IJzersterke Wiebes wint de kasseisprint in Nokere voor Kopecky

  Nokere Koerse (vrouwen)
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 126 km
  location 10u15: Deinze - 13u40: Nokere
  trophy Lorena Wiebes
  einde
  startfinish
  020406080100126

   Lorena Wiebes heeft met veel overtuiging Nokere Koerse gewonnen. De Nederlandse van Team DSM was in de sprint na een incidentrijke koers duidelijk de sterkste. Ze haalde het met lengtes voorsprong op Lotte Kopecky. Marta Bastianelli mocht als laatste mee het podium op.

   De 3e editie van Nokere Koerse bij de vrouwen was een incidentrijke race. Vlak voor de eerste lokale ronde gaf favoriete Grace Brown (FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope) er de brui aan. De race werd ook ontsierd door een eerste valpartij waardoor Alice Barnes (Canyon SRAM) moest opgeven.

    

   Aan het begin van de eerste lokale ronde verloor Jesse Vandenbulcke (Le Col-Wahoo) de controle over haar stuur waardoor ze een val veroorzaakte in het peloton. Voor topfavoriete Lorena Wiebes (DSM) was het even schrikken want ook zij werd opgehouden door de valpartij. Vandenbulcke werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

    

   Wiebes keerde terug in het peloton en maakte nog steeds kans op de overwinning. Later gingen nog 2 rensters van DSM tegen de vlakte en op de Huisepontweg was het weer zover. Verschillende valpartijen en opgaves ontsierden de wedstrijd.

    

   Na al die valpartijen gingen 2 rensters van Parkhotel Valkenburg er vandoor. Ze wilden het onder elkaar uitvechten, maar dat liet het peloton niet gebeuren. Met nog 8 kilometer te gaan zat alles weer samen.

    

   Op de Huisepontweg slaagde niemand erin om te ontsnappen, dus beloofde de Nokereberg de beslissende rol te spelen. Topfavorieten Lorena Wiebes, Lotte Kopecky en Marta Bastianelli zaten in een goeie positie om aan de sprint te beginnen, maar toen de koers losbarstte op de Nokereberg schoot Wiebes er als een raket vandoor.

    

   Lorena Wiebes wint met grote overmacht de 3e editie van Nokere Koerse. Kopecky verovert de 2e plaats en Marta Bastianelli vervolledigt het podium.

   Wiebes: "De crossen in de winter hebben me geholpen"

   Lorena Wiebes raakte zelf betrokken bij een val eerder in de wedstrijd, maar zag 3 ploeggenotes door de gevolgen van verschillende valpartijen uit de race stappen. 

    

   "Ik ben heel blij met deze overwinning. We hadden pech want door valpartijen moesten 3 rensters opgeven. In de finale hadden we meer geluk”, vertelt Lorena Wiebes na de wedstrijd.

    

   Wiebes zat goed gepositioneerd in het wiel van Lotte Kopecky voor ze aan haar sprint begon. "Lotte is een van de sterkste rensters met zo’n aankomst dus ik wist waar ik moest zitten."

    

   "Ik heb een redelijk goeie winter achter de rug. Ik heb op de baan en enkele crossen gereden. Dat heeft me zeker geholpen."

    

   Het is de 3e keer dat Wiebes naar een overwinning sprint dit seizoen. "Ik
   doe regelmatig brommertrainingen met mijn vader. Daardoor heb ik wel wat
   snelheid in de benen."

   Kopecky: "Wiebes schoot weg als een komeet"

   Lotte Kopecky was in de sprint niet opgewassen tegen de snelheid van Lorena Wiebes. "Wiebes schoot weg als een komeet. Ze kwam met enorm veel snelheid langszij en daar was niets tegen te doen", vertelt Lotte Kopecky na de wedstrijd.

    

   Kopecky wist telkens aan de valpartijen te ontsnappen. "Er werd nerveus gekoerst en iedereen weet ook dat ze op bepaalde momenten vooraan moeten zitten.  Als je achteraan zit, is de koers vaak verloren."

    

   “We hebben halfweg de koers geprobeerd er een selectie van te maken, maar dat is niet gelukt. Op de plaatselijke ronde met de kasseienstroken zat het op een lint, maar de wind was niet sterk genoeg om het op de kant te trekken."

