• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Beresterke Lampaert pakt Belgische titel na tactisch meesterwerkje van Quick-Step

  NK - BEL: NK - BELeinde
  14 °C/>wegwedstrijd
  VertrekBinche - AankomstBinche -
  Afstand223,6 km
  0306090120150180223.6

   Yves Lampaert (27) heeft Quick-Step Floors de Belgische driekleur geschonken. De West-Vlaming kleurde mee de finale en viel op het juiste moment aan. Ploegmaat Philippe Gilbert werd tweede, Jasper Stuyven derde.

   Yves Lampaert kroont zich tot Belgisch kampioen

   Video player inladen ...

   De eerste rondes op het lastige parcours in en rond Binche hakten er al stevig in bij de renners. In het eerste uur werd 46 km afgelegd en hoe hard er ook gebeukt werd, geen enkele ontsnapping kreeg de zegen van het peloton. Het BK beloofde zo een ware uitputtingsslag te worden.

    

   Pas in de vierde ronde kreeg de eerste vlucht vorm. Niet toevallig was Thomas De Gendt de aanstoker. De eeuwige aanvaller kreeg zes kompanen mee, maar veel meer dan een minuut sprokkelde het zevental niet bij elkaar. Het peloton bleef waakzaam en dus eindigde de aanval met een sisser.

    

   Stabiel was de koerssituatie daarna nooit. Lotto-Soudal toonde zich de actiefste ploeg en stelde in elke linie zijn pionnetjes op. Armée, Campenaerts en De Buyst nestelden zich in een kopgroep van 17 renners, waarin ook Lampaert mee wist te schuiven. BMC, dat enkel Van Hooydonck meehad, en streekploeg Wanty Groupe-Gobert hielden het verschil tussen de nieuwe kopgroep en een rusteloos peloton binnen de perken.

    

   Op de steentjes van de Rue de la Pépinière deed Campenaerts de kopgroep scheuren. Zes man overleefden, terwijl ook in het peloton slag werd geleverd. Stilaan werden de grote kanonnen in stelling gebracht. Theuns en Pauwels zaten verkeerd met hun timing, maar dat kon niet gezegd worden van Vanmarcke en Gilbert. Die laatste nam de regie van de koers resoluut uit handen van Lotto.

    

   Er vormde zich een elitegroep van tien renners, met een trio voor de sterke blokken van Quick-Step en Lotto. Uittredend kampioen Naesen had de boot gemist en zou niet meer aan boord geraken. De kaarten leken geschud toen enkel Vanmarcke en na wat gekrassel ook de verrassende Aimé De Gendt een versnelling van Gilbert konden beantwoorden, maar door een pokerspel kantelde de koers in de slotronde nog maar eens.

    

   Gilbert was de enige constante en nam medevluchter Stuyven in de sandwich met Lampaert. De John Deere van Quick-Step Floors ging er op een paar kilometer van de aankomst onweerstaanbaar vandoor en pakte de driekleur. Het ploegfeestje was compleet met de tweede plaats voor dirigent Gilbert, de leeggelopen Stuyven was een verdienstelijke derde.

   Lampaert kiest zijn moment en rijdt alleen weg

   Video player inladen ...

   Fase per fase

   1. Bekijk de slotfase van het BK Wielrennen

   2. Gilbert maakt het feestje compleet voor Quick-Step, hij verwijst Stuyven naar de derde plaats.
   3. Lampaert is Belgisch kampioen!

    Yves Lampaert zet de teleurstelling van het kampioenschap tijdrijden op de best mogelijke manier van zich af. Hij kroont zich met een verwoestende versnelling in de slotronde tot Belgisch kampioen op de weg. Een meesterwerkje van Quick-Step!
   4. De Rue de la Pépinière hakt er stevig in bij Lampaert, maar met de overwinning binnen handbereik kan je de pijn vergeten. Het gat met de rest is ook geruststellend.
   5. Yves Lampaert is vertrokken en haal hem dan maar eens terug. De olijke West-Vlaming is op weg om zijn eerste Belgische kampioenentrui te pakken.
   6. Lampaert kiest zijn moment en rijdt alleen weg

   7. "De pletwals is vertrokken! Daar gaat John Deere!"

    Michel Wuyts
   8. Keukeleire en Hermans voegen zich bij de achtervolgers, maar het is vooraan dat het gebeurt. Lampaert zet fors aan en Stuyven is niet bij machte om te reageren. Dan weet je dat het moeilijk wordt...
   9. Het peloton is uitgeschakeld voor de zege. De achtervolgers moeten stilaan bidden dat er vooraan grof gepokerd wordt.