Kragh Andersen klopt leider Schachmann in tijdrit, De Gendt (4e) sneller dan Campenaerts

  Parijs - Nice: Rit 4einde
  individuele tijdrit
  VertrekSaint-Amand-Montrond - AankomstSaint-Amand-Montrond -
  Afstand15,5 km
  015.5

   De Deen Søren Kragh Andersen (Sunweb) heeft zich verrassend tot winnaar van de tijdrit in Parijs-Nice gekroond. Hij was 5 tellen sneller dan Maximilian Schachmann, die wel zijn leidersplaats verstevigt. Thomas De Gendt won de strijd tussen de Belgische tijdrijders tegen Victor Campenaerts.

   Kragh Andersen wint de tijdrit, Campenaerts wordt 6e

   De Gendt is "de morele winnaar" bij de Belgen

   Koers in de koers: deze tijdrit zou een eerste geheim over de olympische hiërarchie bij de Belgen (kunnen) prijsgeven, maar het pittige parcours kon net zo goed voor een vertekend beeld zorgen.

    

   Thomas De Gendt werd zoals wel vaker een beetje uit het oog verloren en antwoordde met zijn pedalen. Het was een krachtig antwoord: De Gendt kraakte niet op de 2 klimmetjes en viel niet stil op het vlakkere tweede gedeelte richting de finish.

    

   Die tweede helft was spek naar de bek van de grote motoren, zo bewees ook Victor Campenaerts. Hij liep enkele secondjes in op De Gendt, maar zijn inhaalmanoeuvre was niet goed genoeg om De Gendt op dat moment van zijn troon te stoten.

    

   De derde Belgische hond leek Dylan Teuns te worden. Aan het tussenpunt zette de winnaar van de Ruta-tijdrit een imponerende chrono neer, maar Teuns had zijn motor opgeblazen en waaide aan de finish vrij ver terug.

   Kragh Andersen is de koning, Schachmann steekt hand al uit naar de eindzege

   De Belgische hoop lag dus op de schouders van De Gendt, die uiteindelijk op een zure namiddag leek af te stevenen. Kasper Asgreen dook amper 80 honderdsten onder de tijd van de Lotto-Belg, maar ook de Deen werd nog keihard van zijn wolk getrapt.

    

   Nota bene door een landgenoot, want Søren Kragh Andersen blies iedereen omver met een kanontijd. Niemand kon zijn tijdrit net zo goed indelen als de Sunweb-Deen, ook Maximilian Schachmann niet.

    

   De leider was duidelijk sneller halfweg, maar moest aan de finish tevreden zijn met de tweede tijd. Geen schande, want de rekening van de andere klassementsmannen en thuisspeler Julian Alaphilippe liep behoorlijk in het rood. 

   In de daguitslag eindigde De Gendt 4e (+ 13"), Campenaerts 6e (+ 17"), Benoot 15e (+ 36") en Teuns 16e (+ 36"). De eerste visitekaartjes naar de bondscoach zijn dus uitgedeeld.

   Rituitslag Rit 4Rituitslag Rit 4

   Campenaerts: "De selectie voor de Spelen wordt vandaag niet gemaakt"

   De Gendt: "Zou Campenaerts meenemen naar Tokio voor de tijdrit, en mezelf voor de wegrit"

   Fase per fase

   1. 16 uur 37. Andersen: "Had echt gemikt op deze tijdrit".

    Andersen: "Had echt gemikt op deze tijdrit"

   2. 16 uur 30. Sterke Schachmann grijpt maar net naast winst in de tijdrit.

    Sterke Schachmann grijpt maar net naast winst in de tijdrit

   3. 16 uur 27. Wat moeten we onthouden? Thomas De Gendt is de morele Belgische winnaar, voor Victor Campenaerts was dit parcours een tikkeltje te zwaar, Dylan Teuns kende een kleine inzinking in het tweede deel, Tiesj Benoot deed het voortreffelijk, Maximilian Schachmann is veruit de beste klassementsman en Søren Kragh Andersen was een klasse te sterk. .
   4. 16 uur 23. Schachmann: + 5"65. De ritzege gaat naar Soren Kragh Andersen, maar Maximilian Schachmann kan ook zeer tevreden zijn. Hij blijft als enige min of meer in de buurt van de Deen en staat een stuk steviger in het geel. .
   5. 16 uur 23. Schachmann zal het niet redden. Ook hij kent een terugval. .
   6. 16 uur 22. De Belgen? De Gendt geeft toch een visitekaartje af. Zomaar. . José De Cauwer.
   7. 16 uur 21. Nog 2 kilometer voor Schachmann. Hij is de enige die de ritzege nog kan opeisen. .
   8. 16 uur 16. Higuita: goed, zonder meer. De Colombiaan is driekwart minuut trager dan de Deense nummer 1.
   9. 16 uur 16. Opgelet: als Schachmann dit doortrekt, kunnen we al zachtjes spreken over een optie op de eindzege. Michel Wuyts .
   10. Schachmann op 1! Neen, het is nog niet gedaan. Halfweg zit Schachmann in het groen. 5"49 tegenover Kragh Andersen. Maar hij moet alleszins een razendsnel tweede gedeelte afleggen. . 16 uur 15.
   11. 16 uur 14. De tendens zet zich voort. Niemand loopt nog tijd in richting de finish. Mogen we Kragh Andersen opschrijven?
   12. 16 uur 11. Er komt niemand in de buurt van Kragh Andersen. Meer nog, in het tweede deel stellen steeds meer renners teleur. Speelt de wind wat meer op? .
   13. 16 uur 10. Verandert er nog iets aan de finish? Kragh Andersen zet Asgreen daar op 12", De Gendt op 13", Bilbao op 14" en Campenaerts op 17".
   14. 16 uur 08. Ook Nibali vertolkt geen hoofdrol: + 53" aan de finish. Toch ook niet wat we verwacht hadden. .
   15. 16 uur 08. Ook Higuita rondt het tussenpunt. Zijn achterstand is daar al aangedikt tot 20 seconden. We houden dus geen rekening met hem voor de dagzege.
   16. 16 uur 05. Iedereen is vertrokken! Ook de gele trui mag zijn kunstjes laten zien. Kan Schachmann zich hier vandaag onderscheiden? .
   17. 16 uur 04. Dylan Teuns valt helemaal stil in het tweede deel van zijn tijdrit.

    Dylan Teuns valt helemaal stil in het tweede deel van zijn tijdrit

   Parijs - Nice
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Plaisir - Plaisir154 kmSchachmannSchachmann
   2/>/>Chevreuse - Châlette-sur-Loing166.5 kmNizzoloSchachmann
   3/>/>Châlette-sur-Loing - La Châtre212.5 kmGarcíaSchachmann
   4/>Saint-Amand-Montrond - Saint-Amand-Montrond15.1 kmKraghSchachmann
   5/>/>Gannat - La Côte-Saint-André227 kmBonifazioSchachmann
   6/>/>Sorgues - Apt161.5 kmBenootSchachmann
   7/>/>Nice - La Colmiane166.5 kmQuintanaSchachmann
   8/>/>Nice - Nice113.5 km