Benoot triomfeert dankzij machtige aanval in Parijs-Nice

  Parijs - Nice: Rit 6einde
  17 °C/>wegwedstrijd
  VertrekSorgues - AankomstApt -
  Afstand161,5 km
  0306090120161.5

   Tiesj Benoot (Sunweb) heeft de voorlaatste rit van Parijs-Nice op zijn naam geschreven. In een lastige finale ontsnapte hij eerst met Vincenzo Nibali en daarna solo. Hij schuift in het klassement ook op naar de 2e plaats. De Franse rittenkoers eindigt morgen.

   Verslag van de 6e etappe in Parijs-Nice

   Sunweb doet het in verschillende schuifjes

   Sport is vrijwel altijd de belangrijkste bijzaak ter wereld, maar ASO keek (nog maar eens) de andere kant op en liet het peloton los op het aantrekkelijke parcours.

    

   Coronavirus of niet, de kudde - zonder het opgestapte Bahrein-McLaren - koerste bijzonder agressief in wat de voorlaatste dag van deze Parijs-Nice zou worden. Op 40 kilometer van de aankomst ontvouwde Sunweb zijn plan, wat later een meesterwerkje zou blijken.

    

   Soren Kragh Andersen was de eerste schakel van de coup de force. De nummer 2 in de stand zette leider Maximilian Schachmann onder druk, maar de Duitser mocht een kaars branden voor de zegehonger van Deceuninck-Quick Step.

    

   Zij hielden de Deense tijdritwinnaar netjes binnen schot, maar Kragh Andersen vormde vooral een uitstekend lanceerplatform voor Tiesj Benoot.

    

   Op zo’n 14 kilometer van de finish reageerde onze landgenoot op een impuls van Vincenzo Nibali en niet veel later stond Benoot voor een eenzame missie. Die rondde hij in stijl af, want het peloton kwam geen meter dichter.

    

   Benoot zorgde voor een lichtpuntje in donkere tijden en wipt naar de 2e plaats in het klassement.

    

   Leider Schachmann kwam in de slotkilometer ook nog eens ten val, al dan niet door kettingproblemen. Hoe de jury die slipper en eventueel tijdsverlies inschat, is nog maar de vraag. Met deze wonderbenen kan Benoot morgen nog iets moois realiseren op de slotdag, hoe gek dat ook mag klinken.

   Bekijk de ontknoping:

   "Het is prettig dat ik mijn vorm toch heb kunnen laten zien"

   Het is in deze tijden een beetje hinken op twee gedachten, maar Tiesj Benoot genoot zichtbaar van zijn ritzege: "Het is fijn om met zulke benen te kunnen winnen", vertelde de Gentenaar in het flashinterview.

    

   "Het is een beetje jammer dat deze koers niet tot in Nice gaat. Maar het is prettig dat ik mijn vorm toch heb kunnen laten zien. Ik heb alvast zin in de slotdag van morgen."

    

   "Het was een stevig dagje, met Deceuninck-Quick Step dat er een harde koers van maakte. Maar zo heb ik het graag, zo'n dagje waarop je echt moet doortrappen. En in het slot, met die aanval van Nibali, voelde ik dat er nog iets in mijn tank zat."

    

   De ploeg Sunweb deed het voortreffelijk. "Alle ploegmaats hebben hun bijdrage in deze zege. We hebben geweldige stages gehad. Helaas volgen er geen klassiekers, maar in de toekomst zullen we samen nog mooie prestaties realiseren."

    

   Benoot nadert fors op leider Maximilian Schachmann, die ten val kwam in de slotkilometer. "Het ging erg snel. Ik moest een gaatje dichten en ik maakte een foutje", vertelde de Duitser open en bloot, die misschien niet op clementie van de jury kan rekenen. Als er al gekoerst wordt morgen.

