Ivan Garcia Cortina troeft Peter Sagan op de macht af in ontregelde massasprint

  Parijs - Nice: Rit 3einde
  11 °C/>wegwedstrijd
  VertrekChâlette-sur-Loing - AankomstLa Châtre -
  Afstand214 km
  0306090120150180214

   Ivan Garcia Cortina (Bahrein-McLaren), een Spaanse flandrien, heeft de 3e etappe in Parijs-Nice op zijn naam geschreven. Peter Sagan kreeg de 24-jarige Spanjaard niet meer geremonteerd in de sprint. Sam Bennett (Deceuninck-Quick Step) kwam stevig ten val.

   Ivan Garcia Cortina sprint naar winst in tumultueus slot van 3e rit in Parijs-Nice

   Val in slotmeters schakelt Ewan en Bennett uit

   214 kilometer met de wind pal op de neus: vrijwel niemand had zin om een dagje voor het peloton te zwemmen. Vrijwel niemand, want Tom Devriendt (Circus-Wanty Gobert) offerde zich op om het wedstrijdverhaal toch een beetje in te kleuren.

    

   Zonder vriendjes zong de dappere Devriendt het uit tot 25 kilometer van de finish, waarna het peloton aan een zenuwslopende finale begon.

    

   In het laatste halfuur van de dag maakte de tegenwind iets meer plaats voor wind in de flank, maar na een reeks schijnbewegingen bleek elke aanval in het peloton vergeefse moeite: veel blabla, weinig boem boem. Op naar de bestelde massasprint dan maar, die uitmondde in complete chaos.

    

   Guillaume Boivin (Israel Start-Up Nation) schoot uit zijn klikpedaal en sprong op de bagagedrager van Caleb Ewan (Lotto-Soudal), die prompt werd uitgeschakeld. In zijn slingerbeweging kwakte de Canadese kamikazepiloot ook nog eens Sam Bennett (Deceuninck-Quick Step) tegen de dranghekken. De Ier kwam met een gehavende pols over de finish.

    

   De beste schaatser in al het geharrewar was uiteindelijk Ivan Garcia Cortina (Bahrein-McLaren). De Spanjaard, een product van het voormalige opleidingsteam van Patrick Lefevere, kon al zijn macht aanspreken en hield na een staaltje krachtpatserij Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) al bij al vlotjes af.

    

   Maximilian Schachmann kwam zonder kleerscheuren uit de nerveuze 3e dag en begint morgen als leider aan de tijdrit. Daarin kijken we vooral uit naar de prestaties van Victor Campenaerts, Thomas De Gendt, Yves Lampaert, Dylan Teuns en Tiesj Benoot (en wat dat zegt over hun eventuele olympische ambities).

   "Ik weet dat ik na een zware rit nog sprint in de benen heb"

   Voor de 24-jarige Ivan Garcia Cortina is het pas zijn 2e profzege. "Vorig jaar was ik 2e in de 2e rit van Parijs-Nice. Ongelooflijk dat ik nu een rit win. Ik verras mezelf. Een prachtige zege, ik ben zeer blij. Hopelijk volgen er nog veel zeges in mijn carrière."

    

   "Op het einde was het erg chaotisch, maar toen ik een gaatje vond, trok ik vol gas door naar de finish. Ik houd van slechte weersomstandigheden. Ik kan tegen een spatje regen. Het is dan wel afzien, maar dat geldt voor de andere renners ook. Ik weet dat ik tijdens een zware etappe altijd wel goed blijf en nog een sprint in de benen heb."

   Rituitslag Rit 3Rituitslag Rit 3

     naamploegresultaat
   1Iván GarcíaTBM5:49:55
   2Peter SaganBOH+0
   3Andrea PasqualonCWG+0
   4Cees BolSUN+0
   5Nacer BouhanniARK+0
   6Rudy BarbierISN+0
   7Anthony TurgisTDE+0
   8Giacomo NizzoloNTT+0
   9Mads WürtzISN+0
   10Oliver NaesenALM+0

   Fase per fase

   1. 17 uur 17. Ivan Garcia Cortina sprint naar winst in tumultueus slot van 3e rit in Parijs-Nice.

