• home
 • video
 • pas verschenen

  Colombia en België boven in Parijs-Nice, Gilbert droomde even van gele trui

  Parijs - Nice: Rit 7einde
  21 °C/>wegwedstrijd
  VertrekNice - AankomstCol de Turini -
  Afstand181,5 km
  0306090120150181.5

   De Colombiaan Daniel Felipe Martinez (EF Education First) heeft de koninginnenrit in Parijs-Nice op zak gestoken. Vluchter Philippe Gilbert leek even op weg naar de gele trui, maar het is de Colombiaan Egan Bernal die de slotrit morgen als leider aansnijdt. Ook een dikke pluim voor Thomas De Gendt, die zich weer in de kijker reed.

   Bekijk de slotfase van de rit:

   Gilbert droomt even van gele trui, Martinez wint koninginnenrit

   De koninginnenrit in prachtig lenteweer (zonnig en 21 graden) had 6 beklimmingen in petto: eerst drie van 2e categorie, daarna eentje van derde en vervolgens als toetje twee van eerste categorie. Vooral het slotakkoord op de Col de Turini beloofde vuurwerk.

    

   Maar de gensters vlogen er al veel vroeger vanaf. Thomas De Gendt sprokkelde op het eerste bergje meteen de meeste punten. Het was de voorbode voor het restant van de dag: tot en met de vijfde col kwam De Gendt als eerste boven. In het bergklassement is zijn voorsprong alleen maar groter geworden.

    

   De Gendt maakte zowat de hele etappe deel uit van een grote kopgroep van eerst 39 en dan 38 renners, met naast hem nog 3 Belgen: Philippe Gilbert, Maxime Monfort en Tim Declercq. 21 van de 23 deelnemende teams waren voorin vertegenwoordigd. Er niet bij: het Team Sky van leider Kwiatkowski en nummer 2 Bernal. Het peloton liet begaan en peddelde op 6 minuten achterstand.

    

   Tof, dacht Gilbert. Met zijn 16e plaats op 1'58" van Kwiatkowski was hij de best geklasseerde renner in de vlucht van de dag en reed hij een paar uur virtueel met de gele trui om zijn schouders. Onze landgenoot verdedigde het leiderstextiel tot zijn laatste snik.

    

   Toen het peloton geen stap dichterbij kwam, groeiden de kansen van Gilbert zienderogen. Maar pas diep in de finale bleek wat er speelde bij Sky: Kwiatkowski had een slechte dag en moest de rol lossen. Daardoor had Bernal vrij spel en kon hij zonder vrees over zijn ploegmaat heen gaan. In een mum van tijd maakte Bernal nog een hoop tijd goed, ten nadele van Gilbert.

    

   Voorin vocht een kwartet voor de ritoverwinning. De Colombianen Fernandez en Lopez bleken over de sterkste benen te beschikken, in de laatste meters bleek Fernandez een procentje sterker dan de oudere Lopez. 

   "We spelen mondiaal mee"

   "Ik had in de ploeg gezegd dat deze etappe me goed lag", vertelde Daniel Martinez na afloop. "Het zijn zeer lastige dagen geweest met die waaiers, vandaag was het eindelijk iets anders. Colombia boven? Ja, we bewijzen dat we mondiaal meespelen."

   Bernal: "Dit is heel bijzonder"

   Tweets:

   Fase per fase

   1. 16 uur 47. Bernal neemt de leiding over. Bernal is aangekomen. De Colombiaan is de nieuwe geletruidrager.
   2. 16 uur 47. Bernal komt eraan. Het ziet ernaar uit dat Gilbert niet met de gele trui gaat lopen. Bernal is in aantocht.
   3. 16 uur 46. Gilbert is binnen! Op dit eigenste moment rijdt Gilbert over de streep.
   4. 16 uur 46. Quid Gilbert? Gilbert komt niet meer in beeld. Daardoor wordt de spanning om de gele trui onnodig opgevoerd door de Franse tv-regisseur.
   5. 16 uur 44. Martinez wint! Daniel Martinez haalt het! Lopez moet in de slotfase het hoofd buigen voor de 22-jarige Martinez.
   6. 16 uur 43. Prikjes bij de vleet. Het spel om de ritzege is volop losgebarsten. Twee Colombianen lijken het te gaan uitvechten: Lopez en Martinez.
   7. 16 uur 40. Gele trui in de penarie! Gilbert rijdt alleen. Hij vecht voor wat hij waard is om de gele trui over te nemen van Kwiatkwoski, die zelfs in de achterhoede in de problemen komt. Bernal laat zijn ploegmaat achter. De Colombiaan staat in het klassement op 18 seconden van Kwiatkowski.
   8. 16 uur 38. Nog 2 kilometer. De 4 voorin kijken naar elkaar. Geletruidrager Kwiatkowski en Bernal, 2e in het klassement, volgen op 5 minuten van het leidende kwartet.
   9. 16 uur 35. Slecht nieuws voor Nederland. Wilco Kelderman, tot voor deze rit 4e in het klassement, is achtergelaten door het peloton.
   10. 16 uur 34. Spannend! Lopez ziet Martinez, Yates en Edet terugkeren. Wat verder heeft Gilbert nog een virtuele bonus van 2'19" op geletruidrager Kwiatkowski.