   Benoot rijdt weg met Nibali en legt de basis van zijn ritzege:

   Rituitslag Rit 6Rituitslag Rit 6

     naamploegresultaat
   1Tiesj BenootSUN3:57:02
   2Michael MatthewsSUN+22
   3Sergio HiguitaEF1+22
   4Bob JungelsDQT+22
   5Julian AlaphilippeDQT+22
   6Vincenzo NibaliTFS+22
   7Thibaut PinotGFC+22
   8Guillaume MartinCOF+22
   9Rudy MolardGFC+22
   10Nairo QuintanaARK+22

   Fase per fase

   1. 16 uur 32. Het is vooral de vraag hoe de jury de schuiver van Schachmann zal interpreteren. De Duitser slipte en moest zijn kettingeuvel oplossen. Wat was er eerst? De val of de kettingproblemen?
   2. 16 uur 31. Sunweb heeft een coup de force gerealiseerd. Kragh Andersen rolde de rode loper uit, Benoot maakt af. In de stand staat Benoot nu 2e op 18 seconden. Schachmann had een slipper in de slotkilometer.
   3. 16 uur 28. Leider Schachmann staat nog stil met pech. Wellicht wordt dat niet aangerekend.
   4. 16 uur 27. Triomf van Benoot! We kunnen allemaal een lichtpuntje gebruiken en daar zorgt Tiesj Benoot voor. Hij wint de rit!
   5. Laatste km. Daar is de vod. Nog 5 bochten en Benoot is thuis. 16 uur 26.
   6. 16 uur 25. Nog 2 kilometer. Benoot gaat toch nog voor een opsteker zorgen in dit pijnlijke voorjaar. En wat kan er morgen nog? "Er zit iets moois aan te komen in donkere tijden", zegt Michel Wuyts.
   7. Sprint. Benoot pakt uiteraard ook de tussensprint. Dat zijn nog eens 3 seconden in zijn zakje. . 16 uur 25.
   8. 16 uur 24. De ritzege lijkt binnen voor Benoot, die niet stilvalt. De chronometer wijst nog altijd 30 seconden aan.
   9. 16 uur 22. Jungels en Grossschartner worden bijna ingerekend door Higuita, Schachmann, Alaphilippe en nog enkele trawanten. .
   10. 16 uur 21. In het elitegroepje wil Higuita de kastanjes uit het vuur halen. Benoot telt de hectometers af. .
   11. 16 uur 21. Nog 4 kilometer . Benoot zit aan de voet van het muurtje. Jungels en Grossschartner draaien 20 seconden later op. .
   12. 16 uur 21. Dit ziet er niet slecht uit... José De Cauwer.
   13. 16 uur 20. Zijn we op weg naar een Belgische ritzege? De sterren staan gunstig voor Benoot. Nog 4,5 km en hij boet niets van zijn voorsprong in. .
   14. 16 uur 19. Het peloton verliest meer en meer terrein. Jungels en Grossschartner, de twee tegenaanvallers, moeten 18 seconden wegpoetsen. .
   15. 16 uur 18. Nog 7,5 kilometer en Benoot heeft nog altijd 25 seconden. .
   16. 16 uur 17. Dat klimmetje zal beslissend zijn. Als je daar stilvalt, dan ziet de wereld er helemaal anders uit. Michel Wuyts .
   17. 16 uur 16. De aanwezigheid van Kragh Andersen en Matthews in de achtervolgende groep is belangrijk voor Benoot. Dat duo kan verlammend werken voor Alaphilippe en co.
   18. 16 uur 15. Benoot vecht voor 20 seconden. Op zo'n 3 kilometer van de aankomst ligt er nog een muurtje. Overleeft hij die hinderpaal? .
   19. 16 uur 14. Nog 11 kilometer. In de rug van Benoot valt het niet meteen stil, maar er is ook niet te veel cohesie in de jacht. Jungels en Grossschartner rijden weg, maar daar zijn Alaphilippe en Schachmann niet zoveel. .
   20. 16 uur 13. De achterstand van Benoot in het klassement: 1'11". Hij kan hier nog een mooie zaak doen.
   Parijs - Nice
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Plaisir - Plaisir154 kmSchachmannSchachmann
   2/>/>Chevreuse - Châlette-sur-Loing166.5 kmNizzoloSchachmann
   3/>/>Châlette-sur-Loing - La Châtre212.5 kmGarcíaSchachmann
   4/>Saint-Amand-Montrond - Saint-Amand-Montrond15.1 kmKraghSchachmann
   5/>/>Gannat - La Côte-Saint-André227 kmBonifazioSchachmann
   6/>/>Sorgues - Apt161.5 kmBenootSchachmann
   7/>/>Nice - La Colmiane166.5 kmQuintanaSchachmann
   8/>/>Nice - Nice113.5 km