• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Veldrijder Tim Merlier is de nieuwe Belgische kampioen op de weg

  BK wielrennen in Genteinde
  23 °C/>wegwedstrijd
  VertrekGent - AankomstGent -
  Afstand223,8 km
  0306090120150180223.8

   Tim Merlier (Corendon-Circus) heeft het BK op de weg in Gent gewonnen. De crosser toonde zich aan de Watersportbaan de snelste in een massasprint, voor Timothy Dupont en zijn veldritcollega Wout van Aert. De jonge Remco Evenepoel kleurde een groot deel van de koers.

   Bekijk het wedstrijdverslag

   Het BK viel uiteen in twee stukken: een onwaarschijnlijk attractieve openingsfase door de Zwalmstreek, met enkele kasseistroken die voor veel zenuwachtigheid en ravage en een heel klein beetje afscheiding zorgde.

    

   De brokken tussen de pelotons werden uiteindelijk nog voor de lokale rondes rond Gent gelijmd. Remco Evenepoel was iets daarvoor al ontsnapt met Dries De Bondt en het Lotto-duo Wallays-Dewulf.

    

   Het gebrek aan hindernissen in de lokale rondes betekende ook een gebrek aan spanning in het 2e deel van de koers. Het was vooral de nog altijd maar 19-jarige Evenepoel, de bronzen medaille van de tijdrit, die voor spektakel zorgde met zijn onophoudelijke demarrages, soms tot ergernis van zijn medevluchters.

   Evenepoel draait Dewulf de nek af met een van zijn demarrages

   Merlier sprint onbedreigd naar de titel

   Evenepoel, met De Bondt en Wallays (Dewulf moest passen) op de bagagedrager, werd pas in de laatste ronde tot de orde geroepen. Een massasprint leek onvermijdelijk, ook omdat favorieten als Naesen, Van Avermaet, Gilbert, Benoot of Lampaert geen ruimte zagen om die dans te ontspringen.

    

   Corendon-Circus maakte een einde aan de bijwijlen chaotische finale door het heft resoluut in handen te nemen. Wout van Aert, die in de Dauphiné een massasprint wist te winnen, moest zelf zijn weg vinden in de voorbereiding op de sprint en vond die op het cruciale moment niet.

    

   Van Aert moest dus van te ver komen, maar zou ook bijzonder goeie papieren gehad moeten hebben om Tim Merlier af te kunnen troeven. Die won uiteindelijk met ruime voorsprong, voor Timothy Dupont en Van Aert.

   Tim Merlier is de nieuwe Belgische kampioen na winst in de sprint

   Rituitslag BKRituitslag BK

     naamploegresultaat
   1Tim MerlierCOC4:59:12
   2Timothy DupontWGG+0
   3Wout van AertTJV+0
   4Philippe GilbertDQT+0
   5Jasper De BuystLTS+0
   6Edward TheunsTFS+0
   7Michael Van StaeyenROC+0
   8Kenneth Van RooySVB+0
   9Jasper PhilipsenUAD+0
   10Yves LampaertDQT+0

   "Het is echt niet te geloven"

   Vol ongeloof stond Tim Merlier na zijn overwinning de pers te woord. "Ik was in orde vandaag, dat kan ik wel zeggen", zei Merlier.

    

   "In het begin van de plaatselijke ronden zat ik al voorin. Ideaal, want daardoor heb ik geen krachten verloren. Terwijl zag ik enkele favorieten met pech en dacht; oei, misschien moet ik er toch in gaan geloven?"

    

   "Maar alles kwam weer samen en ik werd er wat tam van. Ik had het heel warm, maar kreeg door de stress geen dorstlesser meer binnen. Daarom heb ik water gedronken en drie gelletjes genomen."

    

   "De ploeg bracht me in de sprint in een perfecte positie. Ik kwam uit het wiel van Theuns, maar raakte even in paniek. Maar ik ben er toch voor gegaan en heb het gehaald. Dat is echt niet te geloven!"

    

   "Mijn vriend Wout van Aert wordt 3e, dat is ook zeer plezant. Ik had hem de driekleur gegund. Hij is een klasserenner en is me altijd zeer dankbaar geweest voor alles dat ik voor hem gedaan heb. Samen met hem op het podium staan is schitterend."

    

   Zet Tim Merlier vanaf nu alles op de weg? "Ik heb die vraag al een miljoen keer gekregen, maar ik ga hier eerst van genieten en dan zien we wel wat de toekomst brengt."

   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   wielrennen/>Anzegem - Anzegem132 kmLotte Kopecky

   Fase per fase

   1. 17 uur 09 match afgelopen
   2. 17 uur 09. Er was niet veel aan te doen, José. In het Belgische peloton is hij gewoon de rapste. Michel Wuyts.
   3. 17 uur 08. Merlier wint! Tim Merlier maakt het met verbluffend gemak af. Dupont en Van Aert vervolledigen het podium.
   4. 17 uur 07. Stuyven offert zich op voor Theuns.
   5. 17 uur 07. Merlier zit goed geplaatst. Van Aert lijkt wat ver te zitten.
   6. Laatste kilometer. Zonder ongelukken of onverwachte wendingen wordt het een sprint! 17 uur 07.
   7. 17 uur 06. Terwijl Corendon-Circus een trein op de sporen zet, worden ze op de rails ernaast voorbijgeknald door die van Jumbo-Visma. Philipsen heeft dat spoor gekozen.
   8. 17 uur 05. We naderen de viaduct, een laatste kans om de sprint nog te ontlopen voor de Van Avermaets, Benoots, Lampaerts en Gilberts van deze wereld.
   9. 17 uur 05. Cleppe wordt door zijn collega-veldrijder Vermeersch tot de orde geroepen. Nog 2,5 kilometer.
   10. 17 uur 04. Gilbert kwispelt even met zijn staart, maar hij houdt snel in. Veldrijder Cleppe neemt over en die krijgt meer speelruimte.
   11. 17 uur 04. Stijn Vandenbergh leidt nu de dans in het peloton. Dat moet in dienst van Naesen zijn.
   12. 17 uur 04. Nog even de favorieten opsommen voor de sprint straks: Merlier, het duo Dupont/De Decker, Philipsen, Van Aert, Baptiste Planckaert en De Buyst.
   13. 17 uur 02. Ik verwacht in die laatste bochtenpassage, waar Wellens daarnet nog is gevallen, nog een move. José De Cauwer.
   14. 17 uur . We lijken nu toch op de onvermijdelijke sprint af te stevenen. Wanty-Gobert heeft de boel in handen genomen. Daarachter houdt Corendon zich schuil.
   15. 17 uur . Evenepoel en co worden gegrepen op 11 kilometer van de finish.

    Evenepoel en co worden gegrepen op 11 kilometer van de finish

   16. 16 uur 59. Steels botst op zijn limieten en laat zich uitzakken. Wie volgt?
   17. 16 uur 58. Stijn Steels geeft zich volledig, dat kunnen we toch opmaken uit zijn verwrongen gelaat. Het is vechten voor 8 seconden. Ondankbaar.
   18. 16 uur 57. Het is nu aan de ploegen zonder topsprinter (Deceuninck-Quick Step en Lotto-Soudal op kop) om nog een plannetje te bedenken.
   19. 16 uur 57. Ik verwacht een sprint waar niet veel lijn in zal zitten. Michel Wuyts.
   20. 16 uur 56. Steels. Stijn Steels maakt van een moment van luwte gebruik om er vanonder te muizen. Zijn oom Tom werd 4 keer Belgisch kampioen.