Wout van Aert vliegt naar nieuwe Belgische tijdrittitel in Koksijde

  NK - BEL
  individuele tijdrit Individuele tijdritdistance 39 km
  location 14u02: Koksijde - 16u00: Koksijde
  trophy Wout van Aert
  einde
  startfinish
  010203039

   Wout van Aert (Jumbo-Visma) heeft zijn favorietenrol met glans waargemaakt op het BK tijdrijden in Koksijde. De titelverdediger was een maatje te groot voor Victor Campenaerts (NTT), Frederik Frison en Thomas De Gendt (Lotto-Soudal). Voor Van Aert was het zijn eerste tijdrit na zijn noodlottige val in de Tour de France van vorig jaar. 

   Van Aert zet snel de toon, Frison houdt De Gendt van podium

   Zonder pechvogel Remco Evenepoel vertrok prijzenkaper Wout van Aert met de stempel van superfavoriet in Koksijde.

    

   Op het militaire domein zette Van Aert meteen de toon bij het 1e tussenpunt. Werelduurrecordhouder Campenaerts volgde daar al op 15 tellen.

    

   Van Aert bouwde zijn koninkrijk stelselmatig uit en smeerde Campenaerts bij het 2e tussenpunt 26 seconden aan. Aan de streep bedroeg het verschil uiteindelijk een halve minuut.

    

   Zege nummer 4 voor Van Aert, die deze maand al de Strade Bianche, Milaan-Sanremo en de openingsrit in de Dauphiné op zak stak.

    

   In de strijd voor de 3e plaats moest Thomas De Gendt het hoofd buigen voor zijn ploegmakker Frederik Frison. Neoprof Florian Vermeersch (5e) was de 3e Lotto-renner in de top 5.

   VIDEO: De aankomst van Belgisch kampioen Van Aert

   Van Aert: "Gelukkig was ik snel gestart"

   Wout van Aert maakte zijn favorietenrol met verve waar. "Het was een mentaal  voordeel om als topfavoriet te starten. Maar je moet het nog altijd afmaken", reageerde Van Aert. "Het was niet gemakkelijk."

    

   "Mijn plan was om in de laatste ronde nog iets over te hebben. Maar uiteindelijk reed ik nog echt op karakter. Gelukkig had ik met mijn snelle start al een voorsprong."

    

   Van Aert moest vandaag wel niet afrekenen met het geblesseerde Quick Step-duo Evenepoel en Lampaert. "Je wint natuurlijk liever met iedereen erbij. Maar Victor kloppen is ook prachtig."

    

   In de Tour mag Van Aert straks zijn Belgische driekleur dragen tijdens de klimtijdrit op La Planche des Belles Filles. "Dat is iets moois om naar uit te kijken. Ik zal me wegcijferen in Frankrijk voor de ploeg, maar tussenin zijn er ook veel kansen die ik kan grijpen." 

   Rituitslag NK - BELRituitslag NK - BEL

     naamploegresultaat
   1Wout van AertTJV50:10
   2Victor CampenaertsNTT+30
   3Frederik FrisonLTS+1:17
   4Thomas De GendtLTS+1:42
   5Florian VermeerschLTS+1:58
   6Guillaume SeyeBRT+2:42
   7Senne LeysenAFC+3:24
   8Gilles De WildeSVB+3:28
   9Jasper De PlusCWG+3:28
   10Fabio Van den BosscheSVB+3:42

   Campenaerts: "Ik eindig op 30 seconden van de beste van de wereld op dit moment"

   Campenaerts nam na zijn aankomst nog de tijd om te supporteren voor Van Aert.

   Frison: "Medaille is toch een beetje onverwacht"

   Frederik Frison (Lotto-Soudal) won de strijd om de derde plaats. Tijdens de coronabreak werkte hij hard aan zijn tijdrijderscapaciteiten. “Samen met de ploeg en de performance coach heb ik alle details bijgewerkt. Dat heeft nu voor de eerste keer geloond.”

    

   “De Ronde van Wallonië was nodig om opnieuw koersritme in mijn benen te krijgen. Gisteren stapte ik wel af tijdens de bevoorrading, anders zou ik het vandaag gevoeld hebben. Nu had ik een topgevoel." 


   Toch kwam de medaille een beetje onverwacht. “De Gendt zette op de eerste tussentijd een snellere tijd neer dan ik. En ik wist dat ik zelf al snel gestart was. Maar ik heb mijn tempo goed kunnen aanhouden en reed de ideale tijdrit. Ik mag zeker tevreden zijn.”


