Astana lapt er nog een zege bij, Bernal overleeft aanval Quintana

  Parijs - Nice: Rit 8
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 110 km
  location 14:08: Nice - 16:48: Nice
  trophy Ion Izagirre
  einde
  startfinish
  020406080110

   Egan Bernal (Sky) heeft Parijs-Nice op zijn erelijst gezet. De Colombiaan werd bestookt door zijn landgenoot Nairo Quintana, maar hield in Nice voldoende seconden over. De zege in de slotrit was voor Ion Izagirre, die op die manier voor een perfecte zondag voor Astana zorgde.  Oliver Naesen werd tweede.

   Bekijk de slotfase: Izagirre wint, Bernal pakt de eindzege

   Quintana gooit alles in de strijd, maar Bernal houdt stand

   De korte en pittige slotrit van Parijs-Nice stond de laatste jaren garant voor spektakel en dat was ook dit jaar het geval. Vanaf de start zat het spel op de wagen en de opeenvolging van klimmetjes leende zich tot aanvallen.

    

   Dankzij de eerste vlucht van de dag stelde Thomas De Gendt zijn bolletjestrui veilig. Daarna eiste Nairo Quintana de schijnwerpers op. De Colombiaan van Movistar wou zijn landgenoot Egan Bernal nog uit het geel rijden en speelde ridder of mis.

    

   Quintana reed met een ploegmaat naar de kopgroep en zette zo Team Sky onder druk. Maar Quintana raakte snel geïsoleerd, kreeg niet genoeg steun van zijn medevluchters en achterin hield Team Sky het hoofd koel.

    

   Op de laatste klim reed Izagirre weg op zoek naar de zoveelste zege van Astana in 2019. Dat was de doodsteek voor de onderneming van Astana, zeker toen Bernal zelf enkele beurten deed in de achtervolging. Een beresterke Oliver Naesen sprintte in Nice naar de tweede plaats achter Izagirre. Quintana hield aan zijn avontuur wel de tweede plaats in de eindstand over, maar Egan Bernal is na Sergio Henao (2017) en Carlos Betancur (2014) de derde Colombiaan op de erelijst van Parijs-Nice.

   RituitslagRituitslag

   De vreugde is groot in het kamp van Astana

   Parijs - Nice
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdSaint-Germain-en-Laye - Saint-Germain-en-Laye138,5 kmGroenewegenGroenewegen
   2wegwedstrijdLes Bréviaires - Bellegarde165,5 kmGroenewegenGroenewegen
   3wegwedstrijdCepoy - Moulins200 kmBennettGroenewegen
   4wegwedstrijdVichy - Pélussin212 kmCortKwiatkowski
   5individuele tijdritBarbentane - Barbentane25,5 kmYatesKwiatkowski
   6wegwedstrijdPeynier - Brignoles176,5 kmBennettKwiatkowski
   7wegwedstrijdNice - Col de Turini181,5 kmMartínezBernal
   8wegwedstrijdNice - Nice110 kmIzagirreBernal

   Fase per fase

   1. 16 uur 49. Bernal pakt de eindzege. Het was een moedige poging van Nairo Quintana, maar Egan Bernal is de derde Colombiaanse winnaar van Parijs-Nice. Eerder wonnen ook Sergio Henao (2017) en Carlos Betancur (2014).
   2. 16 uur 48. Oliver Naesen baalt als een stekker als hij over de finish rijdt. Hij regelt de sprint voor de tweede plaats.
   3. 16 uur 47. Izagirre wint! Het stopt niet voor Astana. Ion Izagirre boekt al de 18e zege van 2019 voor zijn ploeg.
   4. 16 uur 47. De groep van Bernal valt de groep van Quintana bijna op de nek.
   5. 16 uur 45. Izagirre is in de straten van Nice beland. Kan hij zijn inspanning volhouden tot aan de finish?
   6. 16 uur 45. Bernal zelf op kop: "Geeft wel een beetje kleur".

    Bernal zelf op kop: "Geeft wel een beetje kleur"

   7. 16 uur 44. Bernal zelf op kop. Bernal is er niet vies van om zelf de mouwen op te stropen. De Colombiaan rijdt nu zelf op kop van zijn groep. Bernal komt nog dichter bij de groep van Quintana.
   8. 16 uur 44.
   9. 16 uur 41. De gele droom van Nairo Quintana lijkt voorbij, want de groep met Bernal is genaderd tot op een halve minuut. In de afdaling spat de achtervolgende groep uiteen.
   10. 16 uur 39. "Je moet hier bij de pinken blijven in de afdaling". José De Cauwer.
   11. 16 uur 38. Izagirre komt boven op de Col des Quatre Chemins. Het peloton heeft daar net geen minuut achterstand.
   12. 16 uur 37. 10 kilometer voor de finish lijkt Izagirre gewonnen spel te hebben. Al probeert Yates nu met een tegenprik iets te doen aan de voorsprong van de Spanjaard.
   13. 16 uur 35. Romain Bardet plaagt Team Sky wat en deelt een prik uit. Kwiatkowski speelt de perfecte ploegmaat en legt zich plat.
   14. 16 uur 34. Wisselende kansen: Izagirre rijdt 20 seconden weg van Quintana en co, ondertussen verhoogt Sosa het tempo in het peloton. Quintana ziet zijn kansen op eindwinst slinken.
   15. 16 uur 33. Izagirre laat Van Garderen achter en kiest het ruime sop.

    Izagirre laat Van Garderen achter en kiest het ruime sop

   16. 16 uur 32. Izagirre beseft dat Van Garderen niet snel genoeg rijdt en kiest het ruime sop. De Spanjaard van Astana, vorig jaar 4e in de eindstand, ruikt een ritzege.
   17. 16 uur 31. Quintana leidt de dans in de kopgroep en ziet dan Van Garderen wegspringen uit zijn rug. De Amerikaan krijgt Izagirre mee in zijn spoor.