Duitse kampioen zet Tiesj Benoot en Dylan Teuns schaakmat in waaierrit Parijs-Nice

  Parijs - Nice: Rit 1einde
  9 °C/>wegwedstrijd
  VertrekPlaisir - AankomstPlaisir -
  Afstand154 km
  020406080100120140154

   Een spectaculaire openingsrit in Parijs-Nice heeft net geen Belgische winnaar opgeleverd. Dylan Teuns en Tiesj Benoot moesten aan de finish hun meerdere erkennen in de Duitse kampioen Max Schachmann (BORA-Hansgrohe). Benoot had de finale geopend met een waaier.

   Schachmann troeft Teuns en Benoot af in spurt:

   Plaisir zorgt voor waaierplezier

   Na de coronahectiek van de voorbije dagen was iedereen blij dat er kon gekoerst worden. In het stadje Plaisir, start-, doortocht- en aankomstplaats, vertrokken wel amper 17 ploegen en dik 130 renners. Maar Plaisir zorgde voor koersplezier in een korte rit zonder een meter vlak. 

    

   Er stond flink wat wind uit het zuiden, zuidwesten. "We zullen zien wat we kunnen doen", klonk het voor de wedstrijd al mysterieus bij Deceuninck-Quick Step-ploegleider Tom Steels. En zijn team hield woord. Van zodra de wind van de zijkant kwam trokken Alaphilippe en co. stevig door.

    

   Het peloton brak in 3 stukken. De 2 Franse vluchters - Hivert en Combaud - zagen hun voorsprong op enkele kilometers smelten als sneeuw voor de zon: van 4'30" naar 30". Het zag er even niet goed uit voor Richie Porte, laureaat in Nice in 2013 en 2015, Guillaume Martin, Pierre Latour en Thomas De Gendt, maar met hun 3e groepje van 30 man konden ze toch weer bij de rest van het peloton aansluiten.

   Waaiers.

   Benoot voert forcing in finale

   Iets voor half koers waren Hivert, die zich kon troosten met de bergtrui, en Combaud eraan voor de moeite. Bij de doortocht door Plaisir luidde Benoot de finale in. Met dank aan de wind. Op 62 km van de streep ging de Sunweb-Belg met de steun van enkele ploegmaats bij een bocht van 90 graden vol op kop van het peloton sleuren.

    

   Een kopgroep van 16 man was het resultaat. Met Benoot als enige Belg. Hij had wel 3 ploegmaats mee. Andere grote namen waren Quintana en Alaphilippe met ploegmaats Stybar en Asgreen. Het veld lag in stukken en brokken, de dichtste achtervolgers telden 25 seconden achterstand. 

    

   Vooraan toonde Benoot zijn uitstekende vorm. Op een strook bergop verdapperde onze landgenoot, alleen Alaphilippe kon de demarrage beantwoorden. In de laatste 30 km lagen nog 2 sprints met bonificatieseconden, waar Alaphilippe telkens Benoot voorafging.

    

   Op een gegeven moment was de voorsprong van de 2 40 seconden op een groep van 40 renners, waarbij Gilbert, Stuyven en nog 4 à 5 Quick-Steppers, die afstopten. In echt flandrienweer - wind en regen - hadden de leiders op het laatste klimmetje op 5 km van de streep nog maar de helft daarvan over.

    

   Teuns maakte de oversteek uit de achtergrond en bracht Schachmann mee. In de laatste 3 km ging Schachmann erop en erover, maar Alaphilippe bracht alles weer samen. Onder de vod zag Benoot zijn kans schoon, maar weer remonteerde Alaphilippe. Teuns ging op een groot verzet en van ver de sprint aan. Alaphilippe kraakte, Benoot kon er niet meer aan, Schachmann wel.

   Teuns kan leven met 2e plaats: "Ik begin sprint te vroeg"

   Dylan Teuns boekte een 4e dichte ereplaats dit seizoen. Na 3 derde plaatsen finishte hij als 2e in de openingsrit van Parijs-Nice. "Maar dit is een 2e plaats waar ik wel mee kan leven", reageerde de kopman van Bahrain-McLaren. De 27-jarige Belg zette eerst ploegmaat Ivan Garcia Cortina aan het werk in de achtervolging op Benoot en Alaphilippe, daarna dichtte hij zelf het gat op de 2 leiders.

    

   "Op dat laatste kasseiklimmetje zag ik de mogelijkheid om aan te vallen. Meteen sloeg ik een klein kloofje. Toen ik zag dat er een renner naderde, hield ik even in. Schachmann kwam bij mij en dus werd het een gevecht van 2 tegen 2." Het duo maakte de oversteek naar de leiders. "Eigenlijk begin ik die sprint te vroeg. Ik was even vergeten dat er wind op kop stond. Schachmann kwam me nog heel sterk voorbij, maar ik ben blij als 2e."

   uitslag en stand rit 1uitslag en stand rit 1

   Benoot trekt waaier na bocht van 90 graden

   Benoot en Alaphilippe versnellen

   Schachmann: "Ik had bijna de waaierboot gemist"

   Maximilian Schachmann was heel blij met zijn succes. "Ik had normaal in Italië moeten rijden, maar kwam dan maar naar hier. Ik ben heel blij, want bij die beslissende waaiervorming zat ik op een rotonde aan de andere kant. Ik zat in laatste positie en Peter (Sagan, red) heeft me gered. Later deed ook Felix (Grosschartner, red) een geweldige job. Dit was mijn eerste zware koersdag. Ik wist niet hoe ik eraan toe was. Ik had wel pijnlijke benen onderweg, maar op het einde stelde ik vast dat de anderen nog meer pijn hadden. De leiderstrui? Het betekent meer verantwoordelijkheid, maar we hebben een geweldig team en zijn er klaar voor."