   Frison is niet opgenomen in de EK-selectie en dat vindt hij jammer. “Ze hebben Jasper De Plus al gekozen, spijtig. Maar het is natuurlijk een speciaal jaar. Ik ben ook eerste reserve voor de Tour dus het was niet ideaal.”

    

   Een deelname aan het WK ziet de medaillewinnaar zeker zitten. “Dat zou mooi zijn. Bij de jeugd ging ik al een paar keer mee, dus ik weet wat het inhoudt.”

   De Gendt: "Heb liggen vechten tegen de wind"

   Thomas De Gendt strandt op de vierde plaats na ploegmaat Frison: "Ik heb liggen vechten tegen de wind. Mijn eerste ronde was, denk ik, de beste. Tijdens ronde twee sukkelde ik om het tempo te kunnen aanhouden en naar het einde viel ik gewoon stil op sommige momenten."

    

   "Frison viel niet stil en ik wel. Dat heeft het verschil gemaakt op het einde", zegt hij. "Natuurlijk is het een ontgoocheling, maar het is niet zo dat ik zomaar word weggereden door iedereen."

    

   De Gendt trekt met een groot vraagteken naar de Tour, bekent hij: "Het is een raar jaar. Andere jaren kan ik op basis van mijn voorbereiding zeggen of het goed is geweest of niet."

    

   "Nu is het nieuw voor iedereen en het kan zijn dat ik heel goed ben in de tweede week. Maar het is ook mogelijk dat ik niets kan presteren."

   Fase per fase

   1. Van Aert volgt zichzelf op! Een halve minuut blijft Wout van Aert onder de tijd van Victor Campenaerts. Frederik Frison mag als 3e mee op het podium. . 16 uur 03.
   2. 16 uur 02. Van Aert heeft nog anderhalve minuut de tijd om zich te verzekeren van de Belgische titel. .
   3. Scherpe eindtijd Campenaerts . Campenaerts heeft goed ingedeeld en zet Frison op 47 tellen aan de finish. Het is nu enkel nog wachten op Wout van Aert. . 16 uur .
   4. 15 uur 59. Frison duwt De Gendt van podium. Thomas De Gendt zal straks niet op het podium prijken. Aan de streep blijft de toptijd van zijn ploegmaat Frisonv oorlopig  overeind. .
   5. 15 uur 58. Nog enkele minuten op zijn tanden bijten en dan kroont Van Aert zich normaal gezien voor de 2e keer op een rij tot Belgisch tijdritkampioen. Tenzij Campenaerts nog een fenomenale slotronde uit zijn hoed getoverd heeft. .
   6. 15 uur 57. Als je een interview van Campenaerts leest, steek je daar altijd iets van op. Michel Wuyts.
   7. 15 uur 53. De Gendt vertoeft in de laatste kilometers. Ook Campenaerts en Van Aert zitten in de eindfase. We naderen de absolute ontknoping van dit BK tijdrijden. .
   8. 15 uur 52. Terwijl Campenaerts zich de ziel uit het lijf rijdt, moet De Gendt vol aan de bak voor de bronzen medaille. Frison of De Gendt? Iemand van dat Lotto-koppel zal op het podium staan. .
   9. 15 uur 48. Wout van Aert heeft de coronacrisis kunnen gebruiken om nog beter te worden. José De Cauwer.
   10. Van Aert 26 seconden sneller. Ook bij tussenpunt 2 blijft Wout van Aert op zijn leiderstroon zitten. Campenaerts volgt daar op 26 seconden, bij het 1e tussenpunt was dat nog 15 seconden. . 15 uur 47.
   11. Fietswissel Meurisse. Meurisse krijgt een nieuwe tweewieler onder zijn zitvlak geschoven. Kostbaar tijdverlies voor de man die vorig jaar de beste Belg was in het eindklassement van de Tour. . 15 uur 45.
   12. Campenaerts op medaillekoers. Waar Thomas De Gendt nog moest onderdoen voor Frison, zet Campenaerts wel de snelste chrono neer bij het 2e tussenpunt. Liefst een halve minuut is de werelduurrecordhouder sneller dan Frison. . 15 uur 44.
   13. Pech voor Meurisse . Xandro Meurisse mag een ereplaats op zijn buik schrijven. Na een lekke band werkt hij de tijdrit nu af op zijn gewone fiets in plaats van zijn tijdritmachine. Dat is balen. . 15 uur 41.
   14. Wout van Aert. 15 uur 40.
   15. 15 uur 39. Strijd voor het podium. Van Aert ligt al een straat voor op de concurrentie. Voor de andere podiumplekken komt nog een trio in aanmerking: Campenaerts, De Gendt en Frison. .
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   wielrennenwegwedstrijdMiddelkerke - Middelkerke120 kmKim de Baat