Dries De Bondt is de verrassende maar verdiende Belgische kampioen

  BK wielrennen
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 235.8 km
  location 12:02: Halle - 17:14: Anzegem
  trophy Dries De Bondt
  einde
  startfinish
  0306090120150180210235.8

   Dries De Bondt volgt zijn ploeggenoot Tim Merlier op als Belgisch kampioen. In de slotronde reed hij weg uit een omvangrijke kopgroep die zich nog voor halfweg koers vormde. In het peloton met de grote favorieten gooiden ze vrij vroeg de handdoek.

   BK wielrennen in Anzegem in een notendop

   • Winnaar van de dag: Dries De Bondt was voor de start, ook als ploegmaat van Tim Merlier, niet meer dan een verre outsider op de titel. Maar De Bondt heeft de zege zeker niet gestolen. In de slotronde probeerde hij meermaals de koers naar zijn hand te zetten. Hij maakte zelf de sprong naar koploper Pieter Serry, die ongelukkig wegschoof in een bocht, en hield in de finale de achtervolgers knap af.

    

   • Verliezers van de dag: De renners uit de Tour de France waren met twijfels naar startplaats Halle afgezakt en die bleken terecht. Edward Theuns was zelf nog wel de aanstoker van de grote kopgroep, maar in de finale bleef hij afwezig. Grote namen als Stuyven, Van Avermaet en Naesen konden het in het peloton ook niet waarmaken in de achtervolging.

    

   • Opvallend: Alpecin-Fenix ontpopt zich tot kampioenenploeg. Niet alleen veroveren ze voor het 2e jaar op een rij de nationale driekleur in België, maar ook de Nederlandse (Van der Poel) en Duitse (Meisen) kampioen komen uit de stal van de broers Roodhooft.

   Het moment van het BK: Serry schuift weg in een bocht, De Bondt komt alleen voorop

   Muur van Geraardsbergen is start van dagje schaduwboksen

   Amper 2 dagen na het einde van de Ronde van Frankrijk moesten de Belgische renners al in Halle verzamelen voor het nationale kampioenschap. Het parcours leidde de renners eerst over de Muur van Geraardsbergen. Op papier niet meer dan een acte de presence, maar toch zorgde de wielertrots van de Vlaamse Ardennen al meteen voor brokken.

    

   De nervositeit zorgde ervoor dat het peloton niet alleen in stukken uit elkaar barstte, maar ook dat de vlucht van het trio Ghys, Six en Bouts ten dode was opgeschreven.

    

   Het bleef nadien onrustig, tot Edward Theuns zijn landgenoten ten dans uitnodigde met een voorzichtige aanval. 18 renners antwoordden meteen, Jan Bakelants maakte als laatste de oversteek. Die kopgroep van 20 renners kreeg in een oogwenk een voorsprong van bijna 5 minuten.

   Serry valt weg, De Bondt neemt over

   De grote blokken hadden allemaal meerdere mannetjes mee. Deceuninck-Quick Step had het duo Keisse-Serry, Sport Vlaanderen had De Vylder-Van Poucke, Alpecin deed het met Vergaerde-De Bondt, Circus-Wanty had het trio Bakelants-Meurisse-De Decker en Lotto-Soudal stuurde Wallays-Van der Sande mee.

    

   Dat duo gaf de leiding van Lotto-Soudal weinig vertrouwen en dus werd in het peloton de hele ploeg opgetrommeld om te achtervolgen. Ronde na ronde zorgde onder meer de passage van de Tiegemberg ervoor dat het verschil kleiner werd.

    

   Maar toen Lotto-Soudal iedereen had opgesoupeerd, bleven de grote namen over. Het regende vluchtpogingen, maar het bleef bij plaagstoten. Nog voor de slotronde maakten ze er in het peloton een kruis over.