   Fase per fase

   1. 15 uur . Schachmann houdt Teuns en Benoot af en wint de eerste rit in Parijs-Nice.

    Schachmann houdt Teuns en Benoot af en wint de eerste rit in Parijs-Nice

   2. 14 uur 56. Schachmann wint! Alaphilippe deed niet meer mee in de laatste meters. Teuns zag Schachmann nog over zich komen. Benoot is derde.
   3. 14 uur 56. Teuns met groot verzet. Hij remonteert Benoot en Alaphilippe.
   4. 14 uur 55. Benoot gaat op 1 km. Onder de vod gaat Benoot alleen. Alaphilippe met de inspanning.
   5. 14 uur 54. Schachmann erop en erover. Maximilian Schachmann dicht te kloof en gaat erop en erover. Benoot laat Alaphilippe de kastanjes uit het vuur halen. Het gaat nu bergaf met 4 renners. Benoot en Teuns zorgen voor de Belgische inbreng.
   6. 14 uur 54. We moeten een minnetje zetten bij Sagan. Commentator Michel Wuyts.
   7. 14 uur 52. Nog 3 km. 2 duootjes: Alaphilippe bijt op de tanden. Benoot neemt even niet over. Schachmann doet een lange beurt, die weet dat Sagan gelost is op het heuveltje.
   8. Benoot als eerste boven. Alaphilippe in zijn wiel. Teuns en Schachmann naderen tot op 50 meter. Schachmann heeft natuurlijk nog Sagan achter zich, maar hij rijdt toch mee. 14 uur 51.
   9. Alaphilippe versnelt. Benoot gaat gezwind mee. Het verschil is opnieuw 20 seconden. Er komt iemand van achteruit. Teuns? 14 uur 50.
   10. 7 seconden. De achtervolgers zien Benoot en Alaphilippe rijden. De Fransman trekt zijn jasje nog uit en gooit het weg. De kasseien komen eraan. 14 uur 50.
   11. 14 uur 50. Teuns en Schachmann rijden naar Alaphilippe en Benoot op slothelling.

    Teuns en Schachmann rijden naar Alaphilippe en Benoot op slothelling

   12. 21 seconden bij begin klim. De Côte de Neauple-le-Château zal de beslissing brengen. Het breekt bij de 40 achtervolgers. Het verschil is nog 13 seconden. De Buyst is weg, Teuns schuift op, net als Gilbert. 14 uur 48.
   13. 14 uur 48. Hoe goed is Sagan? Die zit in dat groepje daarachter. Commentator Michel Wuyts.
   14. 14 uur 47. 21 seconden. "Het is aan het kantelen", zegt Michel Wuyts. De motoren en de auto's moeten weg achter de twee leiders.
   15. 14 uur 45. Zitten er nog springveren in dat achtervolgend groepje? Er zitten er altijd! Cocommentator José De Cauwer .
   16. 14 uur 41. Nog 10 km. Dezelfde renners blijven achter de twee rijden - eentje van Bora, eentje van Bahrain en De Buyst, maar veel levert dat niet op. De voorsprong van Benoot en Alaphilippe is 42 seconden. Over 5 km is er nog eens dat bergje met kasseien op het eind. 1,4 km aan 7,8 procent. .
   17. 14 uur 40. Bora helpt mee in achtervolging. Het is niet langer alleen Garcia Cortina die moet achtervolgen. Hij krijgt hulp van een Bora-jongen en Jasper De Buyst.
   18. 14 uur 39. 41 seconden. Het zou zo maar eens over and out kunnen zijn. Met nog wat bonificaties erbij kan dat een minuut worden. Terwijl er toch kandidaat-eindwinnaars in die groep daarachter zitten. Cocommentator José De Cauwer .
   19. 14 uur 37. Nu wel raak voor Alaphilippe? Drie jaar geleden eindigde Alaphilippe tweede in de openingsrit van Parijs-Nice. De weersomstandigheden en het parcours waren gelijkaardig.
   Parijs - Nice
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Plaisir - Plaisir154 kmSchachmannSchachmann
   2/>/>Chevreuse - Châlette-sur-Loing166.5 kmNizzoloSchachmann
   3/>/>Châlette-sur-Loing - La Châtre212.5 kmGarcíaSchachmann
   4/>Saint-Amand-Montrond - Saint-Amand-Montrond15.1 kmKraghSchachmann
   5/>/>Gannat - La Côte-Saint-André227 kmBonifazioSchachmann
   6/>/>Sorgues - Apt161.5 kmBenootSchachmann
   7/>/>Nice - La Colmiane166.5 kmQuintanaSchachmann
   8/>/>Nice - Nice113.5 km