• home
 • video
 • pas verschenen

  Omloop Het Nieuwsblad: Gent-Meerbeke

  Omloop Het Nieuwsbladeinde
  2 °C/>wegwedstrijd
  VertrekGent - AankomstMeerbeke -
  Afstand196,2 km
  0306090120150196.2

   Michael Valgren Andersen (26) heeft de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen, de eerste kasseiklassieker van het seizoen. De Deen van Astana glipte in de slotfase weg uit een elitegroepje. Lukasz Wisniowski (Sky) werd tweede, Sep Vanmarcke (EF-Drapac) derde. 

   De momenten van Christophe Vandegoor

   • Moment van de dag: De demarrage van Valgren Andersen op 2 kilometer van de streep. Een rake demarrage, maar vooral heel juist aangevoeld. Hij gokte op de aarzeling van de grote mannen als Van Avermaet, Vanmarcke, Stybar en dat gebeurde ook.
   • Verrassing van de dag: Zonder meer Wout van Aert. Hij zit hier wel in de finale van een openingsweekend. Er zijn altijd verwachtingen en druk, maar hij heeft die waargemaakt. Een pluim op de hoed van Wout van Aert.
   • Opvallend: Lotto was heel actief met Wellens en Benoot, maar uiteindelijk heeft het niets opgeleverd. Ook Quick-Step heeft niet waargemaakt wat het geheel aan grote namen deed vermoeden. De wedstrijd is ook lang gesloten gebleven. Was het misschien niet zwaar genoeg in de finale?

   VIDEO: Bekijk hier de ontknoping van de Omloop Het Nieuwsblad

   Quick-Step en Lotto-Soudal kleuren de wedstrijd

   Philippe Gilbert opende op de Leberg de debatten, op 77 kilometer van de streep. Het bleek het startsein voor een guerrilla van de Belgische WorldTour-ploegen. Quick-Step deed het met Gilbert en Stybar, voor Lotto-Soudal waren het Wellens en Benoot die aan de boom schudden op de verschillende hellingen.

    

   Het peloton werd danig uitgedund, maar wegrijden bleek moeilijk. Dat lukte enkel Tiesj Benoot, maar ook hij werd na een solo van een paar kilometer weer ingerekend op weg naar Geraardsbergen.

    

   Op de Muur ontbond Sep Vanmarcke zijn duivels. Hij sloeg een klein kloofje, maar nog voor de voet van de Bosberg kwamen onder meer Van Avermaet, Stybar, Naesen, Van Aert, Wisniowski en Astana-mannen Loetsenko, Gatto en Valgren Andersen aansluiten.

   Astana speelt het slim, podiumplaats voor Vanmarcke

   De tegenwind op weg naar Meerbeke leek aanvalsplannen in de kiem te smoren, maar daar dachten ze bij Astana anders over. Loetsenko was de eerste die het probeerde, daarna waagde Valgren Andersen 2 keer tevergeefs zijn kans.

    

   Op een kilometer van de streep zette Vanmarcke nog eens aan, maar hij werd snel gegrepen. Net op dat moment schoot Valgren Andersen voor de 3e keer weg. Heel even keken de anderen naar elkaar de vogel was gaan vliegen.

    

   Vanmarcke ging nog in de achtervolging, maar kwam te laat. Zo werd de 26-jarige Deen Michael Valgren Andersen de verrassende winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad. Vanmarcke moest toekijken hoe de Pool Lukasz Wisniowski hem op de valreep de 2e plaats nog afsnoepte en moest zelf vrede nemen met de 3e plaats, net voor het aanstormende peloton.