Ronde van Californië zijn tweede zege in een WorldTour-koers, bovendien de eerste zege van het seizoen voor zijn ploeg DSM. "Dit is het beste gevoel in de wereld."

       

      "Ik kwam dit jaar maar moeilijk op gang, was niet zo goed tot nu toe. Maar we zijn erin blijven geloven. Dit geeft natuurlijk een vertrouwensboost, niet alleen voor mezelf maar ook voor de rest van de ploeg."

       

      Hoe zag Bol de sprint verlopen? "Tiesj (Benoot) zei in de finale dat ik rustig moest blijven. Hij nam Nils (Eekhoff) en mij op sleeptouw en deed nog een lange beurt. We kwamen goed door de laatste bocht, maar raakten bijna ingesloten. Nils zag het gevaar en liet de deur voor mij open. Ik ging mijn sprint op het juiste moment aan en had nog genoeg jus in de benen."

      Bol: "Mijn sprint op het juiste moment gestart"

      Vermeersch: "Pak eigenlijk toevallig de witte trui"

      • Michael Matthews (nieuwe leider dankzij de bonificaties): "Ik wacht niet graag tot de slotsprint, ben graag actief tijdens de etappe. Dat levert mij nu de gele trui op. Ik ga die proberen te verdedigen in de tijdrit. Ik heb nog geen tijdrit in koers gereden dit jaar, maar tijdens de training gaat het goed."
       
      • Florian Vermeersch (witte jongerentrui): "Ik pak eigenlijk puur toevallig het wit. Ik zat vooraan, omdat er waaiergevaar was en zag dat ik makkelijk wat seconden kon pakken bij de tussensprint. Dan zou ik wat stijgen in het klassement en morgen wat later mogen starten in de tijdrit. Ik wist niet dat het meteen ook goed voor wit zou zijn. Dat is een mooi cadeau. Ik heb ook ambitie in de tijdrit, want ik heb daar veel aan gewerkt. De afstand moet mij liggen. Al staan er uiteraard heel wat kleppers aan de start."

      Florian Vermeersch over de witte trui: "Puur toevallig"

      Bol: "De beste sprints voor mij zijn de sprints die wat omhoog gaan"

      Matthews: "Blijven strijden voor ritwinst"

      Bennett: "Ik had meer moeten opschuiven voor de laatste bocht"

      Niermann: "Roglic is 1 van de kanshebbers voor de tijdrit, maar niet de grote favoriet"

      Rituitslag Rit 2Rituitslag Rit 2

        naamploegresultaat
      1Cees BolDSM4:27:59
      2Mads PedersenTFS+0
      3Michael MatthewsBEX+0
      4Bryan CoquardBBK+0
      5Sam BennettDQT+0
      6John DegenkolbLTS+0
      7Pascal AckermannBOH+0
      8Phil BauhausTBV+0
      9Jasper PhilipsenAFC+0
      10Rudy BarbierISN+0

      Fase per fase

      1. 16 uur 18. Matthews nieuwe leider. Matthews wordt op 3 gezet, Coquard zelfs nog op 4. De Australiër mag dus morgen in het geel aan de tijdrit beginnen. .
      2. 16 uur 17. Bol juicht. Bol zet als eerste aan en maakte het onbedreigd af. Een knappe zege voor de Nederlander. Pedersen wordt tweede, de derde plaats is voor Matthews of Bennett. Belangrijk voor de gele trui. .
      3. 16 uur 17. Ook Bol en Coquard zitten goed, Bennett komt wat van verder. .
      4. 16 uur 16. Pedersen wordt nu op 600 meter van het einde gepiloteerd door een ploegmaat. Philipsen zit goed geplaatst. .
      5. Laatste km. Bij het ingaan van de laatste kilometer wordt er toch weer gevallen. DSM neemt nu vooraan over. . 16 uur 16.
      6. 16 uur 16. Philipsen is daar aan het vechten! Wat is dat allemaal! José De Cauwer.
      7. 16 uur 15. Het bochtenspel zorgt ervoor dat het peloton op een lint wordt getrokken. Nu zitten we op die oplopende strook, waar Bora-Hansgrohe de dans leidt. .
      8. 16 uur 14. Bij Groupama-FDJ maken ze niet de fout om opnieuw als eerste aan de bak te gaan. Michel Wuyts.
      9. 16 uur 13. Trek-Segafredo zit nu al goed voorin. Maar het is nog 3 kilometer. En iedereen heeft nog frisse benen. Het kan snel gaan. Vergeet ook niet dat er straks nog een klein knikje bergop is in de finale. .
      10. 16 uur 13. Tim Declercq schiet naar voren en dan weet je dat het nu toch menens wordt. .
      11. 16 uur 11. Aan de gedragingen van het peloton zou je niet zeggen dat we al op 5 kilometer van de finish zitten. Normaal gezien zou het nu al wriemelen en krioelen van de sprinttreinen. Nu nog altijd het grote niets. .
      12. Val. Opnieuw een valpartij achteraan in het peloton. Mühlberger en Arroyave rollen over het asfalt. Lichaam en fiets worden nog even getest, maar uiteindelijk lijken ze toch beiden weer te zullen starten. . 16 uur 05.
      13. 16 uur 04. Stilaan is er nu toch wat nervositeit. Het tempo wordt een beetje opgetrokken. Michel Wuyts.
      14. 16 uur 01. Waaierrit -> wandelrit. We hadden hoge verwachtingen van deze etappe. In onze dromen zou het een wervelende waaierrit worden. Maar het is uiteindelijk een wandelrit geworden, niet meer dan een trainingstochtje met 160 renners. Misschien maakt een spetterende finale nog wat goed? We naderen de laatste 10 kilometer. .
      15. 15 uur 59. Er zit geen spoor van agressie in dit peloton. Michel Wuyts.
      16. 15 uur 53. George Bennett is weer komen aansluiten na zijn eerdere val. Hij is gediend door het wandeltempo in het peloton. Ook Senne Leysen neemt zijn postje in het peloton weer in. .
      17. Opgave Vuillermoz. Zoals gevreesd stapt Vuillermoz eruit. Na Richie Porte is hij de tweede opgever. 3 jaar geleden haalde de Fransman nog de top 10 in het eindklassement van Parijs-Nice. . 15 uur 50.
      18. Sleutelbeenbreuk Vuillermoz? Het is een slaapverwekkende vertoning in het peloton, maar dat zijn vaak de gevaarlijkste momenten om te vallen. Senne Leysen is een van de slachtoffers, maar Alexis Vuillermoz lijkt er erger aan toe. Hij tast naar zijn schouder, die mag er wellicht een kruis over maken. . 15 uur 46.
      Parijs - Nice
      -
      ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
      1wegwedstrijdwegwedstrijdSaint-Cyr-l'École - Saint-Cyr-l'École165 kmBennettBennett
      2wegwedstrijdwegwedstrijdOinville-sur-Montcient - Amilly188 kmBolMatthews
      3individuele tijdritwegwedstrijdGien - Gien14,4 kmBisseggerBissegger
      4wegwedstrijdwegwedstrijdChalon-sur-Saône - Chiroubles187,5 kmRoglicRoglic
      5wegwedstrijdwegwedstrijdVienne - Bollène200 kmBennettRoglic
      6wegwedstrijd