    Ivan Garcia Cortina sprint naar winst in tumultueus slot van 3e rit in Parijs-Nice

   2. 17 uur 15. Bennett bolt over de finish met een zeer pijnlijke grimas en bebloede vingers en polsen. Dit ziet er niet goed uit.
   3. 17 uur 15. Een gemiste kans voor de pure sprinters. Maar op de macht kun je voor verrassingen komen te staan. . Michel Wuyts .
   4. 17 uur 14. Ivan Garcia Cortina, die het openingsweekend na ziekte miste, staat er weer. De Spaanse flandrien klopt Sagan en Pasqualon na een warrige sprint.
   5. 17 uur 13. Hoe gebeurde de val? Een sprinter van Israel Start-Up Nation springt op de bagagedrager van Ewan en blijft haperen. In hun zijwaartse beweging sleuren ze Bennett mee. .
   6. 17 uur 13. Bennett werd naar de kant gekwakt en kon een val niet meer vermijden. De Ier blijft liggen en houdt zijn pols vast.
   7. 17 uur 12. Krachtpatser Garcia Cortina houdt de snelheidsduivels af. Sagan sterft aan zijn wiel. .
   8. 17 uur 12. Garcia Cortina wint! Wat een verrassende winnaar.
   9. 17 uur 12. Val van Bennett, ook Ewan is uitgeschakeld.
   10. 17 uur 12. Bennett zakt weg en laat zich insluiten.
   11. 17 uur 12. Stevige valpartij in volle finale met o.a. Terpstra en Coquard.

    Stevige valpartij in volle finale met o.a. Terpstra en Coquard

   12. 17 uur 11. Sagan zit in het wiel van Bennett, Ewan schuift net op tijd op met De Buyst.
   13. Laatste km. Daar is de boog. Bennett beschikt over 3 maats, die de rode loper willen uitrollen. 17 uur 11.
   14. 17 uur 10. Nu wordt Bennett gebracht. Nog 1,5 km.
   15. 17 uur 10. Wie zit goed? Vooral Viviani heeft de zone met de obstakels goed overleefd. Sagan kleeft aan zijn wiel. .
   16. 17 uur 09. We stormen richting de laatste 2 kilometer. Er worden nu posities gekozen. .
   17. 17 uur 08. Sunweb laat de boel niet stilvallen en legt er nog een extra laagje op. Wie spelen zij uit in de sprint? Nog 3 kilometer.
   18. 17 uur 08. Bennett deelt enkele stevige schouderkwakken uit aan Quintana, die nog net een valpartij kan vermijden. Krijgt dit nog een staartje?
   19. 17 uur 07. Ewan beschikt over Degenkolb en De Buyst. Pedersen laat de boel lopen. .
   20. 17 uur 07. Er wordt nog eens stevig gerammeld bij de laatste zone waar het kan. Quintana en Viviani zijn bij de pinken. .
   Parijs - Nice
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Plaisir - Plaisir154 kmSchachmannSchachmann
   2/>/>Chevreuse - Châlette-sur-Loing166.5 kmNizzoloSchachmann
   3/>/>Châlette-sur-Loing - La Châtre212.5 kmGarcíaSchachmann
   4/>Saint-Amand-Montrond - Saint-Amand-Montrond15.1 kmKraghSchachmann
   5/>/>Gannat - La Côte-Saint-André227 kmBonifazioSchachmann
   6/>/>Sorgues - Apt161.5 kmBenootSchachmann
   7/>/>Nice - La Colmiane166.5 kmQuintanaSchachmann
   8/>/>Nice - Nice113.5 km