    

   Kopecky koos ervoor om niet met de handen in de beugels te sprinten. Winnares Wiebes deed dat wel.

    

   "Ik voel me niet comfortabel om met mijn handen in de beugels te sprinten op kasseien. Ik heb het gevoel dat ik op deze manier het meeste kracht op mijn pedalen kan zetten", aldus Kopecky.

   Rituitslag Nokere Koerse (vrouwen)Rituitslag Nokere Koerse (vrouwen)

   Fase per fase

   1. 13 uur 54. Kopecky na de wedstrijd: "Wiebes schoot weg als een komeet!".

    Kopecky na de wedstrijd: "Wiebes schoot weg als een komeet!"

   2. 13 uur 54. De reactie van Wiebes: "Ik ben heel blij met deze overwinning".

    De reactie van Wiebes: "Ik ben heel blij met deze overwinning"

   3. 13 uur 39. Shari Bossuyt 10e. Shari Bossuyt (Canyon SRAM) heeft ook een mooi resultaat neergezet. Ze sprint naar de 10e plek op de Nokereberg. .
   4. 13 uur 37. Lotte Kopecky sprint naar een 2e plek. Wiebes wint met overmacht, maar in de achtergrond sprint Lotte Kopecky nog naar een 2e plaats. Marta Bastianelli (UAE Team ADQ) vervolledigt het podium. .
   5. 13 uur 37. De laatste kilometer:.

    De laatste kilometer:

   6. 13 uur 35. Geen maat op Lorena Wiebes! Lorena Wiebes (DSM) gaat op de Nokereberg van ver aan en wint Nokere Koerse. .
   7. 13 uur 34. Wiebes gaat van ver aan en niemand kan haar volgen. .
   8. 13 uur 34. Kopecky zit in het wiel van Bastianelli, Wiebes is ook goed mee. .
   9. 13 uur 33. Lonneke Uneken jaagt het tempo de hoogte in aan kop van het peloton in functie van Kopecky. Onze landgenote zit in een goeie positie. .
   10. Laatste km. Daar is de vod! Wie klaart de klus op de Nokereberg?  . 13 uur 32.
   11. 13 uur 31. Sprinters vooraan. De sprinters maken zich op voor het slot op de Nokereberg. Wiebes, Kopecky en Bastianelli zitten in een goeie positie. .
   12. 13 uur 31. Lorena Wiebes (DSM) schuift ook op. Zij is heel gevaarlijk in een sprint, dat bewees ze al 2 keer dit seizoen. Daarnet was ze wel slachtoffer van een valpartij, heeft deze misschien zijn sporen nagelaten? .
   13. 13 uur 30. Kopecky en Bastianelli naar voor. Lonneke Uneken brengt Lotte Kopecky weer naar voor, Marta Bastianelli schuift ook op. De sprinters maken zich klaar voor een nagelbijtend slot op de Nokereberg. .
   14. 13 uur 29. Bossuyt in 7e positie. Shari Bossuyt zit goed gepositioneerd in het peloton.  .
   15. 13 uur 28. Majerus sleurt aan kop van het peloton in functie van Lotte Kopecky. .
   16. 13 uur 27. Niemand kan op de Huisepontweg ontsnappen. Een sprint lijkt nu het meest waarschijnlijke. .
   17. 13 uur 25. Een renster van Movistar probeerde op kousenvoeten weg te sluipen, maar dat laat Majerus niet zomaar gebeuren. Ze knalt het gat dicht op de kasseien. .
   18. 13 uur 25. Christine Majerus (SD Worx) begint aan de Huisepontweg op kop van het peloton. .
   19. Huisepontweg. De rensters dokkeren voor de laatste keer over de Huisepontweg. Probeert iemand hier nog een stokje voor een sprint te steken? In de sprint ben je bijna kansloos tegen spurtbom Lorena Wiebes (DSM). . 13 uur 24.
   20. 13 uur 22. Einde verhaal voor 2 koploopsters. Het peloton is weer compleet. Nog 8 kilometer te gaan tot de finish op de Nokereberg. .
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   KoersewegwedstrijdDeinze - Nokere190 kmTim Merlier