• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Olympische Spelen: Rio de Janeiro-Rio de Janeiro

  Olympische Speleneinde
  individuele tijdrit
  VertrekRio de Janeiro - AankomstRio de Janeiro -
  Afstand54,5 km
  01020304054.5

   Fabian Cancellara heeft zich voor de tweede keer tot olympisch kampioen tijdrijden gekroond. De Zwitser deelde zijn tijdrit uitstekend in en reed de tegenstand als vanouds op een hoopje. Tom Dumoulin en Chris Froome vergezellen "Spartacus" op het podium. Tim Wellens kwam er met een 20e plaats niet aan te pas.

   VIDEO: Bekijk hier de laatste kilometer van de wegrit

   De olympische tijdrit kondigde zich net als de wegrit aan als een loodzwaar nummer voor de mannelijke wielrenners. Het parcours bij uitstek dus voor mannen als Chris Froome en Tom Dumoulin. Ook Tim Wellens zag wel graten in het parcours en begon met bescheiden ambities aan zijn onderneming van 54 kilometer.

    

   Wellens startte goed, maar kon zijn sterk begin niet doortrekken. Onze Belg zonk naarmate zijn tijdrit vorderde steeds verder weg en moest zich uiteindelijk tevreden stellen met een 20e plaats.

    

   Voor Fabian Cancellara was het uur van de waarheid intussen aangebroken. De Zwitser sloot zich net voor zijn start helemaal af van de buitenwereld en miste wellicht het moment waarop de Duitser Simon Geschke met 1u15'49" een eerste richttijd neerzette.

    

   Geschke, voor het eerst in zijn carrière op een hot seat, zag ondertussen Rohan Dennis als een speer vertrekken. De Australiër was een van de outsiders voor deze olympische tijdrit, maar mede door een fietswissel kon ook hij zijn sterke start niet volhouden.

   Opnieuw goud voor Cancellara na winst in Peking

   Cancellara was intussen als vanouds onderweg op het heuvelachtige parcours in Rio en deelde zijn onderneming in met de regelmaat van een Zwitserse klok. Grote concurrenten Tom Dumoulin en Chris Froome kwamen er niet aan te pas en moesten lijdzaam toezien hoe Cancellara bij elk tussenpunt steeds verder uitliep.

    

   Spartacus stoomde in 1u12'15" naar de aankomst en zette Dumoulin daarmee op meer dan 47 seconden. Tour-winnaar Chris Froome moest zich nog reppen voor het brons. Voor de afscheidnemende Fabian Cancellara is het na zijn zege in 2008 de tweede gouden plak op de Olympische Spelen.

   Cancellara: "Perfecte manier om mijn carrière af te sluiten"

   "Het was mijn laatste kans om nog eens een olympische medaille te winnen", vertelde een duidelijk geëmotioneerde Fabian Cancellara op de persconferentie na de tijdrit. "Deze zege verandert wel niets aan mijn beslissing om te stoppen met wielrennen."

    

   "Het is ongelooflijk dat ik hier vandaag de gouden medaille win. Ik heb er geen woorden voor. Ik ben door hoge pieken en diepe dalen gegaan sinds de Spelen van Londen in 2012."

    

   "Op het einde van het seizoen afscheid kunnen nemen met een gouden medaille, is een perfecte manier om mijn carrière af te sluiten. Het was mijn laatste grote tijdrit. Meer dan een uur alleen fietsen, dat is lang. Ik moest nog wat krachten overhouden voor het einde. Ik ben zeer trots op de manier waarop ik vandaag gereden heb."

    

   Tom Dumoulin moest vrede nemen met het zilver. "Ik had maar één doelstelling en dat was het goud. Natuurlijk ben ik teleurgesteld. Maar op het olympisch podium staan is wel iets speciaals, zeker na mijn polsblessure die ik opliep in de Ronde van Frankrijk. Als ik zie waar ik enkele weken geleden stond, ben ik toch nog blij met wat ik vandaag gepresteerd heb. Ik had een goede kans om het goud te winnen, maar het heeft niet mogen zijn."

   Dumoulin (2e): "Teleurstelling is langzaam aan het wegebben"

   "De teleurstelling is langzaam aan het wegebben. Goud was altijd mijn doel en dat is niet gelukt. Iedereen zegt dat ik nog jaren te gaan heb en dat ik trots moet zijn. Maar toch vind ik het jammer", zegt Dumoulin.

    

   "Maar ik ben langs de andere kant wel heel trots op mijn laatste 2,5 week, sinds de valpartij. Het was echt met ups en downs. Net voor ik vertrok dacht ik dat ik alles vol ging kunnen doen. Maar toen ik hier kwam, was het weer minder. Dan ben ik trots dat ik voor de medailles heb kunnen strijden."

    

   Tourwinnaar Chris Froome pakte brons en was daar best tevreden mee. "Ik mag niet ontgoocheld zijn, zeker niet na het seizoen dat ik gereden heb. Fabian was de sterkste vandaag. Ik heb nergens spijt van en heb alles gegeven. De omstandigheden waren moeilijk en ik had niet de benen om nog harder te fietsen."

   De vreugde bij Cancellara was enorm