    

   De winnaar zat dus vooraan en heette misschien wel Pieter Serry. Als enige kon hij een gat slaan. De dorpskern van Anzegem met zijn finishboog wenkte, tot Serry in een bocht onderuit ging. Tegenaanvaller De Bondt kwam zo plots alleen op kop. Hij aarzelde niet, achter hem zaten ze op hun tandvlees. De driekleur kon De Bondt niet meer ontsnappen. Zilver (Keisse) en brons (Serry) ging naar het balende Deceuninck-Quick Step.

   De Bondt houdt achtervolgers af in het slot en is de nieuwe Belgische kampioen

   Uitslag BK wielrennenUitslag BK wielrennen

   Fase per fase

   1. 17 uur 18 match afgelopen
   2. 17 uur 17. Uitslag BK wielrennen. 1. Dries De Bondt 2. Iljo Keisse 3. Pieter Serry 4. Jan Bakelants 5. Edward Theuns .
   3. 17 uur 14. Met Serry en Keisse lijkt Deceuninck-Quick Step zilver en brons in de wacht te slepen. Troostprijzen. .
   4. 17 uur 13. De Bondt kijkt nog een paar keer om voor hij zijn truitje dichtritst en zijn armen spreidt. Hij is Belgisch kampioen! .
   5. Laatste kilometer. De Bondt heeft gewonnen spel. Hij zal zijn ploegggenoot Tim Merlier opvolgen als Belgisch kampioen. . 17 uur 13.
   6. 17 uur 12. Van Hooydonck tracht weg te rijden van zijn medeachtervolgers. De strijd om de ereplaatsen is al ingezet. .
   7. 17 uur 10. Terwijl de kilometers teruglopen, loopt het verschil op. De Bondt kan stilaan beginnen te genieten van zijn nakende zege. .
   8. 17 uur 09. In de achtervolgende groep springt Vergaerde nu op het wiel van elke aanvaller. Alpecin speelt het ploegenspel perfect. .
   9. 17 uur 09. Verwacht niets meer van het peloton, want dat volgt op meer dan 2 minuten. Het is duidelijk dat de renners uit de Tour op hun limieten zijn gebotst. Ook Edward Theuns kon het in de kopgroep niet waarmaken. .
   10. 17 uur 08. Er moet al een serieus mirakel gebeuren als ze hem nu nog willen terughalen. Sven Nys.
   11. 17 uur 08. De Bondt wringt zich zo over de kop van zijn stuur alsof hij een afdaling van een of andere col aan het rijden is. Maar het gaat vooruit, want hij heeft 15 seconden voorsprong. .
   12. 17 uur 07. Ik denk dat De Bondt het houdt! Sven Nys.
   13. Heuvel. Op de Tiegemberg gaat Bakelants solo op zoek naar De Bondt, maar wordt teruggefloten door een herboren Serry. . 17 uur 05.
   14. 17 uur 05. De Bondt kromt zich als een tijdrijder over zijn stuur. Er lijkt geen sleet te komen op de taaie renner van Alpecin-Fenix. Hij moet wel nog de Tiegemberg overleven. .
   15. 17 uur 04. Er zit meer snelheid bij De Bondt dan in de groep erachter. Sven Nys.
   16. 17 uur 03. Een groepje van 5 renners heeft zich verzameld achter de rug van De Bondt. Die moet in zijn eentje opboksen tegen dat overtal. .
   17. 17 uur 03. Serry glijdt onderuit in een bocht, De Bondt komt alleen voorop.

    Serry glijdt onderuit in een bocht, De Bondt komt alleen voorop

   18. Serry valt, De Bondt solo. Pieter Serry komt ongelukkig ten val in een bocht. Zo rijdt De Bondt plots solo. Het is nu aan Keisse om nog iets recht te zetten. . 17 uur 02.
   19. 17 uur 01. Op kousenvoeten rijdt Serry weg. Hij is de enige renner van Deceuninck-Quick Step die nog overblijft in de kopgroep. De Bondt probeert de kloof te dichten. .